Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Oslobođenje Skoplja' Rade i Danila Šerbedžije prikazan u Los Angelesu

Film 'Oslobođenje Skoplja', hrvatsko-finsko-makedonska koprodukcija u režiji Rade i Danila Šerbedžije prikazana je na posebnoj projekciji u Los Angelesu, uoči nominacije za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.
vrijeme: 12.12.2016.
mjesto: SAD; Los Angeles

Projekcija je održana prije samog glasanja za uži izbor od devet filmova, koje je završilo 12. prosinca, a u kojemu "Oslobođenje Skoplja" sudjeluje kao makedonski kandidat u utrci za tu prestižnu američku filmsku nagradu.
 
Na projekciji je, uz ostale članove Američke akademije filmske umjetnosti, bila Annette Bening, dobitnica Zlatnog Globusa, koja je više puta bila nominirana za Oscara. Nakon projekcije redatelj Rade Šerbedžija, glumac kojemu je to prva filmska režija, odgovarao je na pitanja publike, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.
 
Riječ je o filmskoj adaptaciji kultne kazališne drame Dušana Jovanovića, u čijem je središtu propast obiteljske zajednice u okolnostima Drugog svjetskog rata.
 
U središtu priče je dječak koji živi s majkom pod njemačkom okupacijom, dok mu se otac bori u partizanima. Ne bi li od nacista spasila člana obitelji njegova se majka zapošljava kod njemačkog oficira, s kojim se unatoč svemu sve više zbližava.
 
Posljednjih se dana o filmu pisalo u američkim medijima, a Sheri Linden, kritičarka Hollywood Reporter opisuje ga kao dobro ispričani i životan osobni pogled na povijest.
 
Po njezinim riječima, iako je ispričan iz dječje perspektive, film izbjegava sentimentalnost i donosi priču o savezima i izdajama iz ratnih vremena, dugotrajnim posljedicama kolektivne krivnje, a pritom uspješno kombinira humor sa zastrašujućom stvarnošću rata.
 
Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, nakon toga i na Sarajevo Film Festivalu te Međunarodnom filmskom festivalu u Helsinkiju, gdje je dobio pozitivne kritike i prijem publike, kao i na nedavnom filmskom festivalu u Bratislavi.
 
Uz Radu Šerbedžiju glume, među ostalima, poznati finski glumac Mikko Nousiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i u debitantskoj ulozi David Todosovski.
 
Osim "Oslobođenja Skoplja" za 89. nagradu Oscar u istoj kategoriji nominirano je niz hrvatskih manjinskih koprodukcija - gruzijski dugometražni kandidat "Kuća drugih" redateljice Rusudan Glurjidze, rumunjski "Sieranevada" Cristija Puiua, islandski "Vrapci" Runara Runarssona, srpski "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića te slovenski dokumentarno-igrani film "Houston, imamo problem!" Žige Virca.
 
Hrvatski kandidat je dugometražni igrani film "S one strane" Zrinka Ogreste, dok je nominaciju u kategoriji kratkog metra već osvojila "Zvjerka" Daine O. Pusić.
 
Izbor kandidata za najbolji film na stranom jeziku bit će objavljen 24. siječnja, a svečana dodjela održava se 26. veljače u Los Angelesu.
 
Ove godine za tu se kategoriju prijavilo 85 filmova, a među njima su i novi, već uspješni filmovi svjetski proslavljenih redatelja, Paula Verhoevena, Xaviera Dolana, Maren Ade, Pabla Larraina, Gianfranca Rosija, Pedra Almodovara. (Hina)