Preskočite na glavni sadržaj

KineDok 2016 – osam recentnih europskih dokumentaraca u ARL

KineDok 2016 kojeg u Hrvatskoj organizira Restart iz Zagreba, distribuirajući filmove na dvadesetak alternativnih lokacija diljem zemlje, predstavlja 14 dugometražnih i 2 kratkometražna dokumentarca iz 7 zemalja Europe, od kojih će u Art radionici Lazareti tijekom ove jeseni biti prikazano osam.
vrijeme: 14.11.2016.
mjesto: Dubrovnik; Art radionica Lazareti, Galerija Otok Frana Supila 8
url: http://www.wff.pl/en/

Popis filmova:

14.11. 6 stupnjeva (Poljska, red. Bartosz Dombrowski)
18.11. Domino efekt (Poljska, red. Piotr Rosolowski i Elwira Niewiera)
21.11. Braća po pjesmi (Mađ., red. Balász Lévai)
28.11. Lijepo mi je s tobom, znaš (Hrvatska, red. Eva Kraljević)
2.12. Moj otac bankar (Latvija,  red. Ieva Ozolina)
5.12. Razred (Hrvatska, red. Vesna Ćudić)
9.12. Tako blizu, tako daleko (Slovačka, red. Jan Vojtek)
12.12. Majke i kćeri ( Slovačka, red. Ivana Hucíkova i Tereza Michalova)
 
Program je u ARL počeo projekcijom poljskog filma 6 stupnjeva, u režiji Bartosza Dombrowskog, nadahnutog sa šest stupnjeva razdvojenosti, teorijom socijalnog psihologa Stanleyja Milgrama koja tvrdi da se sve ljude na svijetu može međusobno povezati preko šest zajedničkih poznanika. Redatelj ispituje tu teoriju u filmu ceste, proučavajući odnos varšavske punk rokerice Martyne i meksičkog poljoprivrednika Antonija.
 
Radnja poljskog dokumentarnog filma Domino efekt smještena je u Abhaziju, nekadašnje rusko ljetovalište koje je u međuvremenu poharao rat za nezavisnost. Film „crnog humora s Crnog mora“, u režiji Piotra Rosolowskog i Elwire Niewiere, osvojio je nekoliko nagrada na brojnim festivalima, a govori o abhaškom ministru sporta Rafaelu, koji pokušava organizirati svjetsko prvenstvo u dominu kako bi poboljšao vidljivost svoje zemlje. Istodobno se očajnički trudi spasiti vezu s histeričnom ruskom opernom pjevačicom Natašom koja, protivno svojim očekivanjima, nažalost nije pronašla smisao života u Abhaziji.
 
Mađarski film Song Brothers (Braća po pjesmi) Balásza Lévaija, prožet je živom glazbom: priča je to o pjesmi koja je pripomogla liječenju pjevača najpoznatijeg mađarskog sastava, ovisnog o drogi. Verzija ove pjesme u izvedbi folk benda privukla je više od 15 milijuna pogleda na YouTubeu te učvrstila vjeru nekolicine amaterskih glazbenika, koji za život zarađuju svirajući po vjenčanjima, u njihovu ljubav prema glazbi.
 
Hrvatsku dokumentarnu scenu na KineDoku predstavljat će dva filma: najbolji film prema izboru publike prošlogodišnjeg Zagreb Dox-a teLiburnija Film Festivala Lijepo mi je s tobom, znaš redateljice Eve Kraljević te film Razred redateljice Vesne Ćudić koja je za isti film osvojila nagradu za režiju te nagradu publike za najbolji  film na Liburnija Film Festivalu u Ičičima kraj Opatije.
 
Moj otac bankar je film latvijske redateljice Ieve Ozoline. Autorica opisuje svoju potragu za ocem koji se nakon raspada Sovjetskog Saveza brzo obogatio, a još brže nestao. Danas, 18 godina poslije, Interpol ga je pronašao u umobolnici u Malaji.
 
Majke i kćeri u režiji Ivane Hucíkove i Tereze Michalove, studentica na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Bratislavi, koji se bave osjetljivom temom suživota četiri naraštaja žena. KineDok će prikazati i najhvaljeniji prošlogodišnji slovački dokumentarni film, Tako blizu, tako daleko. Iskusni redatelj Jan Vojtek vodi publiku u ne tako drugačiji svijet autističnih osoba i istražuje njihov odnos s roditeljima, izbjegavajući jeftinu sentimentalnost.
 
Napomenimo da uz ovaj filmski program ove jeseni ARL paralelno nudi i još jedan filmski ciklus nazvan Škola u kinu/ Filmski protuotrov, u suradnji s udrugom Luža.
 
Programe ARL podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Županija Dubrovačko-neretvanska i zaklada FACE Croatia. Rad ARL podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.