info - film, video


projekcija

Ostani doma uz hrvatske animirane filmove

Zagreb film pozvao je putem svoje Facebook stranice zainteresirane da na njihovom YouTube kanalu pogledaju 8 sjajnih animiranih filmova uključujući i 'Surogat', animirani film Dušana Vukotića iz 1961. godine, prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film, zatim 'Bećarac', 'Đavolja posla' i druge.
 
projekcija

Besplatni filmovi Bonobostudija

Produkcijska i distribucijska tvrtka za animirane i eksperimentalne filmove Bonobostudio, neke od svojih naslova nudi besplatno na svom službenom Vimeo kanalu.
 
festival

Međunarodni festival filmova za djecu KIKI odgođen za jesen

Deveto izdanje međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI, koje se u travnju trebalo održati u Zaboku i Krapini, zbog epidemije koronavirusa održat će se od 5. do 9. listopada, najavljuju organizatori.
 
projekcija

Dugometražni film 'Lijenština' online

Dugometražni film 'Lijenština', koji je svoju svjetsku premijeru vidio u sklopu natjecateljske selekcije Motovun Film Festivala, je postavljen na YouTube-u i po prvi put dostupan široj javnosti.
 
projekcija

Besplatni online filmovi Hrvatskog filmskog saveza

Hrvatski filmski savez pokrenuo je online videoteku s filmovima nastalima u njihovoj produkciji - zasad ih se besplatno može pogledati sedamnaest, no popis će se nadopunjavati.

 
seminar

Webinar 'Digitalno povezivanje kultura i audiovizualnih sadržaja' u organizaciji DKE - Ureda MEDIA Hrvatske

U organizaciji DKE ‒ Ureda MEDIA Hrvatske održat će se webinar koji se odnosi na poziv Digitalno povezivanje kultura i audiovizualnih sadržaja. Događanje će se odvijati 14. travnja, s početkom u 10,30 sati.
 
projekcija

HAVC podržao kampanju #ostanidoma

Hrvatski audiovizualni centar podržava društvenu kampanju #ostanidoma kojoj je cilj apelirati na važnost pridržavanja smjernica Stožera za civilnu zaštitu RH koje uključuju ograničavanje društvenih kontakata i ostanak u domovima radi suzbijanja širenja koronavirusa.
 
obavijest

Hrvatski dokumentarac 'Virus Free Zone' spaja svijet u karanteni

Pod geslom 'Hrvatska spaja svijet' u produkciji hrvatske nezavisne DOP Produkcije počeo se snimati dugometražni dokumentarni film 'Virus Free Zone', koji nastaje kao video-dnevnik o svijetu u karanteni.
 
projekcija

Filmovi Hrvatskog filmskog saveza dostupni online

U nastojanju da svim ljubiteljima filma i široj javnosti olakša boravak u zatvorenom, Hrvatski filmski savez pokrenuo je online videoteku na kojoj korisnici mogu pogledati filmove nastale u produkciji HFS-a.
 
natječaj

Otvoren natječaj za sudjelovanje na 14. Vukovar Film Festivalu

Discovery d.o.o. raspisao je natječaj za sudjelovanje na 14. Vukovar Film Festivalu – festivalu podunavskih zemalja, koji će se održati u razdoblju od 1. do 5. srpnja 2020. godine. Rok za prijavu je 17. svibnja 2020.!
 
nagrada

ZagrebDox: Završilo izvanredno, online izdanje za filmske profesionalce

Ovogodišnji ZagrebDox se morao do daljnjega otkazati zbog trenutne pandemije koronavirusa, no program kontinuiranog usavršavanja za filmske profesionalce ZagrebDox Pro se održao u online izdanju, od 15. do 23. ožujka. Uz radionice je održan i završni pitching forum, a program je završio u utorak objavom nagrada.
 
radionica, kolonija

Besplatna online radionica malog autorskog karantena filma

Blank_filmski inkubator pokreće online radionicu malog autorskog karantena filma. Radionica je zamišljena kao intenzivni online tečaj u kojem mentori odabrane polaznike usmjeravaju da, s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze, snime kratki igrani, dokumentarni ili eksperimentalni film, kojim bi na sebi svojstven način zabilježili kako provode vrijeme u karanteni. Mentori su iskusni filmaši Igor Jelinović i Dario Juričan.
 
predstavljanje

COVID – 19: EFAD objavio sažetak mjera za AV sektor u Europi, mjere objavili Eurimages i MEDIA

Europska udruga filmskih centara (EFAD) objavila je sažetak mjera pomoći audiovizualnom sektoru poduzetih od strane filmskih centara i fondova u dvadesetak zemalja članica. Osim EFAD-a, određene mjere objavili su također Eurimages i Kreativna Europa - Potprogram MEDIA.
 
radionica, kolonija

Kinoklub Zagreb: Otvorene prijave za besplatnu radionicu pisanja za film

Kinoklub Zagreb otvorio je prijave za besplatnu dvomjesečnu radionicu pisanja za film čiji je cilj kroz niz vježbi pisanja razvijati prijavljenu ideju za kratki film koji može pripadati bilo kojem filmskom rodu.
 
radionica, kolonija

Produžene prijave na radionicu kinematografije: Enigmatične slike s Fredom Kelemenom

Produžene su prijave na radionicu kinematografije pod mentorstvom Freda Kelemena, renomiranog njemačkog snimatelja i redatelja u organizaciji Kino kluba Split. S obzirom na okolnosti, umjesto u Kino klubu Split, radionica će se održati on-line u predviđenom terminu od 11. do 15. travnja 2020.!
 
natječaj, obavijest

Pomiču se prvi rokovi Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2020. godini

Nastavno na proglašenje epidemije u Republici Hrvatskoj zbog virusa COVID-19 te uslijed posljedica potresa u Zagrebu i oštećenja na zgradi u Novoj Vesi 18, kao i zabranu njenog daljnjeg korištenja, pomiču se prvi godišnji rokovi za prijave na Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2020. godini u većini kategorija.
 
projekcija

Filmaktiv časti filmovima

Riječka udruga Filmaktiv u povodu svog šesnaestog rođendana daje svima na slobodno i besplatno gledanje svoje filmove uz poruku: 'Budite solidarni, pazite na sebe i druge, pomozite osobama u nevolji'.
 
projekcija

Hrvatski naslovi u natjecateljskom programu 66. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu

U sklopu međunarodnog natjecateljskog programa 66. izdanja festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu prikazat će se dva hrvatska naslova. Riječ je o filmovima 'Porvenir' Renate Poljak, koji će na festivalu imati svoju svjetsku premijeru, te 'Strujanja' Katarine Dude. Festival se u njemačkom Oberhausenu trebao održati od 13. do 18. svibnja, no događaj je otkazan. Umjesto toga, neki će programi biti dostupni online.
 
projekcija

Dječji film 'Anka' i dokumentarni film o hrvatskom paraolimpijcu Darku Kralju - online

Redatelj i producent Dejan Aćimović omogućava besplatnu dostupnost filmova uz poruku: 'Svima onima koje sjede u svom domu šaljem dva filma da im bar za malo prekrati ovo teško razdoblje'.
 
projekcija

'The Show Must Go On' Nevija Marasovića dostupan besplatno online

Debitantski dugometražni igrani film redatelja Nevija Marasovića 'The Show Must Go On' od sada je dostupan za besplatan streaming na Vimeo kanalu. Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2010. godine, na kojem je osvojio četiri nagrade.
 
predavanje, tribina

Online-kolegij Britanskog filmskog instituta za stručnjake u području filmskog obrazovanja

Britanski filmski institut od ponedjeljka, 23. ožujka, pokreće besplatni otvoreni online-kolegij Film Education: A User's Guide. Namijenjen je svim europskim stručnjacima u području filmskog obrazovanja, a održava se u sklopu projekta From Framework to Impact.
 
natječaj

Otvorene prijave za ovogodišnji Liburnia Film Festival

Organizatori Liburnia Film Festivala pozivaju autore i producente dokumentarnih filmova iz Hrvatske da prijave svoje filmove na natječaj za sudjelovanje u programu ovogodišnjeg festivala, planiranog za termin od 23. do 28. kolovoza u Opatiji.
 
projekcija

Pet najgledanijih Factumovih dokumentaraca dostupno online

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, priključuje se aktualnom trendu približivanja kulturno-umjetničkog sadržaja publici u Hrvatskoj i svijetu te u narednim danima uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje.
 
projekcija

Besplatni sadržaji Mreže nezavisnih kina Kino.hr

Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka Radar omogućila je besplatan sadržaj na svojim stranicama. Svaki besplatan film bit će dostupan od subote do petka, a svake subote za streaming bez naknade bit će dostupan novi naslov.
 
natječaj

East Silver Market 2020 – prijave

U tijeku su prijave na East Silver Market u Pragu, sajam specijaliziran za dokumentarne filmove iz istočne i centralne Europe. Zainteresirani autori mogu prijaviti svoje radove nastale tijekom tekuće i prošle godine do 31. ožujka 2020.! (Projekti u 'rough cut' fazi mogu se prijaviti do 31. srpnja 2020.)
 
predavanje, tribina

Digitalna filmska karantena Pulske filmske tvornice - Guy Debord: Društvo spektakla

Ovoga četvrtka, 19. ožujka, u 20 sati, Pulska filmska tvorica organizira raspravu oko filma filozofa, redatelja i situacionista Guy Deborda 'Društvo spektakla' iz udobnosti i sigurnosti vašeg doma.
 
natječaj

Cinematography For TV Documentary Production - IPPTAR 2020 – poziv

U sklopu programa The Malaysian Technical Cooperation (MTCP) organiziran je tečaj pod nazivom Cinematography For TV Documentary Production koji će se održati od 6. do 28. srpnja 2020. u malezijskom centru IPPTAR koji se nalazi u Kuala Lumpuru. Prijave se primaju do 31. ožujka 2020.!
 
projekcija

Besplatan streaming filmova / Filmski programi online

Kino Mediteran, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji, nudi besplatan streaming 22 filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split putem svoje službene stranice. Zagrebački Restart također javnosti otvara svoju online dokumentarnu riznicu te besplatno nudi 20 naslova. Streaming bez naknade nudi i Motovun Film Festival, koji je postao partner novog međunarodnog online festivala My Darling Quarantine. Dio svog redovnog programa online seli i Pulska filmska tvornica.
 
obavijest

Na 8. CEE Animation Forumu sudjeluje pet projekata iz Hrvatske

Ove će se godine CEE Animation Forum održavati od 5. do 8. svibnja u Liberecu u Češkoj. Čak pet hrvatskih projekata pronašlo je svoje mjesto na ovogodišnjem, osmom, izdanju Foruma.
 
obavijest

Program ZagrebDox Pro održava se online

16. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox nedavno je odgođeno zbog trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Europi i svijetu, no dio programa usavršavanja za filmske profesionalce, ZagrebDox Pro, održat će se u terminu od 15. do 23. ožujka, i to u online okruženju.
 
projekcija

Kino Mediteran: Besplatni filmovi za ostanak kod kuće

Festival mediteranskog filma Split i projekt Kino Mediteran odlučili su, u skladu s preporukama nadležnih tijela, ponuditi građanima još jedan razlog da ostanu kod kuće - 22 besplatna filma.
 
djeca, mladi

Crtići za psihološku pripremu za onkološko liječenje u dječjoj dobi

Umjetničko udruženje Kreativni sindikat proizvelo je deset kratkometražnih animiranih filmova namijenjenih djeci u onkološkom liječenju, koji imaju za cilj oboljelim mališanima na njima prihvatljiv i razumljiv način pomoći u suočavanju s izazovima bolničkoga okruženja.
 
predavanje, tribina

Upoznaj autora: Tomislav Žaja u Dokukinu KIC

U subotu, 14. ožujka, u 19 sati, u sklopu programa 'Upoznaj autor'a, Dokukino KIC predstavlja domaćeg dokumentarista Tomislava Žaju. Nakon razgovora s autorom, u 20 sati slijedi projekcija njegova nagrađivanog filma Slobodni. Ulaz na program je besplatan!
 
natječaj

Otvorene prijave za 7. STIFF - Međunarodni studentski filmski festival

Otvoren je natječaj za STIFF - Međunarodni studentski filmski festival, u okviru kojega je u dosadašnjih šest izdanja prikazao više od 350 igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova iz cijelog svijeta.
 
x ostalo

Objavljena knjiga Nenada Polimca 'Život u filmu 1: Uzori i dosezi'

Objavljena je knjiga jednog od najistaknutijih hrvatskih filmskih kritičara Nenada Polimca, 'Život u filmu 1: Uzori i dosezi', prvu od tri kojima autor sumira svoje bavljenje filmom kao kritičar i novinar u proteklih skoro pedeset godina.
 
natječaj

Otvoren natječaj prijave filmova na DA2 Film Festival

DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival je međunarodni filmski festival koji kroz film ujedinjuje sve vrste umjetnosti. Cilj mu je promovirati međunarodnu kinematografiju, produkciju i autore posvećene kreativnom stvaranju i temama, poput dizajna, arhitekture i umjetnosti. Pozivaju se autori, filmski umjetnici, producenti, distributeri i sales agenti da prijave dugometražne igrane i dokumentarne filmove do 15. travnja 2020.!
 
natječaj

21. Mediteran Film Festival - prijave

Otvoren je natječaj za prijavu dokumentarnih filmova za 21. Mediteran Film Festival, koji će od 19. do 22. kolovoza 2020. biti održan u Širokom Brijegu. Na natječaju mogu sudjelovati autori dokumentarnih filmova iz mediteranskih zemlja koji svoje prijave pošalju do 20. svibnja 2020.!
 
projekcija

Digitalna filmska karantena: 'Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji'

Ovoga četvrtka, 12. ožujka, u 20 sati, u klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) povodom pandemije korona virusa na programu je besplatna projekcija filma 'Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji'. Scenarij i režiju za ovaj nagrađivani animirani i found footage film potpisuju Dalibor Barić i Tomislav Babić. (Zbog pandemije COVID-19 virusa program kluba Pulske filmske tvornice se nastavlja bez javnog okupljanja. Digitalna filmska karantena je novi koncept  kluba koji omogućuje projekcije, moderacije i rasprave oko filmova aktualnih tema putem interneta i interakcije na društvenim mrežama.)
 
obavijest

Otkazana redovna sjednica Eurimagesa u Zagrebu

Redovna 158. sjednica Eurimagesa, filmskog fonda Vijeća Europe, koja se trebala održati od 17. do 20. ožujka u Zagrebu, je otkazana.
 
nagrada

Dokumentarni film 'Pouke o čovječnosti' nagrađen u Parizu

Dokumentarni film 'Pouke o čovječnosti', redatelja Branka Ištvančića, dobitnik je Brončane medalje - jedne od četiri glavne nagrade za autorski dokumentarac na 38. izdanju Međunarodnog festivala URTI Grand Prix for Author's Documentary u Parizu.