najave

Filozofski teatar u zagrebačkom HNK-u otvara Julija Kristeva


vrijeme: 15.11.2014.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15

Novi program Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu pod nazivom 'Filozofski teatar', u kojemu će filozof Srećko Horvat ugošćavati neka od najvažnijih imena suvremene domaće i svjetske filozofske scene, otvorit će gostovanje u Zagrebu vodeće francuske filozofkinje Julije Kristeve na Noć kazališta, 15. studenoga.

Kako se ističe u najavi, francusko-bugarska intelektualka Kristeva jedna je od najpoznatijih filozofkinja i feministkinja današnjice. Horvat ju je bezuspješno pozivao u Hrvatsku "točno deset godina", a pristala je tek kad je čula da bi upravo njezino gostovanje otvorilo "Filozofski teatar".

On će s Kristevom razgovarati o njezinu radu, psihoanalizi, ljubavi i melankoliji, a glumica Alma Prica izvest će prvi puta pred hrvatskom publikom dramski tekst iz posljednje njezine knjige o Svetoj Terezi. Taj je tekst svoju praizvedbu imao ove godine u pariškom teatru Odeon u izvedbi oskarovke Isabelle Huppert.

Julija Kristeva rođena je u Bugarskoj, a od sredine šezdesetih živi u Francuskoj. Uz Rolanda Barthesa i Jacquesa Lacana smatrana je jednom od vodećih figura francuskog poststrukturalizma. Napisala je niz zapaženih studija iz područja psihoanalize i feminističke teorije, kao i romane. Prva je dobitnica ugledne Holbergove nagrade, koju dodjeljuje norveška vlada kao svojevrsnu Nobelovu nagradu za humanističke nauke.

Ciklus "Filozofski teatar" uvela je nova intendantica zagrebačke nacionalne kuće Dubravka Vrgoč s ciljem privlačenja mlađe publike i istodobnog otvaranja toga teatra javnim debatama i kritičkom promišljanju današnjice, a zamišljen je kao poligon za propitivanje "u kolikoj mjeri jedno nacionalno kazalište danas može postavljati bitna pitanja vremenu u kojemu živimo".

"Cilj 'Filozofskog teatra' nije baviti se isključivo kazalištem ili filozofijom, nego prije svega reafirmirati kazalište kao 'javni prostor' i središnje kazalište u državi pretvoriti ujedno u središnje mjesto javne rasprave i promišljanja, čime bi doista postalo i narodno i središnje", kazao je njegov urednik i voditelj Horvat.

Istaknuo je da je veza između filozofije i kazališta "uvijek bila jača od veze između filozofije i bilo kojeg drugog medija". "Najpoznatija i najutjecajnija Sartreova djela nedvojbeno su njegove drame, kao što je i Brecht promišljanju radikalne politike pristupio upravo kroz kazalište. Mnogi su filozofi, uključujući Aristotela, Hegela i Nietzschea, pisali o kazalištu, a mnogi među njima, poput Machiavellija, Voltairea ili Susan Sontag, pisali su i vlastite drame. Sontag je i režirala, u Sarajevu pod opsadom", istaknuo je.

Uz godišnje premijere predstava koje za HNK u Zagrebu već pišu vodeći suvremeni filozofi poput Slavoja Žižeka i Tariqa Alija, u sklopu "Filozofskog teatra" jednom mjesečno održavat će se debate o kazalištu i društvu, vraćajući filozofiju u kazalište i kazalište filozofiji. (Hina)

Pročitajte tekst Srećka Horvata o Filozofskom teatru – Kazalište kao mjesto susreta i avanture.

(R.P.B., 24.10.2014)