Preskočite na glavni sadržaj

'Izvrnute piramide' u Osijeku

U prostoru Galerije Kazamat će se u srijedu, 2. studenog, u 20 sati, održati otvorenje izložbe 'Izvrnute piramide' Marka Markovića. Uoči otvorenja izložbe u 19 sati održat će se razgovor s umjetnikom vezan uz samu izložbu, ali i Markovićevo sagledavanje svijeta suvremene umjetnosti i njegova položaja u njemu.
vrijeme: 02.11.2016. 20 h
mjesto: Osijek; Galerija Kazamat, Jagićeva 2
url: http://www.hdlu-osijek.hr/

Razgovor s autorom održat će voditelj Galerije Kazamat Igor Loinjak. Izložba je u sličnom obliku predstavljena u Rijeci, Beču, Puli, Zagrebu i Splitu, a sada će je moći vidjeti i osječko građanstvo.
 
„Izvrnute piramide“ predstavljaju presjek Markovićevih radova nastalih u posljednjih pet godina, dokumentaciju performansa, akcija u javnom prostoru, video radove i skulpture kao dokumente koji se biografski vezuju pretežito uz boravak u New Yorku, kao i autorovo kretanje kroz različite geopolitičke pozicije i sustave. Zbir prikazuje sveprisutnost odnosa moći – inferiornosti i superiornosti – te istodobno upućuje na modalitete otpora. Kontrastni materijal kao uporište iskazan je iz prvog lica i s osloncem u tijelu i neverbalnoj ekspresiji. Uz akcijsku – javnu formu te onu osobniju i egzistencijalnu, pratimo i zaokrete u procesu umjetnikova rada – od praskava izraza ljutnje do njezina smirivanja i pretvaranja u poetiku. Tako se oslanjanje na radikalni body art u novijim radovima proteže u širi raspon svakodnevne subverzivne prakse smještajući se s one strane trpećega spektra i referiranja na vlastito tijelo. Zadržana je anti-spektakularna dokumentarna forma koja o društvenim marginama i prizemnim okolnostima njihova nastajanja govori ogoljelim i minimalno obrađenim iskazom. Izložba nastaje kao alarm nad otupjelom političkom korektnosti i deklarativnim programima participacije i demokratičnosti. Kao pokušaj izvrtanja piramidalne društvene strukture – od Wall Street politika do tretmana ilegalnih radnika – njome se ukazuje i na prateće tehnike prostorne selekcije i nadzora. „Kao žarište okupljenih radova, izvrnuta piramida poziva na pretresanje piramidalne društvene strukture, najavljivane u radničkim i anarhičkim usmjerenjima koja zagovaraju direktnu demokraciju. Nemalo puta izigrane i iscrpljene, ali i preoblikovane i tražene iznova, a uz izvjesnost proturječja i spornog praga nasilnog i miroljubivog koji prate svaki oblik pobune..“ (Ksenija Orelj)