obavijest

Potpisan ugovor o korištenju UNESCO-ova novca za obnovu knjižnice u Hrvatskoj Kostajnici


vrijeme: 03.09.2014.
mjesto: Hrvatska Kostajnica

Ugovor o korištenju sredstava iz Urgentnog fonda UNESCO-a za obnovu Gradske knjižnice i čitaonice Milivoja Cvetnića u Hrvatskoj Kostajnici, teško oštećenu u svibanjskoj poplavi, u srijedu su potpisali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović.

Ugovor je rezultat brze intervencije službi Ministarstva kulture i samoga UNESCO-a zahvaljujući kojoj smo iz Urgentnog fonda UNESCO-a uspjeli dobiti 50 tisuća dolara za obnovu knjižnice, naglasila je prigodom potpisivanja ministrica Zlatar Violić.

"Došli smo danas, kao što smo obećali početkom lipnja, i malo nas je prepao vodostaj rijeka koji brzo raste, no nadamo se da ovaj put neće biti šteta kao prošli put", rekla je ministrica, podsjetivši da je ukupna šteta na baštini u Hrvatskoj Kostajnici bila tri milijuna kuna.

Zlatar Violić je najavila da će Ministarstvo zajedno s gradom potpomoći obnovu cijele zaštićene povijesne jezgre Hrvatske Kostajnice. "Bez obzira na poplave, od ove jeseni ići ćemo prema fondovima Europske unije kako bi se obnovila cijela zaštićena jezgra", najavila je ministrica.

Ministarstvo je kostajničkoj knjižnici simbolično darovalo i dvije kutije knjiga sa 120 naslova, a donacija će biti još kada knjižnica bude obnovljena.

Ravnateljica knjižnice Dijana Preradović izvijestila je da je u poplavi uništeno oko dvije tisuće svezaka koji će morati otići u otpis te dodala da je grad uspio s vatrogascima osigurati pumpe koje će stalno biti u knjižnici.

Gradonačelnik Paunović zahvalio je Ministarstvu zbog promptnog djelovanja, istaknuvši kako je ministrica prva članica aktualne Vlade koja je posjetila Kostajnicu. Nada se da će će njezin primjer slijediti i drugi ministri.

Dožupan Ivan Nekvapil upozorio je da problemi s rijekom Unom prelaze granice Hrvatske Kostajnice i da je za njezinu regulaciju potrebna suradnja više institutcija.

Gradska knjižnica u Hrvatskoj Kostajnici teško je oštećena u svibnju 2014. uslijed poplave. Voda je tada prodrla u podrumske prostore, kotlovnicu, arhiv i galerijski prostor.

Ministrica i djelatnici Ministarstva obišli su knjižnicu početkom lipnja te je odmah nakon obilaska poplavljenog područja upućen zahtjev UNESCO-u za urgentnu pomoć za obnovu.

Glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova, 4. srpnja obavijestila je Ministarstvo kulture da je UNESCO odobrio potporu u vrijednosti od 50 tisuća dolara iz UNESCO-ova Urgentnog programa. (Hina)

(R.P.B., 04.09.2014)