info - film, video


obavijest

U Zagrebu počinje 4. Sajam filma

Od 19. do 21. rujna 2018. godine u zagrebačkom kinu Europa će se održati Sajam filma i Izborna sjednica Skupštine Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača koje zajednički organiziraju Kino mreža, Hrvatski audiovizualni centar i Zagreb Film Festival.
 
nagrada

Filmu 'Izbrisana' četiri priznanja na 21. Festivalu slovenskog filma

Festival slovenskog filma održan je od 10. do 15. rujna u Portorožu, a manjinskoj hrvatskoj koprodukciji 'Izbrisana' u režiji Mihe Mazzinija i produkciji zagrebačke Kinorame dodijeljene su ukupno četiri nagrade. Osim toga, film Dani ludila Damiana Nenadića na istom je festivalu nagrađen za posebna postignuća.
 
natječaj

Otvoren poziv za RE-ACT-ov razvoj koprodukcijskih projekata za 2018. godinu

Predstavnici inicijative RE-ACT su u Portorožu, u okviru 21. izdanja Festivala slovenskog filma koji se održao od 10. do 15. rujna, objavili novi, četvrti po redu, poziv inicijative RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training) za razvoj koprodukcijskih projekata. Poziv je otvoren do 15. studenog 2018.!
 
projekcija

Indijski avangardni dokumentarni filmovi na Kratkom utorku

Nova sezona Kratkog utorka u kinu Tuškanac u Zagrebu počinje 18. rujna, s dva programa rijetko prikazivanih indijskih dokumentarnih filmova.
 
najave

SEFF na prvom Međunarodnom forumu ekoloških filmskih festivala

Smaragdni Eko Film Festival (SEFF) je jedan od 38 ekoloških filmskih festivala iz cijeloga svijeta koji će sudjelovati na prvom Međunarodnom forumu ekoloških filmskih festivala koji će se održati u portugalskom gradu Seia od 13. do 15. listopada 2018. godine.
 
radionica, kolonija

Scenaristička škola 2018./2019.

Scenaristička škola dvosemestralni je obrazovni program scenarističke teorije u organizaciji scenarističke platforme Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu i prvi je program izvaninstitucionalne i cjeloživotne edukacije za scenariste u Hrvatskoj. Prijave za školsku godinu 2018./2019. primaju se zaključno sa 6. listopada, a sve detaljne informacije možete pronaći na portalu Palunko.
 
nagrada

Grand Prix iz Karlovca u Makedoniju za film 'Miško'

Grand Prix 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala u subotu je u Karlovcu osvojio dokumentarni film 'Miško', srednjoškolskog filmaša Hanisa Bagashova iz Makedonije, a međunarodni je žiri odlučio tako jer je, kako je rečeno na svečanosti proglašenja najboljih 'srceparajući, hrabar, iskreno predstavljen, uključujući i sve frustracije i neuravnoteženosti jednog dječaka tijekom odrastanja'.
 
festival

Prvo izdanje filmskog festivala Berlinale Special u Zagrebu, Rijeci i Splitu

Goethe-Institut u Hrvatskoj pokreće novi filmski festival, Berlinale Special - suvremeni njemački film, u okviru kojega će se tijekom rujna i listopada u Zagrebu, Rijeci i Splitu prikazati devet novih njemačkih filmova prikazanih na ovogodišnjem  Berlinskom filmskom festivalu, ali i maraton prve sezone najskuplje europske serije 'Babilon Berlin'.
 
projekcija

Hrvatski filmovi i filmaši na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Drami

Na 24. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma, koji se od 16. do 22. rujna održava u mjestu Drama u Grčkoj, prikazat će se nekoliko domaćih naslova, a film Emil, redateljice i scenaristice Nede Radić u produkciji udruge Metar60, primljen je na Drama Pitching Lab.
 
projekcija

Večeri animacije u 'Tuškancu': Novu sezonu otvaraju radovi Kojija Yamamure

Novu sezonu programa Večeri animacije u kinu 'Tuškanac' otvara projekcija šest filmova japanskog animatora Kojija Yamamure, u srijedu, 26. rujna, s početkom u 19 sati.
 
projekcija

Eksperimentalni filmovi, novi projekt i radionica obilježavaju početak nove sezone u MM centru

Zagrebački MM centar u svoju 43. sezonu ulazi 13. rujna Kratkim slikama, koje donose autorske radove članove ovogodišnjeg žirija festivala 24 FPS te film Tomislava Gotovca. Osim eksperimentalnim filmovima, početak sezone obilježit će i projekt u kojem se propituju granice filmskih žanrova i radionica 16 mm filma.
 
projekcija

Spike Lee za početak jesensko-zimske sezone Kinoteke

Početak nove jesensko-zimske sezone zagrebačke Kinoteke, koja se otvara u petak, 14. rujna, obilježit će program 'Propustili ste na Ljetnoj pozornici Tuškanac – pogledajte u kinu Kinoteka' i opus redatelja Spikea Leeja.
 
izložba

Boris Cvjetanović: Male glave, mala tijela

Boris Cvjetanović izlaže svoj novi film 'Male glave, mala tijela' u Studiju Golo Brdo u četvrtak, 13. rujna, u 19 sati.
 
projekcija

Mini maraton istarskog kratkog filma 2 X 3 i Radionica filmske kritike

Ovog četvrtka, 13. svibnja, u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je Mini maraton istarskog kratkog filma 2x3 u sklopu kojeg se prikazuju po dva filma dokumentarna, igrana i animirana filma koji su producirani u Istri i(li) koji su o Istri. Ulaz je besplatan!
 
radionica, kolonija

Besplatna radionica filmske kritike i analize

Kinoklub Zagreb organizira novu besplatnu radionicu filmske kritike i analize.Cilj dvomjesečne radionice je osposobiti polaznike za pisanje kraćih filmskih kritika te im ponuditi korisne alate za filmsku analizu. Prijave za radionicu otvorene su do nedjelje, 30. rujna 2018.!
 
festival

25 FPS: Najavljen program Expanded Cinema 14. Festivala

Expanded Cinema, program performansa proširenog filma 14. Festivala eksperimentalnog filma i videa - 25 FPS, koji će se održati od 27. rujna u Zagrebu, a nakon toga u Rijeci i Ljubljani, predvode performansi američkog velikana suvremene eksperimentalne glazbe Williama Basinskog i finskog multitalentiranog audiovizualnog umjetnika Mike Taanile.
 
nagrada

Filmu 'Majči' Josipa Lukića posebno priznanje na 5. Pančevo film festivalu

Posebno priznanje u natjecateljskoj sekciji 'Svetionici', u kojoj je prikazano još osam filmova različitih stilova i žanrova, žiri je dodijelio dokumentarnom naslovu 'Majči' Josipa Lukića. Peto izdanje Pančevo film festivala (PAFF) održalo se od 5. do 9. rujna, a jubilarni PAFF prikazao je pedesetak autorskih filmova različitih formi i stilova.
 
financiranje

MEDIA sufinancira razvoj skupnih projekata producentske tvrtke Maxima film

Naime, iako se radi o kompleksnim uvjetima što ih zahtijevaju pravila prijave za sredstva izdvojena za razvoj skupnih projekata, Hrvatska se, s još 22 zemlje, našla na listi s ukupno 73 odobrena projekta.
 
projekcija

Arheološki muzej Narona: ideja, projekt, realizacija

U četvrtak, 13. rujna, u 19 sati u Oris Kući arhitekture, Kralja Držislava 3, održava se projekcija dokumentarnog filma Gorana Vukovića pod naslovom 'Arheološki muzej Narona: ideja, projekt, realizacija'.
 
projekcija

'Srbenka' Nebojše Slijepčevića u kinima diljem Hrvatske

Nakon zagrebačke pretpremijere u Laubi u sklopu programa Motovun u Zagrebu, nagrađivani dokumentarni film Nebojše Slijepčevića kreće u redovnu kinodistribuciju. Gledatelji će, tako, od 20. rujna 'Srbenku' imati prilike pogledati i u Rijeci, Splitu, Varaždinu, Puli i Zaboku.
 
nagrada

Dodjelom 'Zlatnih motorki' završio 13. Trash Film Festival

Dodjelom 'Zlatnih motorki' u subotu je u varaždinskom kinu Gaj završio 13. Trash Film Festival na kojem je u službenoj konkurenciji prikazano 55 filmova iz 20 zemalja.
 
nagrada

Dokumentarac 'Legacy (Nasljeđe)' najbolji film 2. History Film Festivala

Nagradu Grand Prix za najbolji dokumentarni film 2. History Film Fesivala, koji se održavao u Rijeci od 5. rujna je odlukom žirija dobio film 'Legacy (Nasljeđe)' njemačkih autora Christopha Hübnera i Gabriele Voss, objavljeno je u nedjelju u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci.
 
radionica, kolonija

Otvorene prijave za scenarističku radionicu s Razvanom Radulescuom u Splitu

Udruga Metonimija otvorila je prijave za scenarističku radionicu s rumunjskim piscem, scenaristom i redateljem Razvanom Radulescuom koja će se održati u razdoblju od 8. do 12. listopada 2018. godine u Splitu. Radionica se održava na engleskom jeziku i besplatna je, a prijave su otvorene do 15. rujna.
 
projekcija

Britanska premijera filma 'Dom boraca' Ivana Ramljaka

Dokumentarni film 'Dom boraca' svoju će britansku premijeru doživjeti u sklopu filmskog festivala 'Open City' u Londonu, u nedjelju, 9. rujna, i to u prestižnom ICA-ju (Institute for Contemporary Arts), jednoj od najvažnijih institucija suvremene umjetnosti u Velikoj Britaniji.
 
projekcija

Postira Seaside Film Festival ponovno gostuje u Veloj Luci

U staroj tvornici limene ambalaže u Veloj Luci, u sklopu Ambalaža Film Festa, u petak 7. i subotu 8. rujna 2018. godine bit će prikazan dio programa ovogodišnjeg Postira Seaside Film Festivala. Revijalni se program sastoji od domaćeg i međunarodnog dijela.
 
projekcija

'Dogma o dva framea' na East Silver Marketu u Jihlavi

East Silver Market na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi ugošćuje filmski triptih 'Dogma o dva framea', hrvatskih filmskih autora Zorka Sirotića i Martina Šatovića. 'Dogma o dva framea' tumačena je kao didaktički alat u potrazi za ispravnim pitanjima u vezi s integritetom filma kao umjetničke forme.
 
festival

23. Filmska revija mladeži i 11. FRFF u Karlovcu

Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac organizatori su 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala, koji će se od 11. do 15. rujna održati u Karlovcu, gdje se očekuje više od 150 gostiju iz Hrvatske i svijeta.
 
projekcija

Mi gradimo prugu, pruga gradi nas!

Projekcijom filma 'Vlak nade' u srijedu, 5. rujna, u 20 sati, na željezničkoj stanici u Zaboku proslavit će se početak radova na modrenizaciji pruge Zaprešić – Zabok koji će biti završeni do 31.12.2021.
 
natječaj

Poziv za prijavu filmova na 12. PSSST! Festival nijemog filma

Centar za kulturu Trešnjevka organizira 12. PSSST! Festival nijemog filma koji će se održati od 8. do 10. studenoga. Rok za prijavu filmova u natjecateljskom programu je 15. listopada 2018.!
 
natječaj

Europska komisija je raspisala natječaj za kratkometražne filmove mladih redatelja

Svim mladim filmašima iz Europske unije nudi se prilika da snime vlastiti kratkometražni film uz mentorstvo priznatih europskih filmskih redatelja i bespovratnu novčanu potporu. Na natječaj, koji je otvoren do 31. listopada ove godine, mogu se prijaviti mladi u dobi od 18 do 35 godina. Svoje ideje za filmove mogu prijaviti u jednoj od pet kategorija: mobilnost, održivost, prava, informatika i vještine te poduzeća.
 
projekcija

'Chris the Swiss' kreće u kinodistribuciju u Švicarskoj i Francuskoj

Dugometražni animirano dokumentarni film 'Chris the Swiss' redateljice i scenaristice Anje Kofmel u švicarskim kinima prikazivat će se tijekom rujna, a u francuska kina stiže u listopadu. Riječ je o švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma.
 
obavijest

Film 'Osmi povjerenik' Ivana Salaja hrvatski kandidat za Oscara

Film 'Osmi povjerenik' redatelja Ivana Salaja hrvatski je kandidat za 91. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, odlučila je Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD).
 
financiranje

Potprogram MEDIA osmi put zaredom podupire Zagreb Film Festival

U okviru drugog roka poziva za prijavu festivalskih manifestacija Potprogram MEDIA izdvojio je financijska sredstva potpore za 31 filmski festival u ukupnom iznosu od 1 515 000 eura. Podržani festivali izabrani su u konkurenciji od 102 prijave iz 28 zemalja članica Potprograma MEDIA, a među njima ponovno je i Zagreb Film Festival, koji je osmi put zaredom osigurao sredstva u vrijednosti od 41 000 eura.
 
festival

25 FPS: Festival ove godine prvi put i u Ljubljani

Uz opširniji program, koji osim filmskog uključuje i izložbeni dio s umjetničkim radovima koji se bave filmom, ovogodišnji filmski festival 25 FPS donosi još jednu novinu - prvi put gostuje i u Ljubljani, 5. listopada, u Slovenskoj kinoteci, nakon svog zagrebačkog i riječkog izdanja.
 
festival

History Film Festival od 5. do 9. rujna u Rijeci

Drugo izdanje History Film Festivala, međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova, će se održati od 5. do 9. rujna u Rijeci, a na njemu će biti prikazano 37 hrvatskih, 8 europskih i 5 svjetskih premijera filmova iz cijeloga svijeta.
 
projekcija

Portreti: Film uznemirenosti Michaela Hanekea

Nakon kraće ljetne stanke, s početkom rujna nastavlja se program kina 'Tuškanac' koje od ponedjeljka, 3. rujna do subote, 8. rujna, prikazuje retrospektivu filmova austrijskog velikana Michaela Hanekea pod nazivom Portreti: Film uznemirenosti Michaela Hanekea, i u sklopu koje će biti prikazano ukupno 11 naslova.
 
obavijest

Preminuo dugogodišnji glumac kazališta 'Komedija' Boris Pavlenić

Hrvatski filmski, televizijski i kazališni glumac te dugogodišnji član zagrebačkog kazališta 'Komedija' Boris Pavlenić umro je u 81. godini, objavljeno je u nedjelju na društvenoj mreži kazališta 'Komedija'.
 
festival

Trash film festival od 5. do 8. rujna

Ovogodišnji, 13. po redu Trash film festival u Varaždinu će se održati od 5. do 8. rujna i bit će posvećen špijunskim filmovima pa će tema festivala biti "Špijuni koje volimo", a festival će uz 50-ak filmova u službenoj konkurenciji imati i bogati popratni program, s otvaranjem "Ulice slavnih" kao novinom po uzoru na Hollywood Boulevard u Los Angelesu. 
 
nagrada

'Biciklisti' i 'Manivald' nagrađeni u Hirošimi

Međunarodni festival animiranog filma u Hirošimi ove se godine po 17. put održao od 23. do 27. kolovoza. 'Biciklisti' u režiji Veljka Popovića dobili su posebno priznanje žirija, dok je 'Manivald' Chintis Lundgren također primio posebno priznanje koje mu je dodijelio međunarodni žiri. 
 
obavijest

Prijave za Školu dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma u organizaciji udruge Restart raspisala je prijave za upis osme po redu generacije novih dokumentarista/ica. Program pod vodstvom stranih i domaćih mentora i predavača održat će se od 25. rujna 2018. do 28. veljače 2019. u Zagrebu. Prijave traju do 1. rujna! 
 
nagrada

Hrvatski filmovi nagrađeni na festivalu FeKK YU u Ljubljani

Kratkometražni dokumentarni film 'Lovettovi' Igora Bezinovića proglašen je najboljim filmom natjecateljskog programa nedavno završenog festivala kratkometražnog filma FeKK YU, a Nagradu kritičara dobili su filmovi 'Precijenjena dramaturgija' Sunčice Ane Veldić i 'Iva' Maje Alibegović. 
 
izložba, projekcija

Lauba: Motovun u Zagrebu / projekcije i izložba 'Zidovi i mostovi'

S krajem ljeta motovunska platna stižu u Zagreb – u Laubu, kuću za ljude i umjetnost pa ovog četvrtka počinje Motovun u Zagrebu, izbor reprezentativnih naslova iz programa Motovun Film Festivala.
 
x ostalo

Film 'Muškarci ne plaču' u utrci za 'europskog Oscara'

Europska filmska akademija objavila je naslove 49 najboljih ostvarenja koja su ušla u selekcijski izbor za 'europskog Oscara' među kojima je i višestruko nagrađivani dugometražni igrani film 'Muškarci ne plaču' redatelja Alena Drljevića, nastao u bosansko-hrvatsko-slovensko-njemačko-srpskoj koprodukciji.  
 
obavijest

Mala škola medijske kulture Kino kluba Split

Pozivaju se zainteresirani nastavnici/-ce i profesori/-ice osnovnih i srednjih škola iz hrvatskog jezika i likovnog odgoja koji žele steći ili usavršiti svoja znanja i razumijevanje audiovizualnih medija, te ih kasnije uklopiti u nastavne i izvan nastavne aktivnosti u školama i svoj svakodnevni rad s djecom i mladima, da se prijave na Malu školu medijske kulture (MŠMK), u organizaciji Kino kluba Split. 
 
natječaj

EUandME / Natječaj za mlade filmaše

Europska komisija otvorila je nagradni natječaj mladim redateljima iz Europske unije te im nudi priliku da svoj kratkometražni film snime uz mentorstvo priznatih europskih filmskih redatelja i bespovratnu novčanu potporu od 7500 eura. Mladi u dobi od 18 do 35 godina mogu se prijaviti na natječaj do 31. listopada. 
 
najave

Najavljeno snimanje serije i filma 'Šesti autobus' o bitki za Vukovar

U siječnju iduće godine trebalo bi početi snimanje petodjelne serije i filma 'Šesti autobus', koji bi trebali prikazati bitku za Vukovar od samih početaka do zločina na Ovčari i suđenja u Beogradu, najavlili su u petak na konferenciji za novinare u Vukovaru producent i jedan od scenarista Dominik Galić te redatelj Eduard Galić. 
 
projekcija

Autokino u Krapini

U petak, 31. kolovoza, na lokaciji poligona u Mihaljekovom Jarku, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Krapina – Kina Krapina, a pod pokroviteljstvom Grada Krapine, održat će se projekcija filma, a za sve posjetitelje ulaz je besplatan!
 
natječaj

'Pack&Pitch' natječaj i ove vas godine vodi na snimanje vlastitog filma u Hollywood

Ovogodišnja Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, u suradnji s filmskim programom Studio School (nova inačica Relativity School) iz Los Angelesa, raspisao je natječaj za filmsku ideju/priču koja će jednog mladog hrvatskog filmaša na kraju odvesti u Hollywood. Natječaj je otvoren za mlade od 14 do 20 godina iz zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije i traje do 1. rujna 2018.!
 
radionica, kolonija

Mladim filmašima prilika da film završe u radionici Work in progress

U sklopu Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala mladi će filmaši imati mogućnost dovršiti svoja filmska ostvarenja na posebnoj radionici uz mentorstvo američkih stručnjaka Studio Schoola, izvijestili su u četvrtak iz Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza, pozivajući autore da se jave sa svojim materijalom.
 
festival

19. Mediteran film festival u Širokom Brijegu

Projekcijom dokumentarnog filma 'Sestre'Zdenka Jurilja u srijedu navečer u Širokom Brijegu otvoren je devetnaesti Mediteran film festivala, na kojemu će gledatelji moći vidjeti brojna dokumentarna ostvarenja među kojima su i dva filma hrvatskih redatelja.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>