Preskočite na glavni sadržaj

Dodjela nagrade Stipana Bilica

Zaklada hrvatske akademije znanosti i umejtnosti
 
ZAKLADA
HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI
 
poziva Vas na
 
PRVU SVEČANU DODJELU
KNJIŽEVNE NAGRADE STIPANA BILIĆA-PRCIĆA
 
 
u srijedu 5. listopada 2016., u 12 sati
u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb
 
 
P r o g r a m
 
Uvodna riječ:
akademik ZVONKO KUSIĆ, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
akademik VELIMIR NEIDHARDT, predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU
 
Predstavljanje dobitnika Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića:
akademik KREŠIMIR NEMEC
 
Dodjela nagrade:
akademik VELIMIR NEIDHARDT , predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU
MARINA ŠTANCL, dipl. iur, ravnateljica Zaklade HAZU
 
Riječi zahvale dobitnika nagrade:
MILKO VALENT
 
Dobitnik Književne nagrade Stipana Bililća-Prcića je pjesnik, prozaik, dramatičar i kritičar Milko Valent za djelo UMJETNE SUZE (Profil, Zagreb, 2013.). Voluminozni roman Umjetne suze Milka Valenta razorna je kritička analiza hrvatskoga i europskoga društva na početku 21. stoljeća. Pedantnim i preciznim vođenjem radnje, s punom koncentracijom kroz čitavih 1400 stranica, autor podastire dubok, beskompromisan ali i uznemirujući uvid u suvremenu zbilju obilježenu sveopćom hipokrizijom, krizom međuljudskih odnosa i moralnih vrijednosti, tjeskobom, poplavom kiča i estetike banalnosti te potpunim nedostatkom empatije i društvene solidarnosti. U izmjeni makro i mikro perspektive, roman paralelno prati individualnu i socijalnu dimenziju propadanja suvremene civilizacije. Marko Globan, glavni junak romana, osjetljiv je receptor koji pomno registrira neuralgične procese u sebi i oko sebe. Na primjeru osobne ljubavne drame svjedoči o krizi modernoga braka, o nepovjerenju među partnerima, intelektualnoj praznini, nemogućnosti dubljih emocionalnih veza i nedostatku komunikacije među ljudima. No glavni junak osjetljivo reagira i na stanje u tranzicijskoj Hrvatskoj, zemlji devastiranoj korupcijom, divljom privatizacijom, društvenom disharmonijom i nataloženim kolektivnim frustracijama. Kada kao novinar dobiva zadatak da, u dvostrukoj ulozi reportera i kritičkog komentatora, zaviri u svakodnevicu „ujedinjene Europe“, on na temelju osobnoga iskustva stečena za vrijeme boravka po brojnim gradovima i u raznim državama oslikava otužnu sliku našeg kontinenta. Nagrižena metastazama liberalnog kapitalizma i umrtvljena lažnom političkom korektnošću, Europa gubi svoj kulturni identitet, autentičnost i stvaralački potencijal.
Realiziran kao raskošna polifona orkestracija glasova, s obiljem literarnih citata i reminiscencija i s brojnim inovativnim rješenjima, Valentov roman Umjetne suze nesumnjivo predstavlja veliki dobitak za hrvatsku književnost.
Milko Valent rođen je 6. srpnja 1948. u Zagrebu gdje je diplomirao filozofiju i komparativnu književnost. Okušao se u gotovo svim literarnim žanrovima, a u velikom opusu posebno se ističu drame Gola Europa i Ground Zero, romani Clown i Play station, dušo, zbirka novela Gorki deserti te pjesničke zbirke Zadimljena lopta, Rupa na rupama i Neuro-neuro.
Srdačno Vas pozdravljamo, zahvaljujemo na suradnji i očekujemo Vaš dolazak.