Preskočite na glavni sadržaj

U sklopu 'Turneje tri Grgura' u Splitu otvorena izložba keramike

U Muzeju grada Splita u sklopu projekta 'Turneja tri Grgura' otvorena je izložba keramike 'Kerameikon' i predstavljen program projekta za 2017. koji u Splitu, Ninu i Varaždinu, gradovima s Meštrovićevim spomenikom Grguru Ninskom, najavljuje mnoge kulturne događaje, koncerte, izložbe, kazališne predstave i književne tribine te spaja kulturnu ponudu gradova s tim Meštrovićevim spomenikom.
vrijeme: 26.10.2016.
mjesto: Split
url: http://www.mgst.net/

Predsjednica Hrvatskoga keramičkog udruženja "Kerameikon" Blaženka Štebih-Šoić rekla je da je na izložbi keramika iz varaždinske velike zbirke koja se prikuplja već 15 godina, a dio je programa "Turneja tri Grgura". Izložena je suvremena svjetska keramika, a riječ je o zbirci reprezentativnih radova vrlo visoke kvalitete.
 
"Napravili smo izbor od 27 eksponata, iako u Varaždinu imamo više od 400 radova. Riječ je o autorima s područja Baltičkih zemalja, Francuske, Švicarske, Engleske, Irske, Kine, Japana, Južne Koreje, Australije, SAD-a i svi su uglavnom nagrađeni. To blago koje Varaždin do sada nije imao   želimo podijeliti sa Splićanima. Među izloženim radovima su i radovi dviju Splićanki - Ljiljane Smodlake i Ivančice Vončine", rekla je Štebih-Šoić i dodala da će izložba biti otvorena do 9. studenoga.
 
Nositelj projekta za Grad Varaždin i ravnatelj Koncertnog ureda u Varaždinu Raymond Rojnik objasnio je kako se projekt "Turneja tri Grgura" odnosi na cjelogodišnje razmjene izložaba, koncerata, konceptualne umjetnosti i drugo Nina, Varaždina i Splita.
 
Sljedeće godine, najavio je Rojnik, Varaždin će se u projekt uključiti jazzom, bluesom znanstvenim skupovima, kazališnim predstavama te Varaždinskim komornim orkestrom koji će u Splitu zajedno s TBF-om izvesti koncert.
 
"U projektu je riječ o tradicijskoj i povijesnoj priči koja je iznjedrila jednu modernu i urbanu umjetnost i razmjenu umjetnika, potaknula našu mobilnost u umjetnosti i stvorila preko 15 tisuća gledatelja u ovoj godini, a u sljedećoj očekujemo više od 50 tisuća. Stvorit će nove spojeve, nove udruge i prijateljstva", rekao Rojnik.
 
Idejni začetnik projekta "Turneja tri Grgura" Stevo Vučković rekao je da je večerašnja izložba keramike "grande finale" projekta za ovu godinu te da je cijeli projekt osmišljen kako bi se povezali urbano, tradicionalno i klasično, sjever i jug te 'ča' i 'kaj'.
 
Istaknuo je da su prošle godine za Dan državnosti krenuli skromno s gostovanjem KUD-a "Branimir" iz Nina, sve se nastavilo koncertima u tri grada i mnogim drugim kulturnim programima. (Hina)