Preskočite na glavni sadržaj

Obnovljen mauzolej obitelji Vranyczany na groblju Dubovac u Karlovcu

Obnovljeni mauzolej obitelji Vranyczany, koji je 2008. godine uveden u Registar kulturnih dobara RH, svečano je u ponedjeljak otvoren na katoličkom groblju Dubovac u Karlovcu te će ubuduće biti dostupan za organizirano razgledavanje.
vrijeme: 31.10.2016.
mjesto: Karlovac
url: http://www.min-kulture.hr

Otvorenju mauzoleja su uz članove obitelji Vranyczany nazočili i predstavnici Ministarstva kulture i Grada Karlovca, te je pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković rekao da je za obnovu tog značajnog objekta grobaljske arhitekture uloženo više od 400.000 kuna.
 
"Radi se o kulturnom dobru grobljanske arhitekture, s pojedinačnom zaštitom, ali je pod zaštitom i kao dio katoličkog groblja Dubovac koje je učlanjeno u Asocijaciju europskih starih znamenitih grobalja, jer je starije od sto godina, ima znamenitu grobljansku arhitekturu, te su na njemu pokopane znamenite ličnosti", rekao je Turković i posebno istaknuo nedavno objavljenu knjigu “Katoličko groblje Dubovac”, koja sadrži mnoge važne činjenice i zanimljivosti.
 
Trupković je pojasnio da je novac utrošen za dokumentaciju, za građevinske radove, ali i restauraciju, te je rekao da je unatrag nekoliko dana osigurano još 25.000 kuna da bi se završila obnova mauzoleja i to sama kripta, četiri masivna svijećnjaka i dvije neogotičke stolice.
 
Renata Vranyczany Azinović je rekla da je do 2013. godine obitelj sama održavala mauzolej, da je potom Ministarstvo kulture uložilo dva puta po 225.000 kuna i Grad Karlovac ukupno 60.000 kuna, te da je rezultatom obnove obitelj jako zadovoljna, jer da se tek sada zaista vidi kako je grobnica kod gradnje izgledala. Ona smatra da je obitelj uložila u očuvanje svoje grobnice barem toliko novaca koliko sada Ministarstvo, ali da se iznos ne zna jer da  njezina majka i djed nisu čuvali račune.
 
Nikola Vranyczany je osnivatelj današnje pivovare i drugih nekadašnjih karlovačkih proizvodnih pogona, ali i kulturnih društava, kazališta, knjižnice, novina  te je bio i mecena mnogim umjetnicima, rekle su sestre Renata  Vranyczany Azinović i Marijana Muljević te najavile za 2018.  godinu izložbu o svojim precima, sličnu kao što je nedavno  bila ona u Zagrebu pod nazivom "Veličanstveni Vranyczany".
 
Sonja Jakšić, konzervatorica karlovačkoga Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, koja je proteklih osam godina koordinirala svim radovima i određivala uvjete zaštite, rekla je da je mauzolej izgrađen 1870. godine, da je objekt vrlo vrijedan primjer graditeljskog i obrtničkog umijeća na kraju 19. stoljeća i zapravo načina života u Karlovcu u tom vremenu, te da joj je drago da će ta vrijedna kulturna i povijesna baštinu moći povremeno biti prezentirana javnosti.
 
Mauzelej Vranyczany je izveden u neobizantskom stilu, ima karakteristiku centralne građevine, kao niz drugih mauzoleja koji su se u vrijeme Habsburške monarhije gradili. Govoreći o građevinskim karakteristikama, rekla je da je portal visoko kvalitetan, građen iz visokokvalitetnog istarskog kamena, s vrlo bogatim obiteljskim grbom sa dva propeta lava, te sa mnoštvom detalja koji čine izuzetno skladnu cjelinu. I u građevinskom i u obrtničkom smislu ta je građevina primjer vrlo vješte izvedbe, odnosno kvalitetnoga obrtničkog umijeća. U unutrašnjosti je vrijedna oltarna kompozicija s kipom Krista u prirodnoj veličini, a sve kulminira spektakularnom kupolom, prikazom rajskog vrta u ultramarin boji pri čemu se detalji prelijevaju u tirkizne i koraljne boje i tonove, opisala je konzervatorica Jakšić.
 
Mauzolej, u čiju je kriptu od gradnje do danas položeno 18 tijela pokojnika obitelji Vranyczany, sutra, na Dan Svih svetih, bit će otvoren za javnost, a kasnije će razgled biti moguć po posebnom režimu.
 
Na samom ulazu u groblje četiri su prvorazredna arhitektonska spomenika. Uz mauzoleje Vranyczany i Türk te grobnice Hoffman i obitelji Vuković, tu je najstariji nadgrobni spomenik - klasicistički obelisk uglednom karlovačkom trgovcu Mihalju Stipiću. Od značajnih spomenika ističe se kapelica „Svih svetih“ s mrtvačnicom iz 1870. godine, te grobnice karlovačkih  gradonačelnika, grob književnice Dragojle Jarnević i mnogi grobovi zaslužnih Karlovčana. Na groblju je tijekom vremena stvorena zbirka kiparskih radova najpoznatijih hrvatskih kipara: Ivana Rendića, Ivana Kerdića, Antona Dominika Fernkorna, Koste Angeli Radovanija, Željka Janeša, Ivana Sabolića i drugih.
 
Pokojnim članovima obitelji Vranyczany održana je večeras u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa u Karlovcu misa zadušnica. (Hina)