Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija s katedrale sv. Izaka u Sankt Peterburgu

Izložba fotografija 'Sankt Peterburg očima anđela: pogled s katedrale sv. Izaka', prva u nizu manifestacija kojom Grad Zagreb i Sankt Peterburg započinju obilježavanje skorašnje 50. obljetnice prijateljstva dvaju gradova, otvorena je u ponedjeljak u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.
vrijeme: 17.10.2016.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićrvi dvori, Jezuitski trg 3
url: http://gkd.hr
Autor fotografija, koje iz 'ptičje perspektive' daju pogled na grad koji je svojom ljepotom kroz povijest nerijetko inspirirao umjetnike, ruski je majstor umjetničke fotografije Eugenij Mohorev, koji je dosad izlagao na više od 80 samostalnih i skupnih izložbi u Rusiji i inozemstvu.

U Zagrebu se predstavlja serijom fotografija koje je snimio tijekom lipanjskih 'bijelih noći', hvatajući trenutke kratkih noći bez mraka, kada gradom vlada poetična atmosfera na granici kasnog sumraka i ranog svitanja. 

U spoju "veličanstvenog i božanstvenog", odnosno umjetnosti i religije, fotografije otkrivaju ljepotu grada uhvaćenu kamerom s bogato ukrašene balustrade katedrale sv. Izaka, jednog od najupečatljivijih gradskih simbola. Panorama Sankt Peterburga prikazana je s brončanim kipovima anđela u prvom planu, stvarajući prizor 'grada u pozadini anđela ili anđela u pozadini grada".

Fotografije su nastale na 61. od 101, 5 metara visine te katedrale, koja je po svojoj veličini, nakon Sv. Petra u Rimu, Sv. Pavla u Londonu i Sv. Marije u Firenci, četvrta u svijetu. 
 
"Izložba nam istodobno daje malu i veliku sliku, gledatelji će moći uživati u pogledu na grad, a možda će nekoga i potaknuti da posjetit tu 'Veneciju sjevera', rekla je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, objasnivši kako je riječ o prvoj u nizu kulturnih manifestacija kojom će se obilježiti 50. obljetnica prijateljstva Grada Zagreba i Sankt Peterburga.

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov, smatra kako je ta izložba odlična prigoda da Zagrepčani 'dodirnu' taj fantastičan grad. "Kulturni događaji koje smo priredili naš su dar Hrvatskoj u povodu 25 godina uspostave diplomatskih odnosa, te 50 godina partnerskih odnosa između Zagreba i Sankt Peterburga", napomenuo je. 

Ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić smatra kako je dodana vrijednost izložbe u tome što posjetiteljima koji nikada nisu bili u Sankt Peterburgu omogućuje da vide njegovu vizuru sa svih strana. Izrazio je zadovoljstvo što izložba u Klovićevim dvorima označava početak prigodnih kulturnih događanja koji će svoj vrhunac imati također ondje, na izložbi slavnog sanktpeterburškog Ermitaža, koja se priprema za 2018.  

Fotografije za izložbu "Sankt Peterburg očima anđela: pogled s katedrale sv. Izaka" nastale su 2011., otkad su kao svojevrsna 'posjetnica' te katedrale, putovale diljem svijeta - izložba je već bila postavljena u Poljskoj, Kini, Estoniji, Azerbajdažanu, Latviji te u francuskom gradu Clermon-Ferrandu, rodnome gradu arhitekta katedrale sv. Izaka - Augustea de Monfgerranda. 

Ulaz na izložbu, koja traje do 13. studenoga, je besplatan. Kustosica je Iva Sudec Andreis, a uz nju su likovni postav napravili umjetnički dvojac Bachrach&Krištofić.

Nakon otvorenja izložbe u predvoju Klovićevih dvora nastupio je gudački kvartet Kapelija, dio Simfonijskog orkestra Državne akademske kapele Sankt Peterburga, s djelima Antonina Dvoraka (Serenada za gudače u E-duru, op. 22), Petra Iljiča Čajkovskog (Travanj iz ciklusa Godišnja doba), Pietra Mascagnija (Cavalleria rusticana), Ruggera Leoncavalla (Fandango. Pas d'Espagne), Gabriela Faurea (Pavane, op. 50), Georgesa Bizeta (Marš toreadora iz opere Carmen), Roberta Shumana (Sanjarenje) te Gorana Bregovića (Tango). 

U sklopu rusko-hrvatske suradnje zagrebački HNK će u ponedjeljak i utorak ugostiti baletni Gala koncert, na kojemu će s programom dueta i solo točaka iz klasičnog baletnog repertoara i suvremenih baletnih djela nastupiti prvaci vodećih baletnih kazališta Sankt Peterburga, Marijinskog kazališta, Kazališta Mihajlovski, Baleta Leonid Jakobson i Baleta Konstantina Tačkina.
(Hina)