Preskočite na glavni sadržaj

Dizajn dijalozi s Lanom Cavar

Croatian Design Superstore najavljuje novo izdanje Dizajn dijaloga koje će se održati danas, 20. listopada u 18 sati, a gošća je Lana Cavar.
vrijeme: 20.10.2016. 18,00
mjesto: New York, USA
url: http://thecrew2.tk
Sedamnaesto izdanje Dizajn dijaloga bit će u znaku jedne od najcjenjenijih i najproduktivnijih hrvatskih dizajnerica, kako kod kuće, tako i u svijetu — Lane Cavar. Nakon dvostrukog priznanja za njezin rad na nedavno završenoj Izložbi hrvatskog dizajna 1516. Dizajn dijalozi s gošćom Lanom Cavar bavit će se njenim aktualnim i proteklim projektima, svakodnevnom 'multitaskingu' i tome što znači biti dizajner/ica sada i ovdje.

Lana Cavar bila je suosnivačica (zajedno s Irom Payer, kreativnom direktoricom Croatian Design Superstorea) studija Cavarpayer, vrlo značajnog na domaćoj sceni krajem 90-ih i početkom 2000-ih te prepoznatom po radu u području kulture, kao i po gotovo pionirskim projektima brendiranja za gospodarstvo tada još mlade države. Cavar je diplomirala na Studiju dizajna pri AF u Zagrebu, a postdiplomski studij pohađala je od 2004. na prestižnom američkom sveučilištu Yale. Danas djeluje kao samostalna autorica i sudionica u platformi CLANADA.org.

Kao plod višegodišnjeg istraživanja naselja Lafayette Park u Detroitu, čiji su projekt potpisali arhitekti i urbanisti Mies van der Rohe, Ludwig Hilbersheimer i Alfred Caldwell, u suradnji s Danielle Aubert i Nataschom Chandani za izdavača Metropolis Books (NYC) objavila je knjigu "Thanks for the View, Mr Mies" (2012.). Knjiga je bila višestruko nagrađivana, sjajno popraćena u stručnim i popularnim medijima te izvrsno prodavana, a Američko udruženje grafičkih dizajnera (AIGA) uvrstilo ju je na listu najboljih knjiga na engleskom 2013. godine. S dizajnericom Narcisom Vukojević autorica je također nagrađivanog projekta "Iskopavanja / Sudi knjigu po koricama" i "Znakovi proizvodnje, proizvodnja znakova" (2011./2013.); dok je s Aubert i Chandani radila na projektima za Muzej suvremene umjetnosti u Detroitu (MOCAD), njujoršku MOMA-u i berlinsko kazalište Hebbel.

Također, bila je kreativna direktorica u njujorškim brending agencijama Mother, Wolff Olins i AR Media, a njezin su rad u Zagrebu obilježile suradnje s arhitektonskim biroom 3LHD i dizajnericom N. Vukojević te s Hrvatskim narodnim kazalištem i Maistrom. Lana Cavar dobitnica je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima izdvajamo najrecentnije: Nagradu za najbolji dizajn vizualnih komunikacija u profesionalnoj kategoriji na Izložbi hrvatskog dizajna 1516 za brending rovinjskog Hotela Adriatic te Ico-D Excellence Award za dizajn vizualnog identiteta sezona 2014. – 2016. Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Dizajn dijaloge koordinira i vodi dizajner, likovni kritičar i tekstopisac Bojan Krištofić, član Croatian Design Superstore tima. Kao prodajni i izložbeni prostor namijenjen proizvodima i konceptima domaćih dizajnera/ica, CDSS služi njihovom okupljanju, umrežavanju i tržišnoj promociji, dok putem Dizajn dijaloga i drugih programa publika dobiva priliku da ih upozna i informira se kroz opušteno i neposredno druženje.