konferencija, znanstveni skup, koncert

Program posvećen stogodišnjici rođenja N. Devčića, I. Mačeka i S. Šuleka


vrijeme: 28.11.2014.
mjesto: Zagreb - Dvorana Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14; Atrij HAZU, Zrinski trg 11

Povodom stote godišnjice rođenja akademika Natka Devčića (1914-1997), Ive Mačeka (1914-2002) i Stjepana Šuleka (1914-1986) Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU priređuje znanstveni skup i svečani koncert koji će se održati 28. studenoga 2014.

Znanstveni skup održat će se u Dvorani knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, s početkom u 10 sati. Na njemu će nastupiti ugledni inozemni i hrvatski muzikolozi i teoretičari glazbe koji su se bavili raznolikim, i ne samo glazbenim opusima ove trojice skladatelja: Leon Stefanija iz Ljubljane, Eva Sedak, Zoran Juranić, Ingrid Pustijanac iz Cremone, Alma Zubović, Dalibor Davidović, Davorka Radica, Haris Nonveiller i Mirjana Siriščević.

Na svečanom koncertu u atriju palače HAZU, Zrinski trg 11, s početkom u 19 sati, nastupit će gudački kvartet Sebastian, violončelist Pavle Zajcev i pijanistica Srebrenka Poljak. Izvest će Gudački kvartet (1987) Natka Devčića, Sonatu za violončelo i klavir (1955) Ive Mačeka i Peti gudački kvartet (1984-85) Stjepana Šuleka.

Osobit je Devčićev, Mačekov i Šulekov doprinos hrvatskoj glazbi druge polovine 20. stoljeća, premda je teško pronaći neki zajednički nazivnik u Šulekovome novoromantizmu, Mačekovu novoklasicizmu i Devčićevim potragama za aktualnim zbivanjima u svijetu, naročito od šezdesetih godina 20. stoljeća. No nisu oni bili djelatni samo kao skladatelji jer su se podjednako bavili interpretacijom (osim Devčića) i raznim vidovima pedagogije glazbe kao nastavnici na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Naročito su iz Šulekove klase kompozicije proizišli svi značajniji suvremeni hrvatski skladatelji, od Milka Kelemena, Stanka Horvata i Dubravka Detonija do Igora Kuljerića i Davorina Kempfa. (HAZU)

Program skupa

(D.H.F., 24.11.2014)