Preskočite na glavni sadržaj

Staklena harmonika na koncertu 63. Splitskog ljeta

U sklopu 63. Splitskog ljeta, koncertom u Podrumima Dioklecijanove palače u petak, 21. srpnja s početkom u 21 sat, bračni par bečkih glazbenika Christa i Gerald Schönfeldinger sjedinjeni u glazbeni sastav Wiener Glasharmonika Duo upoznat će splitsku publiku s neobičnim povijesnim glazbalom nazvanim glasharmonika ('staklena harmonika') te djelima, uglavnom iz 18. st., koja su napisana upravo za taj instrument, kao i novijima u prilagođenim aranžmanima.
vrijeme: 21.07.2017.
mjesto: Split
url: http://www.hnk-split.hr

Dvoje bečkih violinista svoju su ljubav prema povijesti glazbe okrunili stvorivši Wiener Glasharmonika Duo, jedinstveni glazbeni projekt kojim publiku širom svijeta upoznaju s jednim gotovo nestalim instrumentom, rotirajućom osi na koju su nanizane staklene posude različitih veličina. Glasharmonika, u doslovnom prijevodu staklena harmonika, bila je iznimno popularno glazbalo 18. stoljeća, nakon toga gotovo zaboravljeno. Iz toga razdoblja bilježi se i niz djela za glassharmoniku koje su pisali skladatelji poput W.A. Mozarta, J. Reichardta, C. Rölliga, A. Schulza, s kojima se današnja publika može upoznati isključivo zahvaljujući entuzijazmu ovoga zanimljivog bračnog para glazbenika. Uz glasharmoniku, duo koristi i verofon, još jedan stakleni instrument, a glazba koju stvaraju opisuje se kao „osjećajna simbioza poetične komorne glazbe i meditativnih, intenzivnih zvučnih iskustava“. Wiener Glasharmonika duo dosad je nastupao s Bečkom Filharmonijom, Bečkim simfonijskim orkestrom, Dresdenskom filharmonijom, Japanskom filharmonijom, Amati kvartetom... Sa širokim repertoarom sastavljenim podjednako od djela napisanih za glasharmoniku, klasičnih orkestralnih i opernih skladbi kao i djela suvremenih skladatelja,  koncertirali su na nizu samostalnih koncerata i glazbenih festivala – u Beču, Firenci, Gdanjsku, Tokiju, Helsinkiju, Amsterdamu, Varšavi, Berlinu, Bayreuthu, Rimu...

U prvom će dijelu predstojećeg splitskog koncerta bečki će glazbenici izvoditi djela iz 18. i 19. stoljeća Mozarta, Schumanna, Rölliga, Wienawskog, dok je drugi dio, uz jedno Griegovo djelo, posvećen mahom skladateljima 20. stoljeća kao što su Arvo Pärt, Gerald Schönfeldinger, Phillip Glass i Margarita Lecuona.