Preskočite na glavni sadržaj

Ivan Listeš u Galeriji Zvonimir

Otvorenje samostalne izložbe 'Hoću ljeto' splitskog akademskog umjetnika Ivana Listeša održava se u srijedu 25. siječnja, u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir. Izložba ostaje otvorena do 15. veljače.
vrijeme: 25.01.2017.
mjesto: Romania
url: http://www.hnk-zajc.hr/
Nakon male uvertire, svojevrsne sneak peek izložbe u Europskom domu koja je održana krajem prošle godine, u galeriji Zvonimir Ivan Listeš predstaviti s ukupno 24 rada uključujući i najrecentnije radove koji do sada nisu izlagani hrvatskoj publici.

Poniranjem u duboko plavetnilo Ivan Listeš zaranja u osebujnost vlastite slikarske ekspedicije. Koristeći boje kao živu materiju te motive ribara, tovara i psa kao arhetipske simbole dalmatinskog kraja Listeš stvara vlastiti mikrokozmos ispunjen nadrealnim prizorima izgubljenih dalmatinskih gradova. Otoci, polja i gradovi percipirani su kao planete, dok je beskrajnost svemira zamijenjena beskrajnošću dubokog morskog plavetnila. Uobičajena aktivnost i žustrina današnjeg načina života zamijenjene su kompozicijama kojima dominira mir, tišina i spokoj. Motivi lebde i plutaju po materičnoj površini slike. Naglašena simbolika svakog prizora podložna je interpretaciji nekadašnjeg i sadašnjeg načina života u Dalmaciji.


Ispreplitanjem sjećanja, realnosti i potencijalne budućnosti Ivan Listeš prikazuje potopljeni stari-novi svijet. Ono što je nekada bilo realno danas je postalo nadrealno. Reminiscencija na tradicionalni dalmatinski način života budi se u prikazima ljudi i tovara pomoću kojih su izgrađene kamene kuće i ribara koji su privređivali i brinuli se za obitelj. S vremenom oni gube svoju relevantnu funkciju i postaju artefakti minulog doba. Sve što je nekada predstavljalo osnovno sredstvo življenja danas je izgubljeno u vremenu, zaboravljeno, potopljeno i nataloženo na dnu podmorja.

Dalmatinski svemir unutar mora Ivan Listeš ispunjava plutajućim brodicama, ribarima, tovarima, dalmatinskim psima i beskrajnim poljima na površinama planeta-otoka. Prizore karakterizira duhovit i ironičan prizvuk blizak autoru koji ujedno poprima i angažiranu notu interpretacije rodnog kraja..." (iz predgovora izložbe - Sonja Švec Španjol)