izložba

Izložba knjiga 'Buona la prima' u Talijanskom institutu za kulturu


vrijeme: 16.01.2015. - 09.02.2015.18,00
mjesto: Zagreb; Talijanski institut za kulturu, Preobraženska 4

U petak, 16. siječnja, u 18 sati, u Talijanskom institutu u Zagrebu, otvara se izložba knjiga 'Buona la prima'. Riječ je o najboljim i najljepšim naslovnicama objavljenima u Italiji u prošloj godini, a izabrala ih je skupina od 15 talijanskih grafičkih dizajnera.

Autor izložbe je Stefano Salis, a izložbu će popratnim predavanjem predstaviti Federico Novaro, jedan od članova žirija. Knjige se mogu razgledati u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu do 9. veljače.
 
Naslovnica knjige ne služi samo, kako se to često misli, kao posjetnica knjige, izdavača ili nekog poznatog autora. Ponekad može biti i nešto više (ili manje) od toga: može održavati namjeru, pozicioniranje u neku tradiciju ili raskid s njome, može biti rezultat grafičkog i vizualnog eksperimentiranja, pokušaj stvaranja novog brenda. Može, pak, predstavljati fizički otpor dematerijalizaciji čitanja u ovom dobu koje ide ka takvom scenariju, ili jednostavno može biti (ma kako nam kako nam se to činilo nemoguće!) umjetničko djelo u obliku papirnatog pravokutnika, poprilično definiranih standarda.

Izložene naslovnice imaju, svaka na svoj način, neke od navedenih karakteristika, a ponekad i više njih. Izabralo ih je petnaest članova žirija sastavljenog od dvanaest grafičara i art directora koji imaju svakodnevnu priliku raditi s najprestižnijim talijanskim izdavačkim kućama, te tri izdavačka 'kritičara' koji se svakog tjedna bave temom naslovnica. Rezultat je, po mom mišljenju, poprilično uvjerljiv pregled izdavačke grafike u Italiji koji svjedoči o živosti izdavaštva koje opstaje poštujući tržišne zakonitosti te istovremeno pristup i logiku suprotnu  velikim brojevima. Hommage knjizi kao predmetu (i njegovoj komercijalizaciji) je stoga opipljiv.

Kriteriji kojima se vodio jedan od članova žirija prilikom odabira neke određene naslovnice, neizbježno su različiti od kriterija koje su razmatrali ostali članovi žirija. No na ovoj 'obiteljskoj fotografiji' najbolje ili najzanimljivije izdavačke grafike u 2014., konstantan je bio trud u pronalaženju ljepote i funkcionalnosti (često ne ovim redoslijedom i često u različitim udjelima), čime izložba postaje i zanimljivo propitivanje javnog dizajna koji svakodnevno na policama knjižnica igra na vlastite posebne elemente za privlačenje čitatelja. 

Naposljetku, jedna preporuka: ova izložba je prije svega izložba knjiga 'od krvi i mesa'. Knjiga sačinjenih od stranica, papira, grafičkih rješenja, formata, taktilnih i vizualnih iskustava koje prate jedan konkretan i stvaran predmet. Knjiga kao iskustvo nije nipošto ograničena na čitanje teksta, kao što nas na to navode zagovornici e-book –a. Ovdje je riječ o 'živim bićima' koja nam u svojoj složenosti nude ljepotu. Slike, slova, dodir, prelistavanje, stilske finese, interakcije, provokacije,  reagensi koje ispitujemo našim emocijama. Ovdje su knjige i čitatelji protagonisti susreta koji je usko vezan uz imaginarno ali nipošto uz virtualno. Dokle god bude ovakvih susreta, bit će lijepih knjiga, lijepih naslovnica, lijepih emocija. Stefano Salis, autor projekta

(M.K., 15.01.2015)