natječaj

Školica za novinare u kulturi


prijava: 05.10.2014.
mjesto: Zagreb; net.kulturni klub mama i klub Booksa
organizator: KURZIV – Platforma za pitanja kulture, medija i društva

I ove godine KURZIV – Platforma za pitanja kulture, medija i društva organizira edukacijski program pod nazivom Svijet umjetnosti, čija je svrha usavršavanje autora u području novinarstva, posebice onih koji prate kulturu. Prijave su otvorene do 5. listopada.

Ovogodišnji edukacijski program sadrži nekoliko različitih modula: serija predavanja o različitim pod-područjima suvremene vizualne umjetnosti (uvod u suvremenu umjetnost, umjetnost u javnom prostoru, kritička umjetnost, interdisciplinarne i relacione umjetničke prakse, performans...) te osnove kulturne politike i razvoja nezavisne kulture u Hrvatskoj; radionice pisanog novinarstva i radijskog novinarstva kroz koje će polaznici upoznati brojne novinarske žanrove (vijest, najava, prikaz, intervju, reportaža, kritika, esej; audio prilog, audio reportaža, osnove montaže zvuka); praktičan rad (pisanje članaka uz mentorsku podršku i objavljivanje na portalu Kulturpunkt.hr).

Program, u trajanju od listopada 2014. do siječnja 2015, održavat će se u net.kulturnom klubu mama i klubu Booksa. Predavanja i radionice pisanog novinarstva održavat će se ponedjeljkom i srijedom u večernjem terminu, dok će se radionice radijskog novinarstva održavati u tri subotnja termina. Detaljan raspored i program polaznici će dobiti pri prvom susretu.

Prijaviti se mogu svi zainteresirani u dobi od 20 do 30 godina (studenti, zaposleni, nezaposleni...), odnosno svi oni koji žele usavršiti svoje novinarske vještine i saznati više o različitim aspektima suvremene vizualne umjetnosti. Polaznici ne moraju imati novinarskog iskustva.

Prijava treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, kratki životopis (do 150 riječi) motivacijsko pismo (do 1800 znakova), autorski osvrt na neko događanje u području kulture (od 1800 do 2700 znakova) te kontakt podatke (e-mail, broj mobitela). Prijave treba slati na adresu elektroničke pošte s naslovom 'Prijava za novinarsku školicu', najkasnije do 5. listopada. Na adresu pošte možete postaviti sva svoja pitanja.

Nepotpune prijave neće se uzimati u obzir, kao niti one koje su poslane nakon zadanog roka. Novinarska školica prima do 12 polaznika, a svi prijavljeni će o rezultatima selekcije biti obaviješteni putem e-maila do 9. listopada.

Ovaj edukacijski program je besplatan za sve.

(I.P., 22.09.2014)