nagrada

'Balkan Tiposistemu' Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva


mjesto: Zagreb; MUO

Projekt 'Balkan Tiposistem' Marije Juze i Nikole Đureka osvojio je Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), koja je autorima 4. rujna uručena u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje je ujedno i otvorena Izložba hrvatskog dizajna 1314 s više od 300 recentnih radova.

Projekt 'Balkan Tiposistem' Marije Juze i Nikole Đureka osvojio je Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), koja je autorima 4. rujna uručena u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje je ujedno i otvorena Izložba hrvatskog dizajna 1314 s više od 300 recentnih radova.

Nagrađeni rad objedinjuje latinično i ćirilićno pismo, to je font, ali i automatski prevoditelj, sustav pomirbe različitih pisama i edukativni softver koji dekodira oba pisma, depolitizira ih i demistificira s ciljem edukacije, tolerancije i komunikacije.

Uzorno i sustavno oblikovno izvedena ta tipografija korespondira s društvenim i političkim kontekstom bez da ga banalizira i demonstrira kako pismo kao medij može biti nosilac značenja i identifikacije", ističe se u obrazloženju.

Na večerašnjoj dodjeli uručena je i nagrada HDD-a za životno djelo - arhitektu i dizajneru Bogdanu Budimirovu, za izniman doprinos hrvatskom dizajnu i šest desetljeća rada. Od samih početaka i Pionirskog grada do danas kada završava obiteljsku kuću Budimirov je bio izuzetno konzistentan autor, koji svojim radom govori što bi arhitektura i dizajn mogli i trebali biti danas, ocijenio je Maroje Mrduljaš, kritičar i teoretičar dizajna.

HDD je dodijelio nagrade i priznanja najboljim radovima podijeljenima u šest kategorija. U tradicionalno najbrojnijoj selekciji dizajna vizualnih komunikacija tri jednakovrijedne nagrade dobili su studio Kuna Zlatica za 'Ćelavu pjevačicu', Sonda za 'Piquentum Brazda' i Bilić_Muller Studio za knjigu Damira Očka "'tudies on Shivering'. Nagradu u studentskoj sekciji dobila je Matea Brkić za 'Croatu', a priznanje Lana Grahek za 'TŽV Gredelj - Karel Martens hommage'.
 
Nagradu u profesionalnoj sekciji kategorije industrijskog i produkt dizajna dobio je 'Polygon' (Numen/For Use), priznanje 'Pil-low' studija Redesign, a nagradu u studentskoj sekciji 'Twool' Maje Jandrić.
 
Studenti nisu dobili nagradu za najbolji koncept, dok su u toj kategoriji nagradu u profesionalnoj sekciji osvojile su Narcisa Vukojević i Lana Cavar za 'Iskopavanja', a posebno priznanje studio Oaza i rad 'S ruke na ruku'.
U kategoriji modnog i odjevnog dizajn nisu dodijeljene nagrade ni u profesionalnoj, ni u studentskoj kategoriji, već samo posebno priznanje radu 'Unisex backpack' Patrizie Dona.
Dvije jednakovrijedne nagrade u profesionalnoj sekciji kategorije dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija dodijeljene su Interaktivnoj instalaciji Čarobno zrcalo studija Revolucija i 'Flaster' Elvisa Mehmedovića, Vedrana Židanika i Martine Nemčić. Posebna priznanja dobili su Grupa Product Web Shop Studija No42 i 'Responsive' studija Creative Nights.
 
Za najbolji dizajn prostornih i grafičkih intervencija i sistema nagrađeni su Tipografija i signalizacijski sustav zagrebačkih ulica i kućnih brojeva Nikole Đureka i Damira Bralića u profesionalnoj i Sustav signalizacije za trajekte Iris Klarić u studentskoj sekciji.
 
Svjetsko udruženje dizajnera Icograda dodijelilo je svoju nagradu Icograda Excellence Award za vizualni identitet i prostorno uređenje Gradske knjižnice Labin Damira Gamulina, Margite Grubiša, Igora Presečana i Ivane Žalac.
 
Ove godine se na natječaj prijavilo 550 radova, a odabrano je njih 326. Predsjednica HDD-a Ivana Borovnjak ustvrdila je kako ta izložba nije samo prikaz recentne produkcije, već služi da se zabilježi trenutak u vremenu, što pokazuju i katalozi iz prijašnjih godina.
 
Najavila je da bi se sadašnja kategorizacija ubuduće mogla mijenjati, s obzirom da je "dizajn u Hrvatskoj narastao do te mjere da je uključena ukupna javnost i da postoji svijest o tome koliko je važan u širem društvenom kontekstu".
 
Ovogodišnja selekcijska komisija bila je ujedno i ocjenjivački sud - Vanja Cuculić, Branka Donassy, Tin Kadoić, Igor Kuduz, Tihana Taraba te Jan Boelen, belgijski kustos koji ove godine kurira ljubljanski BIO i Armin Vit, američki grafički dizajner i publicist. Boelen i Vit će u petak u atriju Muzeja održati predavanja, a izložba se može razgledati do 28. rujna.
(Hina)

(M.K., 05.09.2014)

Tagovi: hdd, nagrade