Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Ide Loher u Varaždinu

U četvrtak, 27. travnja, s početkom u 19 sati, u Galerijskom centru Varaždin, otvara se izložba akademske umjetnice Ide Loher. Izložba ostaje otvorena do 4. svibnja.
vrijeme: 27.04.2017.
mjesto: Varaždin; Galerijski centar Varaždin
url: http://www.havc.hr/
Djelovanje IDE LOHER obilježeno je ispreplitanjem umjetničkog, pedagoškog i aktivističkog djelovanja, a umjetničko izražavanje istraživanjem različitih formi. Takav način rada počinje već na studiju djelovanjem unutar grupe Daklelososi s kojom djeluje do 2001. godine. Grupa sudjeluje na brojnim izložbama poput Salona mladih, Zagrebačkog salona i Biennala mladih u Rijeci te djeluje u javnom prostoru surađujući s umjetnicima iz drugih područja.

Iskustva djelovanja u grupi Daklelososi razvija kroz rad Tigar teatra, kazališno-likovno umjetničku organizaciju koju je osnovala 2004. sa Ivom Matijom Bitangom i Leom Vukelićem.  Unutar Tigar teatra sudjelovala je u produkciji i likovnom oblikovanju desetak predstava. Djelatnost Tigar teatra usmjerena je i na povezivanje umjetnika različitih orijentacija te omogućavanje njihovog izražavanja u raznolikim medijima.

Unutar njega bavi se i pedagoškim radom te perfomansom. Performans u sklopu projekta «Brod» s Ivom Matijom Bitangom propituje ispreplitanja svakodnevnog života ispunjenog dnevnim obiteljskim obvezama sa željenim situacijama vlastitog izražavanja.

Problematiziranje svakodnevnog života glavna je tema je njenog djelovanja. Video-rad Život na frižideru – svaki dan, prikazan na Međunarodnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu «Juraj Šporer» u Opatiji, dokumentira takve trenutke promišljanja.

Iskustvo neformalne edukcije te aktivističko djelovanje razvija radom u udruzi za promicanje vizualne kulture OPA, koju je osnovala s kolegicama 2008. godine. Udruga se bavi promicanjem vizualne kulture, umrežavanjem strukovnih udruga i organizacija, radionicama i edukacijom djece, mladih i kolega sustručnjaka.

Istraživanja iz područja edukacije popraćena su objavom šest udženika za učenike osnovne škole  te više znanstvenih i stručnih članaka kao i izlaganjem na stručnim skupovima i kongresima te sustavnim sudjelovanje u edukaciji nastavnika putem predavanja i radionica.
Radila je na Kurikularnoj reformi kao član Stručne radne skupine za predmet Likovna kultura i Likovna umjetnost. Trenutno je zaposlena na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistent na kolegiju Metodika nastave likovne kulture.