predavanje, tribina

Šutejeva Antimoda: utopijski modni manifest


vrijeme: 19.12.2014. 19,00
mjesto: Zagreb; Zelena akcija, Frankopanska 1

U petak, 19. prosinca, u 19 sati, u prostoru Zelene akcije, Tonči Vladislavić, održat će predavanje u sklopu programa 'Moda i odijevanje - nove teorije i nove prakse', pod nazivom 'Šutejeva Antimoda: utopijski modni manifest'.

Ovo predavanje problematizira  stalno prisutno pitanje odnosa mode i umjetnosti,  ne izbjegavajući danas prisutno pitanje: da li je moda umjetnost, na slučaju Šutejeva velebnog opusa konceptualnih modnih crteža, nastalih u razdoblju 1964. - 1974., pod zajedničkim nazivom Antimoda.

Moda i umjetnost, kroz povijest kao i danas, bilježe veća ili manja približavanja u radu umjetnika kod kojih odjevni predmet, izdvojen iz funkcije odijevanja ili modnog sistema, postaje novi  materijal, svojevrsni  semantički rezervoar, koji u realiziranom ili konceptualnom  kontekstu (kao skulptura, instalacija ili dio performansa) biva ponovno kontekstualiziran i resemantiziran, dobivajući atribute umjetničkog djela.

Ono što će nas zanimati je kako je i zašto Šutej stvorio opus Antimoda, nalazeći izazov u predmetima odijevanja i mode, kao i način na koji su modni predmeti  postali  anti-predmeti, ostvarujući koncept  jedne nemoguće modne stvarnosti kao jedinstveni utopijski modni projekt.         

Kroz seriju predavanja 'Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse' predstavljaju se projekti CIMO-a koji osim kulturalnog doprinosa, donose pomak od tradicionalnog shvaćanja mode kao sustava moći u ime kulturalne protežnosti prema promatranju odjevnih praksi kao inkluzivne kulturalne i ekonomske potrebe. CIMO je posebno fokusiran na problem održivog dizajna te njeguje i podržava pojedinačne teorijske i kreativne napore koji stoje nasuprot konzumerizmu i fenomenu banalne  pomodnosti.

(M.K., 17.12.2014)