predstava

Premijerna izvedba 'Mobitela' S. Belbela


vrijeme: 25.01.2015.
mjesto: Zagreb

Kazalište Moruzgva premijerno je u nedjelju u zagrebačkom kazalištu 'Vidra' izvelo predstavu 'Mobitel' suvremenog katalonskog dramatičara Sergija Belbela.

Redatelj: Krešimir Dolenčić
Uloge: Nataša Dorčić, Ecija Ojdanić, Dado Ćosić i Iva Babić

O predstavi:

Kazalište Moruzgva donosi vam kulturnu poslasticu s kojom će se bežično povezati svaki gledatelj, bez obzira na godine! Izvedbom „Mobitela“ hrvatska će publika po prvi puta upoznati djelo Sergija Belbela, izvedeno na mnogim pozornicama svijeta.

Pretpostavka od koje počinje drama Sergi Belbela, najizvođenijeg  suvremenog katalonskog dramatičara te jednog od najcjenjenijih redatelja, jest ta da su se mobilni uređaji uvukli u naš život i sada je gotovo nemoguće zamisliti komunikaciju bez njih.  

Ili ono što je od komunikacije preostalo.

Većina teksta napisana je kao niz monologa izgovorenih u mobitel, a četiri lika - dominantna poslovna žena, njezin manje dominantan sin, sredovječna žena na pragu depresije i njezina ništa sretnija kćer mogli bi se opisati i kao disfunkcionalni i egoistični, ali jednako tako i kao očajnici kojima bi jedna lijepa riječ ili gesta mogla promijeniti sve.  Dvije majke, dvije žene koje se bez ovakve nesreće možda nikada ne bi susrele, preživljavaju teroristički napad na aerodromu i se njihovi životi, ali i pogledi na život drastično mijenjaju.  To će ih natjerati da po prvi put razgovaraju onako kako do sada nisu mogle ili imale hrabrosti.

Pa makar i mobitelom.

Zajedno s izvanrednim glumcima propitivat ćete i ovisnosti današnjeg društva o mobilnim telefonima i njihovim instant funkcijama (snimanje poruka, slanje fotografija) jer te same digitalne funkcije postaju razvojni tijek drame, no isto tako prisjetiti ćete se onog analognog u životu - obitelji, prijatelja i ljubavnika.

(R.P.B., 26.01.2015)