konferencija, znanstveni skup

'Od državne umjetnosti do kreativnih industrija/Transformacija rodnih, političkih i religijskih narativa'


vrijeme: 20.03.2015. - 22.03.2015.
mjesto: Zagreb; HDLU, Trg žrtava fašizma 16

Međunarodni interdisciplinarni skup 'Od državne umjetnosti do kreativnih industrija/Transformacija rodnih, političkih i religijskih narativa' održava se od 20. do 22. ožujka, u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Osmišljen je s ciljem obilježavanja Europskog dana kreativnosti u okviru EU projekta CreArt unutar programa Kultura 2007.-2013. Provedba skupa realizirat će se kroz tri faze: edukacijsku (konferencija), kreativnu (radionice) i izlagačku (izložba). Cilj projekta je povezivanje lokalnih institucija kroz interaktivno djelovanje na zadanu temu. Projekt će se održati u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu i s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Predavači na konferenciji održat će predavanja na temu stvaranja mita u kontekstu kulture, rodnosti, politike i religije, koja je polazišna točka za područja nastajanja različitih kultnih rituala koji proizvode alternativne kulturne i socijalne interakcije. Cilj takvog istraživanja je tražiti odgovore u procesima brojnih humanističkih i društvenih znanosti od povijesti, etnologije i socio-kulturne antropologije, povijesti umjetnosti do teorija rodnosti i politologije. Konferencija je strukturirana u četiri tematske cjeline: rodni narativ, mit, transformacije i značenja te cenzura i odjeci, na kojoj će sudjelovati pozvani i odabrani predavači kao i studenti s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nadalje, radionice će održati keynote pozvani predavači Nida Vasiliauskaitė (LT), Gintautas Mažeikis (LT) i Eugene V. Malyshkin (RU), dok će izložbu, temeljenu na materijalima istraživanja studenata Filozofskog fakulteta, osmisliti studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Sudionici na skupu:
Predavači na konferenciji: Irena Boćkai, Željko Marciuš, Suzana Marjanić, Vladimir Gudac, Mihaela Majcen Marinić, Biljana Kašić, Josip Zanki, Nida Vasiliauskaitė, Gintautas Mažeikis, Eugene V. Malyshkin, Deniver Vukelić, Marijana Belaj, Sanja Potkonjak, Nevena Škrbić Alempijević
 
Voditelji radionica: Nida Vasiliauskaitė, Gintautas Mažeikis, Eugene V. Malyshkin
Studentska sesija: Katarina Lukec, Iva Grubiša, Kristina Malbašić, Filip Razum, Lucija Halužan, Nina Lišnić, Jelena Kulušić
Koncept popratne izložbe: Josipa Vranjković  i Carla Radnić

Cjelokupni događaj je otvoren i besplatan za sve zainteresirane. 
 
Raspored izlaganja i knjižicu sažetaka preuzmite ovdje.

(M.K., 16.03.2015)