Preskočite na glavni sadržaj

Jerko Bakotin u Knjižnici S. S. Kranjčevića

Knjižnica S. S. Kranjčevića poziva na predstavljanje putopisne knjige 'Bratstva i ubojstva, gajđin' i razgovor s autorom, koji će se održati u utorak, 7. veljače, u 18:30 sati.
vrijeme: 07.02.2017. 18:30
mjesto: Zapoljska ul. 1, Zagreb
Preplećući elemente putopisa, angažiranog novinarstva i intimnih zapisa,  Jerko Bakotin piše o putovanjima u Zapadnu Saharu, Mongoliju, Japan, Pojas Gaze i Kosovo, preispitujući pritom vlastite traume i traume svoje zemlje.
 
„Zanimaju me društvene patologije, politika, ideologije i klasni odnosi u društvu. Zanima me kako te silnice ulaze u intimne zone ljudi, oblikuju njihovo shvaćanje svijeta i njihove živote. Ipak, u Tokiju su me zanimali i pop-kultura, techno-partiji i seks-industrija. Ima tu - od spuštanja u rudnike Trepče kilometar ispod zemlje, preko krijumčarskih tunela između Gaze i Egipta i Hamasovih skupova, pa do ulan-batorskog noćnog života ili tamošnjih sirotišta - i elemenata avanturizma. Teško je inače do kraja objasniti što vas goni da dođete u situaciju da se na vas puca ili vas pokušaju premlatiti. Bitno je da avanturizam ne postane glavna motivacija.“ (iz intervjua s Ladislavom Tomčićem Bakotin: 'Sramota čovječanstva jednom će doći na naplatu', Novi list, 17. Siječnja 2016.)
 
Jerko Bakotin rođen je 1984. godine u Splitu. Diplomirao sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2008. do 2011. radio u zagrebačkom dopisništvu Novog lista.
Za reportažu iz Pojasa Gaze te za seriju tekstova s Bliskog istoka, objavljenih u Novom listu 2009., zajedno s kolegom Hrvojem Krešićem dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolji tekst u pisanom novinarstvu. Surađuje / surađivao je sa zagrebačkim samostalnim srpskim tjednikom Novosti, Trećim programom Hrvatskog radija, portalima lupiga.com i kulturpunkt.hr, dvotjednikom Zarez i nekoliko drugih hrvatskih (h-alter.org, Libra Libera, Quorum) i njemačkih (Neues Deutschland, German Times) novina i književnih časopisa.
 
Putovao i pisao reportaže iz više zemalja u Africi (Zapadna Sahara, Sengal, Mali) i Aziji (Libanon, Palestina, Sirija, Mongolija, Kina, Japan). Trenutačno ponovno studira sociologiju u njemačkom Potsdamu i radi na knjizi putopisa.