Preskočite na glavni sadržaj

'Iluminovizija - strategije svjetla' - simpozij u Šibeniku

U Šibeniku će se 1. i 2. srpnja održati mikrosimpozij pod naslovom 'Iluminovizija - strategije svjetla', u organizaciji Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja i SOBE DAŠ-sekcije mladih Društva arhitekata Šibenika.
vrijeme: 01.07.2017.
mjesto: Šibenik
url: http://uiii.hr/

Predavači su Katrina Petter (Public Art Lower Austria), Siegrun Appelt, umjetnica, te Sanja Horvatinčić, djelatnica Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba. Prezentaciju će održati i članovi Sobe DAŠ - Društva arhitekata Šibenika, a uvodnu riječ Sonja Leboš, kulturna antropologinja i autorica projekta.
Iluminovizija je projekt koji je inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom. Ta gotovo anegdotalna činjenice gotovo da nije prisutna u dominantnom narativu o gradu, koji se sada samopredstavlja isključivo kao grad srednjevjekovne baštine, zanemarujući tako nedavni historijat svoje modernizacije. U tom smislu u prvoj fazi projekta Iluminovizija u 2017.godini, u okviru simpozija "Iluminovizija – strategije svjetla" pitanje koje postavljamo nužno je i političko pitanje: što osvjetljavamo, koje segmente gradskosti akcentuiramo, zašto i kako. Uz to, simpozij se bavi i fenomenom koji je neposredno vezan za elektrifikaciju, a to je kinofikacija. U suradnji s lokalnom grupom arhitekata okupljenom oko Sobe DAŠ (Društva arhitekata Šibenika) mapirati ćemo kino-prostore, uočiti njihovu poziciju u gradskom tkivu i njihove transformacije.
 
Namjera projekta Iluminovizija je potaknuti inovativne procese artikulacije svjetla u javnom prostoru kroz format festivala ali i kroz interdisciplinarnu suradnju raznih profesija koje se bave našim odnosom spram okoliša, u ovom slučaju jedinstvenog Šibenika.
 
Projekt Iluminovizija podržava Ministarstvo kulture RH.
 
Simpozij će biti na engleskom jeziku, besplatan je za sve građane Šibenika i njihove goste, no organizatori mole prijavu na kontakt adresu, najkasnije do 30.lipnja u podne.
 
Cijeli program simpozija