Preskočite na glavni sadržaj

Dizajn dijalozi #19 - Marko Golub

U četvrtak, 24. studenoga, s početkom u 18 sati, u Croatian Design Superstore-u, održavaju se 19. Dizajn dijalozi, na kojem gostuje Marko Golub, kustos i likovni kritičar, voditelj HDD galerije u Zagrebu, (su)organizator i inicijator mnogih značajnih projekata u područjima dizajna i likovnih umjetnosti te urednik televizijskih i radijskih emisija.
vrijeme: 24.11.2016.
mjesto: Zagreb; Croatian Design Superstor, Fra Grge Martića 4
url: http://croatiandesignsuperstore.com/hr
U razgovoru ćemo pokušati skicirati okvir za razumijevanje regionalne kulture dizajna u širem društvenom polju, dotaknuti se dilema onih koji o dizajnu pišu i kritički ga proučavaju te saznati ponešto o tome kako se u istom danu buše rupe u zidu i zabijaju čavli, tipkaju tekstovi za stručne časopise i montiraju emisije za masovne medije.

Marko Golub (Split, 1978.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. a kao likovni kritičar aktivan je od početka 2000–ih. Do 2010. radio je u Redakciji kulturnog programa Radija 101 kao kritičar i novinar, a kritičke tekstove objavljivao je na 1. i 3. programu Hrvatskog radija, stručnim časopisima Čovjek i prostor, Oris, Život umjetnosti, magazinu Kontura, kulturnom dvotjedniku Zarez, itd. Od 2013. scenarist je i voditelj emisije Trikultura s temom vizualne umjetnosti na HTV3, a od 2014. su–urednik emisije Transfer. Od 2011. voditelj je galerije Hrvatskog dizajnerskog društva. Kurirao je brojne izložbe o dizajnu i suvremenoj umjetnosti, uključujući i Zlatnom medaljom nagrađenu izložbu Neopipljivo / Intangible u okviru Praškog kvadrijenala 2015. (s N. Radeljkovićem i I. Ružićem). Autor je tri publikacije iz područja likovne umjetnosti i dizajna: Kritička kartografija — Tekstovi o suvremenoj umjetnosti i dizajnu (izd. Durieux i HS AICA, 2016.), Uvod u spekulativnu dizajnersku praksu (s I. Mitrovićem i O. Šuranom, izd. HDD i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, 2015.) i Željko Borčić - Dizajn, umjetnost, fotografija (s G. M. Štimcem, izd. HDD, 2015.). Glavni je urednik dvogodišnjih reprezentativnih publikacija Pregled hrvatskog dizajna 1112, 1314 i 1516, član organizacijskog tima festivala dizajna Dan D od 2011. do 2015. te urednik svih popratnih publikacija tog festivala.

Autor je niza predgovora skupnih i samostalnih izložbi. Bio je član redakcije arhitektonskog časopisa Čovjek i prostor i uredništva časopisa Oris te savjeta Galerije proširenih medija, a član je Umjetničkog savjeta Galerije Forum, Studijske sekcije ULUPUH–a i HZSU–a. Od 2014. do 2016. član je Vijeća za inovativne kulturne i umjetničke prakse Ministarstva kulture RH. Dobitnik je Godišnje nagrade HS AICA-e za likovnu kritiku 2013. godine. Od 2016. predsjednik je Hrvatske sekcije međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA.

Dizajn dijaloge vodi i koordinira dizajner, likovni kritičar i tekstopisac Bojan Krištofić, član CDSS tima. Kao prodajni i izložbeni prostor namijenjen proizvodima i konceptima domaćih dizajnera/ica, CDSS služi njihovom okupljanju i umrežavanju te medijskoj i tržišnoj promociji, dok publika dobiva priliku da ih upozna i informira se kroz opušteno i neposredno druženje.