info - film, video


festival

Jubilarni, 10. VAFI & RAFI - međunarodni festival animiranog filma djece i mladih

Na 10., jubilarnom  VAFI & RAFI – međunarodnom festivalu animiranog filma djece i mladih, koji će se od 27. svibnja do 2. lipnja, ponovno održavati u dva grada, Varaždinu i Rijeci, prikazat će se 162 filma koja su selektori izabrali između 836 pristiglih uradaka iz 70 zemalja.
 
projekcija

55 godina umjetničkog stvaralaštva Lordana Zafranovića

Svečanom projekcijom filmova Ljudi (u prolazu) i Nedjelja 2, u prostorijama Društva hrvatskih filmskih redatelja u četvrtak je otvorena Retrospektiva filmova Lordana Zafranovića kojom DHFR obilježava 55 godina umjetničkog stvaralaštva svog člana i velikog hrvatskog autora koji je život u cijelosti posvetio istraživanjima u svijetu filmske umjetnosti te posjeduje impozantan opus od preko 80 filmova.
 
radionica, kolonija

Radionica autorskog filma i montaže u Osijeku

Filmska Runda, revija hrvatskog kratkog filma, poziva sve studente i maturante na radionicu autorskog filma i montaže. Radionica traje od 28. svibnja do 1. lipnja i održava se u prostorijama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (zgrada Rektorata u Tvrđi). Projekcija radova bit će 1. lipnja na Filmskoj Rundi.
 
radionica, kolonija

Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište? – radionica pitchinga na Festivalu mediteranskog filma u Splitu 2019.

DKE – Ured MEDIA Hrvatske, u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split, drugi put organizira radionicu pod nazivom 'Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište', čiju će kulminaciju predstavljati Pitching forum. Prijave je moguće podnijeti do 31. svibnja 2019.!
 
festival

Animafest: Natjecanje studentskog filma - od duhovite distopije do ljubavnih apsurda

Za Natjecanje studentskog filma na 29. svjetskom festivalu animiranog filma – Animafestu odabrano je 47 djela iz 25 zemalja, među kojima su i dva hrvatska filma - 'Saturn u Lavu' Anne Šagadin i 'Izvan sebe' Stelle Hartman.
 
festival

66. pulski filmski festival u znaku biografija povijesnih ličnosti

Pula Film Festival (PFF) održat će se od 13. do 21. srpnja, njegovo 66. izdanje bit će u znaku biografija povijesnih ličnosti o kojima su snimljeni igrani filmovi, a u hrvatskome programu natjecat će se 14 filmskih naslova, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare umjetnički ravnatelj PFF-a Zlatko Vidačković.
 
projekcija

10. Tjedan suvremenog brazilskog filma

Od 21. do 25. svibnja kino Kinoteka će ugostiti jubilarno 10. izdanje Tjedna suvremenog brazilskog filma u organizaciji Veleposlanstva Brazila u Zagrebu.
 
predavanje, tribina

Predavanje 'Između senzacije i umjetnosti: o počecima filmske kulture u Osijeku'

U sklopu ovogodišnjeg festivala povijesti 'Kliofest', u petak, 17. svibnja, s početkom u 18 sati, održat će se predavanje pod nazivom 'Između senzacije i umjetnosti: o počecima filmske kulture u Osijeku'. Predavanje će održati Luka Pejić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Ulaz je slobodan!
 
natječaj

Raspisani Javni pozivi HAVC-a za 2019. godinu

Hrvatski audiovizualni centar raspisao je godišnji Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2019. godini u kategorijama: proizvodnje, manjinskih koprodukcija te razvoja scenarija i projekata.
 
najave

Promocija dokumentarnog serijala 'Hrvatska zajednica u Čileu' u Supetru

Promocija dokumentarnog serijala pod naslovom 'Hrvatska zajednica u Čileu' će se, pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika i Grada Supetra, održati u Supetru na Braču u petak, 17. svibnja, s početkom u 19 sati.
 
projekcija

Opus: Joel Coen i Ethan Coen

Novi tjedan u kinu Kinoteka proteći će u znaku najpoznatije braće među američkim filmašima, Joela i Ethana Coena. Njihovo stvaralaštvo sinonim je za filmove koji odaju počast klasičnim američkim žanrovima, posebice noiru, zadržavajući pritom svoj prepoznatljiv autorski potpis koji se odlikuje jedinstvenim, pomaknutim režijskim pristupom i humorom.
 
projekcija

12. Subversive festival u riječkom Art-kinu: Europa i svijet na rubu

12. Subversive festival, od 15. do 18. svibnja, stiže u Art-kino s dva programa - suvremena filmska subverzija i Subverzivna Varda. Izbor od tri recentna filmska naslova, dvaju igranih (Ray & Liz, Melankolična djevojka) i jednog dokumentarnog (Što učiniti kada je svijet u plamenu?), donosi najbolje od ovogodišnje selekcije.
 
projekcija

Retrospektiva Istvána Szabóa u kinu 'Tuškanac'

Od srijede, 15. svibnja do ponedjeljka, 20. svibnja kino 'Tuškanac' donosi retrospektivu od devet ključnih filmova jednog od najznačajnijih mađarskih redatelja svih vremena - Istvána Szabóa, a uoči projekcije filma 'Mefisto' (1981.), redateljeva remek-djela i jednog od najznačajnijih europskih filmova 1980-ih, u srijedu, 15. svibnja, u 19 sati, uvodnu riječ o Szabóvu stvaralaštvu održat će filmski kritičar Tomislav Kurelec. Ulaz na projekcije je besplatan!
 
obavijest

MEDIA i Europski filmski forum u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu

Europski filmski forum, u organizaciji Potprograma MEDIA, i ove će se godine održati na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu s temom 'Europski talenti: osnaživanje kreativnih potencijala'.
 
natječaj

#EuropeanFilmChallenge: S 10 europskih filmova do Mostre

Hrvatski filmofili do 15. srpnja mogu osvojiti jedinstvenu priliku – posjetiti Veneciju te okusiti atmosferu 76. izdanja najstarijeg svjetskog filmskog festivala!
 
projekcija

Novi film Lordana Zafranovića na Kliofestu 2019. i 'Ritam zločina' na Filmskom četvrtku

6. izdanje Festivala povijesti Kliofest 2019. održava se od 14. do 18. svibnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, a u sklopu festivala će se premijerno u kinu Tuškanac 14. svibnja, u 17 sati, prikazati novi film Lordana Zafranovića 'Duh vremena'. Hrvatski državni arhiv, koji je jedna od lokacija održavanja festivala, Kliofest će obilježiti projekcijom filma 'Ritam zločina' redatelja Zorana Tadića na Filmskom četvrtku, 16. svibnja, u 18 sati.
 
predavanje, tribina, projekcija

Prozor u intimni svemir Borisa Lehmana na Kratkom utorku

Gost novog izdanja Kratkog utorka, 14. svibnja, u 19 i 21 sat u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu, jedinstveni je i osebujni belgijski autor Boris Lehman, a dan nakon Kratkog utorka, 15. svibnja, u 17 sati, u Dokukinu KIC Lehman će održati i Masterclass predavanje o svom stvaralaštvu i metodama rada.
 
radionica, kolonija

Filmska Runda poziva sve srednjoškolce na Radionicu filmske kritike

Polaznici radionice, pod mentorstvom Nine Kovačića, dobit će kratak uvod u kritičarsku praksu uz početne naputke kako napisati vlastiti filmski osvrt na jedan od naslova u programu Runde. Radionica se održava 24. svibnja u galeriji Waldinger u Osijeku, a prijave traju do 22. svibnja 2019.!
 
nagrada

Dodjelom nagrada Wild Dreamer završen filmski program i otvorena konferencija 12. Subversive Festivala

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u nedjelju je u zagrebačkom kinu Europa završen filmski program te je službeno otvorena konferencija 12. Subversive Festivala, a posebno priznanje u igranoj konkurenciji dodijeljeno je filmu 'Sophia Antipolis' redatelja Virgila Verniera.
 
radionica, kolonija

6. Production In i Radionica animiranog filma u Pazinu

Od 16. do 19. svibnja u Pazinu će se održati dvije besplatne filmske radionice namijenjene djeci i mladima: intenzivna radionica izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma za srednjoškolce te radionica animiranog filma za osnovnoškolce u organizaciji Pulske filmske tvornice i Pučkog otvorenog učilišta Pazin.
 
nagrada

'Susjedi' Tomislava Žaje nagrađeni na SEEfestu u Los Angelesu

Na 14. izdanju SEEfesta – Filmskog festivala jugoistočne Europe koji se u Los Angelesu održao od 1. do 8. svibnja, nagrada za najbolji dokumentarni film pripala je 'Susjedima' redatelja, scenarista i producenta Tomislava Žaje. Nagrađen je i direktor fotografije filma, Jasenko Rasol, a posebno priznanje dobili su i direktori fotografije Radislav Jovanov Gonzo, Dubravka Kurobasa i Luka Matić zahvaljujući radu na omnibusu 'Duboki rezovi'.
 
natječaj

Prijavi se na osmi DUff

DUff - festival filma djece i mladih zemalja Mediterana službeno je otvorio prijave za svoje osmo izdanje koje će se održati od 17. do 20. listopada u Dubrovniku. Rok za prijavu radova je 15. srpnja!
 
djeca, mladi

Srednjoškolska Runda prvi put u Osijeku

Filmska Runda, u suradnji s Filmskom revijom mladeži i Four River Film Festivalom iz Karlovca te filmašima iz srednjih škola s područja Osijeka, organizirat će projekciju filmova Filmske revije mladeži, čiji su autori srednjoškolci. Filmovi će se javno prikazivati kod Rondela u Tvrđi, staroj jezgri grada u kojoj se nalaze četiri srednje škole, a ulaz na samu projekciju je besplatan!
 
festival

Hrvatski filmovi na 29. Animafestu

Svjetski festival animiranog filma - Animafest i ove će godine ponuditi uvid u ponajbolje radove hrvatske produkcije animiranog filma pa će se tako tri hrvatska filma nadmetati u Velikom natjecanju kratkometražnog filma, dva su uvrštena u Natjecanje studentskog filma, a tri u Natjecanje filmova za djecu, dok će u Hrvatskom natjecanju biti prikazano 20 filmova.
 
projekcija

Film 'Bruški martirij' u Državnom arhivu u Rijeci

Film  'Bruški martirij' bit će prikazan 10. svibnja, s početkom u 19 sati, u dvorani Državnog arhiva u Rijeci. Film je u produkciji Udruge FFVAL snimio redatelj Luka Klapan kojem je ovo inače treći film iz ciklusa filmova o Domovinskom ratu, nakon filmova 'Pridraga: ratna sjećanja' (2015.) i 'Glas Medviđe' (2017.).
 
natječaj

6. STIFF festival - natječaj

Nakon pet uspješnih izdanja i više od 300 prikazanih igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova iz cijelog svijeta, STIFF festival poziva producente i autore da prijave svoje filmove na šesto izdanje koje će se održati od 17. do 20. listopada 2019. u Art-Kinu u Rijeci. Rok za slanje prijava je 15. svibnja!
 
nagrada

DORF i Antičke večeri dodijelili nagrade za životno djelo i poseban doprinos

Festival dokumentarnog rock filma (DORF) ove godine nagradu za životno djelo dodjeljuje srpskom filmskom redatelju Slobodanu Šijanu, a 7. Antičke večeri, čiji je program sjedinjen s DORF-om koji se održava u kolovozu u Vinkovcima, dodijelio je nagradu za doprinos filmu i arheologiji 'Stojan Dimitrijević' redatelju Goranu Deviću.
 
obavijest

Predstavljen Zagrebački filmski ured

Prepoznavši veliki gospodarski i turistički potencijal u realizaciji domaćih i stranih filmskih i TV projekata, Grad Zagreb je pokrenuo Filmski ured u sklopu Ustanove Zagreb Film. Temeljni ciljevi Filmskog ureda su koordinacija između nadležnih tijela grada i domaćih i stranih produkcija te svjetska promocija Zagreba kao prepoznatljive i privlačne filmske destinacije za snimanje filmova, serija i reklama.
 
projekcija

Suvremeni mongolski film u KIC-u

Od 13. do 15. svibnja, u Kulturno informativnom centru održat će se ciklus Suvremenog mongolskog filma. Na programu su četiri igrana i dva animirana filma snimljena u razdoblju od 2012. do 2017. godine. Svi filmovi imaju engleske podnaslove, a ulaz je slobodan na sve projekcije!
 
projekcija

Večeri animacije: Erotika u animiranom filmu

Projekcija kratkih animiranih filmova u velikoj dvorani kina 'Tuškanac' održat će se 13. svibnja, u 19 sati, a na rasporedu je ukupno 10 filmova.
 
obavijest

Dva hrvatska projekta odabrana za sudjelovanje na 'First Films First' programu

Dugometražni igrani filmovi u nastajanju, 'Pula' u režiji Andreja Korovljeva te 'Ostavi vrata otvorena' Judite Gamulin odabrani su za sudjelovanje na intenzivnom edukativnom programu 'First Films First' Goethe Instituta. Na program se prima samo osam projekata, a ove godine ih se prijavilo devedeset i osam.
 
financiranje

Potprogram MEDIA deseti put podržao Animafest Zagreb

U okviru prvog poziva namijenjenog sufinanciranju festivala (EACEA-32-2018) Animafest Zagreb osigurao je potporu kao jedan od 33 podržana europska festivala, između 106 prijavljenih projekata. 
 
natječaj

Animafest Zagreb 2019. - poziv za volontere

Otvorene su prijave za volontiranje na ovogodišnjem izdanju festivala Animafest Zagreb koji će se održavati od 3. do 8. lipnja. Prijave za volontere otvorene su do nedjelje, 12. svibnja!
 
natječaj

'Filmska runda' otvara prijavu za volontere

Svi zaljubljenici u film mogu pomoći u organizaciji četvrte po redu 'Filmske runde', revije hrvatskog kratkometražnog filma, koja će se u produkciji umjetničke organizacije Teatar to go održati od 31. svibnja do 1. lipnja u Osijeku. Prijave su otvorene do 20. svibnja 2019.!
 
projekcija

Održane svjetske premijere filmova 'Udahnut život' i 'Još jedan odlazak' na festivalu u Oberhausenu

Na 65. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu održane su svjetske premijere dvaju hrvatskih filmova. Prestižni njemački festival ove se godine održava od 1. do 6. svibnja, a na programu je ukupno šest hrvatskih naslova.
 
festival

6. Okolišni filmski festival - Zamisli život u ritmu borbe za planet!

Aktivistička grupa 'Zelena akcija' najavljuje šesti E?! - Okolišni filmski festival koji će se održati od 24. do 26. svibnja u Kinu Europa i Zelenoj akciji. Ulaz na program i sav sadržaj je besplatan!
 
projekcija

Retrospektiva Gorana Devića na Beldocsu

Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs u Beogradu priredit će retrospektivu djela hrvatskog autora Gorana Devića, koji će biti gost festivala.
 
obavijest

Kinematografije otpora – Sabina Mikelić

Ciklus Kinematografije otpora koji MSU već drugu godinu za redom organizira u suradnji sa Subversive Festivalom predstavlja međunarodne filmske autorice i autore čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma, spajajući izražajne mogućnosti umjetničkog filma, filmskog eseja i otvorenosti prema eksperimentiranju.
 
projekcija

Art-kino u Rijeci otvara svibanjski program filmovima Charlieja Chaplina

Art-kino u Rijeci otvara svibanjski program projekcijom četiriju filmova Charlieja Chaplina u sklopu manifestacije Dani smijeha te povodom 130. godišnjice njegova rođenja.
 
projekcija

Strava u hrvatskom filmu u kinu 'Tuškanac'

U petak, 3. svibnja i subotu, 4. svibnja kino 'Tuškanac' donosi program pod nazivom 'Strava u hrvatskom filmu', u sklopu kojega će biti prikazana tri dugometražna, jedan srednjemetražni i tri kratkometražna filma, a uoči prve projekcije uvodnu riječ održat će filmski arhivist Juraj Kukoč. Ulaz na projekcije je besplatan!
 
radionica, kolonija

Filmska vježbaonica: U prirodi!

Ova intenzivna trodnevna radionica će se održati od 10. do 12. svibnja u Domu Crvenog križa na Sljemenu u kojem će polaznici i voditelji raditi i biti smješteni. Radionica je namijenjena filmskim profesionalcima i amaterima a jedini preduvjet jest da polaznici znaju samostalno koristiti fotoaparat i/ili kameru i samostalno montirati.
 
projekcija

'Moj dida je pao s Marsa' otvorio Međunarodni dječji filmski festival u Kristiansandu

Hrvatski film 'Moj dida je pao s Marsa' otvorio je u ponedjeljak 22. izdanje uglednog Međunarodnog dječjeg filmskog festivala u Kristiansandu, najvećeg festivala filmova za djecu i mlade u Norveškoj, koji će ove godine do 4. svibnja predstaviti gotovo 100 filmova iz 28 zemalja.
 
festival

2. FUSE - Film Under Severe Experiment

Na današnjem predstavljanju za medije najavljeno je drugo izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac, koje će biti održano u Karlovcu od 9. do 11. svibnja, s ciljem popularizacije svijeta igrano – eksperimentalnog, tj. takozvanog hibridnog filma. Glavna festivalska lokacija je Mala scena Hrvatskog doma.
 
projekcija

Premijera završnih dokumentarnih filmova nastalih na osmoj Školi dokumentarnog filma>>>

 
 
natječaj

Otvoren Javni poziv za sufinanciranje umjetničkih i dokumentarističkih djela o Domovinskom ratu u 2019. godini

S ciljem očuvanja stečevina i ublažavanja negativnih posljedica Domovinskog rata kroz poticanje stvaranja umjetničkih i dokumentarističkih djela o Domovinskom ratu, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavljuje Javni poziv za sufinanciranje umjetničkih i dokumentarističkih djela o Domovinskom ratu sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2019. godini. Poziv je otvoren do 16. svibnja!
 
projekcija

Tragovi eksperimenta: Zlatno doba slovačkog filma na Kratkom utorku

U utorak, 30. travnja, u 19 i 21 sat, na Kratkom utorku u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu, prikazuju se slovački filmovi 60-ih i 70-ih.
 
radionica, kolonija

Scenaristička radionica i Radionica filmske kritike u Splitu

Od 17. do 20. lipnja u prostorijama Kino kluba Split održavat će se scenaristička radionica pod mentorstvom Kinge Keszthely te radionica filmske kritike pod mentorstvom Jonathana Rosenbauma. Obje radionice su besplatne, a prijave su otvorene do 1. lipnja!
 
obavijest

Suvremena teorija filma u novom broju Hrvatskog filmskog ljetopisa

Objavljen je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa koji na više od dvije stotine stranica donosi niz filmskih i filmoloških tema, od kojih je središnja posvećena suvremenoj teoriji filma.
 
festival

Subversive Film Festival otvara posljednji film Agnes Varde

Hrvatskom premijerom posljednjeg filma proslavljene redateljice Agnes Varde, autobiografskog dokumentarca 'Varda od Agnès', u nedjelju, 5. svibnja, u zagrebačkom kinu 'Europa' službeno će se otvoriti 12. izdanje Subversive Film Festivala.