predstava

Predstava o Rothku premijerno u Teatru Exit


vrijeme: 30.01.2015. 20 h
mjesto: Zagreb; Teatar Exit, Ilica 208

Predstava američkog dramatičara, scenarista i filmskog producenta Johna Logana 'Crveno' o slikaru Marku Rothku premijerno će biti izvedena u petak, 30. siječnja, u zagrebačkom Teatru Exit.

Predstava, koju je režirao Matko Raguž, govori o američkom slikaru Marku Rothku, predstavniku apstraktnog ekspresionizma i narudžbi slavne serije murala za restoran "na krovu svijeta" Four Seasons u zgradi Seagram u New Yorku 1958. godine.

U mističnom prostoru slikarevog ateljea, "Crveno" postaje intelektualna diskusija između briljantnog ekspresionista i njegovog znatiželjnog asistenta Kena, koje igraju Siniša Popović i Filip Križan.

"Promišljanja o biti umjetničkog stvaranja prikazana su u majstorskom svjetlu Johna Logana, njegova intelekta i šarma kojim oživljava lik Rothka - direktnog, opsesivnog, kritičnog, taštog, arogantnog i briljantnog umjetnika", ističe se u najavi predstave.

Mark Rothko rođen je 25. rujna 1903. u Latviji, a kao dijete je 1913. s roditeljima emigrirao u SAD. Bio je jedan od izvornih apstraktnih ekspresionista koji su se pojavili u New Yorku nakon Drugoga svjetskog rata.

Njegovi rani radovi orijentirani su društvenim temama, sadrže prizvuk ekspresionizma i nadrealizma, a izražajnom primjenom boje predstavlja ono po čemu će u umjetničkoj karijeri postati i ostati prepoznatljiv. Nakon 1945. počinje slikati velike kompozicije smirena ritma i profinjena kolorita. Među njegovim najboljim radovima su slike koje se sastoje od dva ili tri pravokutnika boja koji lebde u apstraktnom prostoru.

Dok mu se postavljala izložba Seagram murala u galeriji Tate u Londonu, Rothko je u New Yorku 25. veljače 1970. počinio samoubojstvo.

John David Logan (1961.) američki je dramatičar, scenarist i filmski producent. Njegova drama "Crveno" prvi put je izvedena u Londonu u prosincu 2009., a zatim i na Broadwayu 2010. godine kada je osvojila šest prestižnih kazališnih nagrada Tony.

Za scenaristički rad nominiran je za Oscara 2000. za film "Gladijator", a nekoliko godina poslije za scenarij filma "Avijatičar" (2004.) u režiji Martina Scorsesea nominiran je za nagrade BAFTA-e, Zlatni globus, Oscar.

U povodu premijere u foajeu kazališta bit će otvorena izložba djela nadahnuta Rothkom 11 likovnih umjetnika (Zlatko Keser, Zoltan Novak, Robert Šimrak, Tihomir Lončar, Sibel Latin, Grgur Akrap, Ivan Marković, Željka Cupek, Dražen Grubišić, Tomislav Buntak, Zlatan Vrkljan). (Hina)

(R.P.B., 30.01.2015)