radionica, kolonija

Tonka Maleković: Urbane livade


vrijeme: 25.10.2014. 12,00
mjesto: Zagreb; Vrbani 3

Radionica 'Urbane livade_igre i slike', umjetnički  projekt Tonke Maleković, biti će izveden u subotu, 25. listopada, u 12 sati, na središnjoj livadi između vrtića i škole u zagrebačkom naselju Vrbani III. 

Kroz građansku participaciju u izvedbi, cilj rada je potaknuti i razmijeniti međugeneracijsko dijeljenje iskustva sjećanja na društvene igre iz dalje i bliže prošlosti, a potom ih i zajedno zaigrati na livadi u Vrbanima III. Ujedno, radom se želi ukazati na društveni potencijal neizgrađenih javnih površina tj. konkretnog prostora idealnog za javni park koji kvartu nedostaje. Rad je odabran na javnom natječaju za intervencije u javnom prostoru Vrbana III. u sklopu ovogodišnjeg programa 'Novi kvartovi' projekta Ars Publicae.

Tonka Maleković (1982.) samostalna je likovna umjetnica koja aktivno sudjeluje na suvremenoj umjetničkoj sceni od 2003. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti U Zagrebu 2006. godine. Dobitnica je nekoliko umjetničkih stipendija, rezidencija i nagrada (Essl Award CEE 2007, 43. zagrebački salon, HDLU-ova nagrada mladom umjetniku 2010...).  U suradnji s plesnim centrom Liberdance iz Zagreba inicirala je i vodi Haustor-galeriju LiberSPACE, prostor za provociranje privremene forme.

S Tanjom Vujasinović i Ivanom Meštrov od 2013. kurira dugoročni putujući projekt 'Grad na drugi pogled', koji povezuje suvremenu umjetnost, edukaciju i izlagačke prostore u gradovima RH (Velika Gorica 2013.; Rijeka, Koprivnica i Zabok 2015.). Članica je strukovnih udruga HDLU i HZSU, platforme za unapređenje kulture PUNKT  i suosnivačica Slobodnih veza – Udruge za suvremene umjetničke prakse. U fokusu rada Tonke Maleković najčešće su grad i njegovi procesi; participacija, memorija, materijalnost, urbana koreografija, urbane transformacije itd., a često i istraživanje urbano-ruralnih relacija i potencijala njihovih spajanja. Područje njenog interesa je i ekologija umjetnosti te ekonomija umjetničkog rada, propitkujući princip: minimum produkcije za maksimum učinka. Projekti i radovi su najčešće privremene site-specific intervencije ili participativne akcije u javnom prostoru, te multimedijalne instalacije galerijskog tipa.

Projekt Ars Publicae bavi se pitanjima umjetničkoga sadržaja u javnom prostoru, a kroz program 'Novi kvartovi' u 2014. godini tematizira nova, cjelovito projektirana i izvedena stambena naselja u Zagrebu, s naglaskom na Novi Jelkovec i Vrbane III.

Cilj programa 'Novi kvartovi' podizanje je kvalitete javnog prostora i oblikovanja grada posredstvom suvremene umjetničke produkcije te poticanje umjetničkih intervencija i performativnih akcija s namjerom propitivanja prostornih politika, načina na koji nastaje izgrađeni okoliš grada, te planiranje njegovog oblika i sadržaja, odnosno zaštite javnih dobara. Uz navedeno, projekt Ars Publicae djeluje i kroz istraživački segment povijesti umjetničkih intervencija u javnom prostoru te program baštinskog aktivizma usmjeren na zagovaranje obnove i zaštite kulturnih dobara. Tim: Antonija Komazlić, Sonja Leboš, Saša Šimpraga

(M.K., 21.10.2014)