Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb u filmovima Branka Majera i Bogdana Žižića na Kratkim slikama

U četvrtak, 19. siječnja, u 19,30 sati, u MM centru održat će se projekcije klasika hrvatske kratkometražne dokumentarne kinematografije koja bilježe urbanističke promjene u Zagrebu: Zagrebačke paralele, Poplava i Sajmište. Ulaz je na projekcije je besplatan!
vrijeme: 19.01.2017. 19,30 h
mjesto: Valencia, Spain
url: http://mmcentar.sczg.hr/

'Zagrebačke paralele' Branka Majera prikazuju nekadašnji seoski izgled kvartova Trnje i Novi Zagreb te proces urbanizacije tih krajeva koji je 1960-ih rezultirao gradnjom zgrada, mostova, cesta i tramvajskih pruga.
 
Redateljski prvijenac Bogdana Žižića 'Poplava' donosi priču o velikoj poplavi u Zagrebu krajem listopada 1964., dok se njegov film 'Sajmište' bavi novim načinom života koji se razvija na rubovima velikih gradova i gdje se jednom tjedno, na zemlji, travi, šljunku, na improviziranim stalcima i policama, na haubama automobila, izlažu  gomile robe, tekstil, alati, predmeti svakidašnje upotrebe i ljudi trguju, prodaju i kupuju.
 
Uz filmove Branka Majera i Bogdana Žižića, s arhitekticom Ivom Marčetić razgovarat će se o urbanizmu, o procesima koji mijenjaju izgled i funkciju grada te kako se promjene reflektiraju na društvene procese. Iva Marčetić radi u udruzi Pravo na grad, članica je zadruge Otvorena arhitektura te je dio uredničkog tima i dizajnerica časopisa RAD. Razgovor će moderirati selektorica filmova Jelena Ostojić.
 
Kratke slike projekt su Kulture promjene SC i redovni filmski program MM centra, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. 
 
Više informacija potražite na internetskoj stranici MM centra.
 
Izvor: HAVC