Preskočite na glavni sadržaj

Čudesan svijet minijatura Nikoline Knežević

Prva samostalna izložba Nikoline Knežević pod nazivom "Smallville" otvara se 1. lipnja 2017. u 19 sati u karlovačkoj Galeriji ZILIK. Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja 2017.  
vrijeme: 01.06.2017.
mjesto: Karlovac, Galerija ZILIK, Radićeva 13

Minijatura u Hrvatskoj danas je nedovoljno cijenjena i pomalo zaboravljena forma iako postavlja iste zakonitosti i pravila kao i veći formati, s time da često zahtjeva veću koncentraciju, konkretno promišljanje i koncizniji pristup oblikovanju. Nikolina Knežević je jedna od rijetkih mladih autorica koja je u moru dominacije velikih formata, posebice u sferi slikarstva, odabrala minijaturu. Cilj njezinog rada je prikazati ljepotu i raznolikost svijeta koji nas okružuje u najmanjem mogućem mjerilu bez upotrebe povećala. Fokus je na motivu dočaranom nizom realističnih detalja u delikatnoj i suptilnoj tehnici akvarela koja u potpunosti ističe nevjerojatnu lirsku ljepotu svijeta. U bespućima dominantnog crnila i negativnosti, Nikolina Knežević odlučila se za posvetu neopisivoj ljepoti prirode.  

O autorici:

Nikolina Knežević rođena je 1986. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu gdje je 2005. godine maturirala na tekstilnom odjelu, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek gdje je diplomirala 2012. godine u grafičkoj klasi doc. Ines Krasić. Do sada je radila kao profesor likovne kulture i likovne grupe predmeta u osnovnim i srednjim školama. Osnovala je vlastiti modni brand ženskih torbica 2012. godine. Trenutno radi kao freelance kostimograf na filmskim i reklamnim produkcijama. Bavi se crtanjem i slikanjem. Do sada je izlagala na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.