Preskočite na glavni sadržaj

63. Splitsko ljeto

63. Splitsko ljeto
Premijerom opere 'Seviljski brijač' Gioachina Rossinija, pod ravnanjem Ive Lipanovića i režiji Krešimira Dolenčića, u Meštrovićevom Kaštilcu 14. srpnja počinje 63. Splitsko ljeto, a publika će tijekom mjesec dana na 13 lokacija, uz operne, dramske, baletne predstave i koncerte moći razgledati likovne izložbe te sudjelovati u večerima poezije, najavili su u petak organizatori.
vrijeme: 14.07.2017.
mjesto: Split
url: http://www.splitsko-ljeto.hr/

Čak šest predstava bit će izvedeno u Imotskom, Zagvozdu, Makarskoj, Dućama, Zadru i Šibeniku, rečeno je na konferenciji za novinare u splitskom HNK-u.
 
Tema ovogodišnjeg Splitskog ljeta je pitanje odnosa istoka i zapada, tj. odnosa dviju civilizacija i kultura te dviju religija, što će se posebno vidjeti u baletnoj premijeri 'Derviš i smrt',  rađenoj po motivima istoimenog romana Meše Selimovića, ali i u dramskoj premijeri 'Aziz ili Svadba koja je spasila zapad', kazao je intendant HNK Split Goran Golovko.
 
U estetskom smislu festival će ponuditi programe koji su raznorodni i vrijedni pažnje u glazbenom, plesnom, scenskom i dramskom pogledu zato što su se trudili u gostujućem programu dovesti ono najkvalitetnije u Hrvatskoj, dodao je.
 
 "U drami će to biti zaista nekoliko zapaženih mahom komornih dramskih struktura, ali i predstava koje su ponijele velike uspjehe na festivalima kod nas i u inozemstvu, a neke od njih nisu prošle selekciju Marulićevih dana u protekle dvije godine. Moći ćemo se uvjeriti u razloge zbog kojih one jesu ili nisu bile uvrštene", rekao je Golovka, ustvrdivši da je riječ o vrijednim ostvarenjima.
 
Ovogodišnje Splitsko ljeto će kao i prošlo koštati 5,3 milijuna kuna, no sve će se podrobnije znati kada se izglasa gradski proračun, dodao je.
 
 Ministarstvo kulture izdvojilo je svojih redovitih 1,8 milijuna kuna, vlastite su prihode planirali na prošlogodišnjoj razini, imaju sredstva sponzora, te im ostaje vidjeti "hoće li im zlatna ribica uslišiti želju i dovesti ih na razinu od prošle godine", izjavio je Golovko.
 
Izrazio je i nadu da će se sljedeće godine Splitsko ljeto otvoriti na Peristilu jer, kazao je, postoje velike naznake nove gradske uprave da će im u tome pomoći.
 
U dramskom programu omiljene predstave 'Smij i suze starega Splita' i 'Buža'
 
Dramski program na ovogodišnjem Splitskom ljetu sastoji se od premijernog naslova, repriza i gostovanja, te od ovoga ljeta tri pjesničke večeri, rekao je ravnatelj Drame Trpimir Jurkić.  Najavio je i dramsku premijeru predstave 'Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad',  Predraga Lucića koja će se izvesti u Vili Dalmacija 9. kolovoza.
 
Publika će reprizno moći pogledati dramu koja se najduže igra na Splitskom ljetu, 'Smij i suze starega Splita',  Ivana Kovačića, te dramu 'Buža' Živka Jeličića.
 
Na festivalu će gostovati Teatar Exit s predstavom 'Pluća' Duncana Macmillana, potom 'U agoniji' Miroslava Krleže PUK - Putujućeg kazališta i Scene Ribnjak, komedija 'Muškarci hr' Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričkog kazališta Kerempuha. Prikazat će se i autorski projekt Olje Lozice 'Prvi put kad sam ti vidjela lice' Teatra &TD, drama 'Kako život' Nine Mitrović u produkciji Kazališta Moruzgva, kao i monodrama Line Prose 'Lampedusa Beach' u izvedbi Nine Violić i produkciji kazališta Hotel Bulić.
 
"Pjesničke večeri su posvećene Tonču Petrasovu Maroviću, Dragi Štambuku i Jakši Fiamengu", rekao je Jurkić.
 
U baletnom programu  'Derviš i smrt'
 
Ravnatelj Baleta Igor Kirov za posljednji je dan Splitskog ljeta najavio praizvedbu baleta 'Derviš i smrt' kojeg sam potpisuje, dok ostatak plesnog programa uključuje Plesne večeri na Sustipanu u sklopu kojih će se izvesti baleti 'Na putu' i 'East West'. S predstavom 'Red Room' na Plesnim će večerima gostovati ansambl Makedonske Opere i Baleta iz Skopja, ali i Kazalište Savezne zemlje Saske s predstavom koreografa Carlosa Matasa 'Tango Piazzolla'.
 
Na Peristilu 'Aida', u Vrlici  'Ero s onoga svijeta'
 
U opernom programu će se na Peristilu reprizirati Verdijeva Aida, u Meštrovićevoj galeriji Puccinijev 'Turandot', a opera 'Ero s onoga svijeta' Jakova Gotovca kraj česme u Vrlici.
 
Ravnatelj Opere Ivo Lipanović najavio je da će u koncertnom dijelu Splitskog ljeta nastupit violinist Stefan Milenkovich i pijanist Rohan de Silva, Wiener glasharmonika duo, Zoran Todorovich uz pratnju pijanista Francesca Blanca, splitski gitarist Goran Listeš, Duo marimbi, odnosno Katarzyna Myćka i Filip Merčep, a po programu je predviđena i proslava 45. obljetnice legendarnog zbora Brodosplit.
 
Multimedijalne izložbe 'Svjetlo i tama Mediterana' Matka Trebotića
 
Što se festivalskog izložbenog programa tiče posjetitelji će moći razgledati Splitski likovni podsjetnik, posjetiti fotografsku izložbu 'Pinhole Portraits' Mateja Smolčića, multimedijalne izložbe 'Svjetlo i tama Mediterana' Matka Trebotića, ali i izložbe Ence Kovačević u sklopu ciklusa Umjetnik kod Meštrovića, te će biti postavljena i umjetnička instalacija Heterotopija grada. (Hina)