izložba

Slike Isusove muke, smrti i uskrsnuća u Galeriji starih majstora HAZU


vrijeme: 31.03.2015. - 30.04.2015.
mjesto: Zagreb; HAZU

U povodu Velikog tjedna i Uskrsa, od utorka 31. ožujka do 30. travnja, u Strossmayerovoj galeriji starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) bit će postavljena izložba dvanaest slika koje se tematski odnose na Isusovu muku, smrt i uskrsnuće.

Riječ je o motivima koji zauzimaju istaknuto mjesto u kolektivnom imaginariju zapadne kulture, od molitve u Getsemanskom vrtu preko scena Isusove muke i smrti na križu do uskrsnuća i uzašašća te silaska Duha Svetoga, izvijestili su danas iz HAZU.

Izložbom se želi podsjetiti na neka od značajnih djela koja se nalaze u stalnom postavu Strossmayerove galerije, a ujedno i predstaviti raznolikost uskrsnoga ciklusa te složenost procesa ikonografskoga oblikovanja pojedinih događaja i njihova kasnijega obogaćivanja u europskom slikarstvu od 14. do 18. stoljeća.

Izložena su djela 'Raspeće sa svecima' nastalo oko 1420., čiji autor je Maestro di San Verecondo, slika Lovre Dobričevića 'Krist i donator' nastala oko 1460., 'Krist nosi križ' Marca Palmezzana iz 1525., slike Pietra di Francesca degli Orioli 'Krist s križem i trnovom krunom' te Filippa Mazzole 'Krist vezan uza stup i okrunjen', obje s kraja 15. stoljeća, slika 'Uskrsnuće Kristovo' iz sredine 16. stoljeća koja se pripisuje Majstoru Dvanaest apostola, slika Taddea Zuccarija 'Krist u Getsemanskom vrtu', naslikana oko 1556., 'Oplakivanje' Giovannija Francesca Romanellija iz sredine 17. stoljeća, 'Krist pada pod križem' Francesca Capelle nastala oko 1759., kopija slike 'Raspeće' Christopha Schwarza naslikana nakon 1590., slika Georga Geldorpa 'Krist kao vrtlar' iz 1613. te jedna od najvrednijih slika u Strossmayerovoj galeriji, 'Prijestolje Milosti' koju je između 1489. i 1495. naslikao Majstor slike Virgo inter Virgines.

Izložba je nastala prema knjizi Slike Muke i Uskrsnuća u Strossmayerovoj galeriji autorica Ive Pasini Tržec i Ljerke Dulibić u kojoj se opsežno razlažu etape uskrsnoga ciklusa te ikonografska rješenja karakteristična za pojedina umjetnička razdoblja. Uz izložbu je tiskan i deplijan s kraćim opisom svake od slika uz prigodan biblijski tekst.
(Hina)

(M.K., 01.04.2015)

Tagovi: hazu