info - film, video


predavanje, tribina, projekcija

Dvodnevni program posvećen Ivanu Martincu

Dvodnevni program posvećen redatelju, scenaristu, snimatelju, montažeru, pjesniku i kino pedagogu Ivanu Martincu održat će se u klubu Pulske filmske tvornice i na Zoom platformi.
 
projekcija, djeca, mladi

Online lutkarska predstava 'Mala sirena i dječak Roko' premijerno povodom Dana planete Zemlje

Predstava 'Mala sirena i dječak Roko' nastala je prema motivima istoimene slikovnice književnice Rosie Kugli i u režiji redateljice Irene Škorić, a od 22. travnja besplatno će se prikazivati online na mrežnoj stranici Umjetničke organizacije 'Noć hrvatskog filma i novih medija'.
 
natječaj

Festival jednominutnih filmova u Požegi - natječaj

Ovogodišnje, 29. izdanje Hrvatskog festivala jednominutnih filmova, najstarijeg međunarodnog filmskog festivala utemeljenog u Hrvatskoj, održat će se 25. i 26. lipnja u Požegi. Svima koji jednominutnu filmsku formu smatraju izazovnom, zanimljivom i kreativnom organizatori poručuju da im pošalju svoja ostvarenja do 25. svibnja 2021.!
 
djeca, mladi, audicija

Udruga Filmaktiv poziva riječke srednjoškolce/ke na audiciju

Udruga Filmaktiv poziva riječke srednjoškolce/ke da se prijave na audiciju za snimanje filma 'Koga briga'. Rok za prijavu na prvi krug audicije je 10. svibnja 2021.!
 
obavijest

Pula Meeting Place – novi industrijski program 68. Pule

Namijenjen hrvatskim (ko)producentima koji će se po prvi ili drugi put okušati u dugometražnom filmu bilo kojeg roda, novi program Pulskog filmskog festivala donosi filmašima mogućnost da svoj umjetnički projekt predstave izravno profesionalcima. Pod vodstvom stručnjaka koji će ih individualnim pristupom usmjeravati i savjetovati, polaznici će steći praktično znanje o svim ključnim elementima međunarodne koprodukcije.
 
festival

E?! - Okolišni filmski festival od 6. do 8. svibnja u Zagrebu

Osmi E?! - Okolišni filmski festival održat će se od 6. do 8. svibnja u  Kinoteci i u prostorijama Zelene akcije u Zagrebu, a ulaz je besplatan, najavila je u utorak Zelena akcija koja je i organizator festivala.
 
obavijest

Preminuo zagrebački animator Tomislav Sporiš

U nedjelju, 18. travnja, u 81. godini preminuo je animator Tomislav Sporiš, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u studiju za crtani film, a radio je na serijalu kultnog profesora Baltazara, Palčiću, kao i na stvaranju prvog hrvatskog dugometražnog animiranog filma 'Čudesna šuma'.
 
natječaj

Riječko Art-kino bira mlade filmofile za odlazak na Venecijanski filmski festival

Svoje vjerne posjetitelje i posjetiteljice između 18 i 25 godina Art-kino poziva na prijavu u program 27 Times Cinema koji mlade predstavnike 27 članica Europske unije i ove godine odvodi na prestižni Venecijanski filmski festival. Mladim filmofilima, koji će na Mostri boraviti u ulozi žirija filmske selekcije Giornate degli Autori, pokriveni su svi troškovi puta i boravka u Veneciji.
 
projekcija

'Umjetnost ispred prozora' - projekcije umjetničkih filmova i videoinstalacija u javnom prostoru

'Umjetnost ispred prozora' je projekt koji prenosi multimedijalne radove i filmove iz galerija i kino dvorana na zidove zgrada. Stanovnici splitskih kvartova iz svojih stanova često vide samo zid suprotne zgrade ispred sebe, a ideja je da se na prazne zidove projiciraju umjetnički radovi i da ih stanari mogu gledati kroz svoje prozore. Ovaj tjedan prikazivat će se projekcije umjetničkih filmova i videoinstalacija svaku večer u 20 sati u drugom kvartu u Splitu.
 
predavanje, tribina

Godina opasnog ljubljenja – Filmski ljubavni naputak

U četvrtak, 22. travnja, u 18,30 sati, u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust održat će se online tribina 'Godina opasnog ljubljenja – Filmski ljubavni naputak', a moći će se pratiti putem Facebook stranice i Youtube kanala Centra tolerancije.
 
projekcija

SFF: Besplatni filmovi programa 'Suočavanje s prošlošću'

Sarajevo Film Festival će od 24. do 30. travnja u okviru programa 'Suočavanje s prošlošću' online publici u cijeloj regiji, kao i u kinu Meeting Point u Sarajevu, prikazati 10 filmova.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

HFS: Otvorene prijave za filmske radionice u Kraljevici

Hrvatski filmski savez otvorio je prijave na Filmske radionice za djecu i mladež od 12 do 17 godina, koje će se održati od 19. do 26. srpnja u Kraljevici.
 
projekcija

Ususret Oscarima Kinoteka prikazuje nominirane filmove

Uoči dodjele Oscara, koja će se održati u nedjelju, 25. travnja, zagrebačko kino Kinoteka donosi program s filmovima nominiranima za tu prestižnu američku filmsku nagradu.
 
projekcija

Besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX

Europski parlament u Hrvatskoj omogućuje besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX, koju je ustanovio 2007. i dodjeljuje je zajedno s Europskom filmskom akademijom kako bi podržao europsku kinematografiju i njezinu različitost, priopćeno je.
 
projekcija

Hrvatski filmovi na dvostrukom izdanju Martovski festivala u Beogradu

U raznim sekcijama Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festivala prikazat će se mnoštvo hrvatskih naslova, od kojih jedan ima svjetsku premijeru, a jedan međunarodnu. Festival se odvija u Domu omladine Beograda, od 19. do 25. travnja.
 
projekcija

Harmonične disonance Otara Iosselianija u kinu 'Tuškanac'

Kino 'Tuškanac' od 22. do 29. travnja zagrebačkoj publici donosi jedinstvenu priliku - premijernu retrospektivu gruzijsko-francuskog redatelja Otara Iosselianija koju čini svih trinaest autorovih restauriranih dugometražnih igranih filmova.
 
radionica, kolonija

Zvukovi iz susjedstva: radionica audio šetnje Gabriela Henschea

Radionica izrade umjetničkog rada pod mentorstvom njemačkog umjetnika Gabriela Henschea će se održati online, u tri susreta tijekom svibnja. Radionica je dio Zvučnih okupacija, popratnog programa 7. STIFF-a održanog u studenom 2020. godine koja je prilagođena novonastalim uvjetima epidemiološke situacije.
 
projekcija, djeca, mladi

Senzorne projekcije u kinima diljem zemlje i u travnju

U travnju Hrvatski filmski savez nastavlja s programom senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost. Uz već redovita kina – kino 'Tuškanac' u Zagrebu, kino 'Gaj' u Varaždinu i kino 'Velebit' u Koprivnici, projektu se pridružuje i 13 kina diljem Hrvatske. Projekcija je zakazana za 24. travnja, u 11 sati.
 
nagrada

SEEfest u Los Angelesu: Nagrada Mariji Škaričić; hrvatki naslovi u programu

Glumici Mariji Škaričić će na 16. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest biti dodijeljena nagrada Legacy Acting Award za ulogu u filmu 'Mare' Andree Štake. U raznim festivalskim sekcijama ovogodišnjeg SEEfesta koji se, umjesto u Los Angelesu, odvija online, prikazat će se jedanaest hrvatskih naslova. Festival se održava od 28. travnja do 5. svibnja.
 
projekcija

SKIG: filmsko čudo iz Gunje

Ovoga četvrtka, 15. travnja, u 20 sati, u Klubu Pulske filmske tvornice predstavit će se Studio kreativnih ideja Gunja koje je svojim radom postiglo da malo pogranično mjesto od 4000 žitelja ima najviše filmskih djelatnika po broju stanovnika.
 
predavanje, tribina, projekcija

Filmske večeri u Močvari: Fan-Fan-Fantastika

Filmske večeri u Močvari ovoga travnja odvažno putuju kroz prostor i vrijeme kako bi otkrile nove dimenzije znanstvene fantastike na filmu oko njega. Tribina, u sklopu koje će se prikazati hrvatski animirani eksperimentalni film 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' održat će se 20. travnja.
 
projekcija

Kino Istra uživo s filmovima nominiranima za Oscara

Projekt Kino Istra, kojemu je nositelj Motovun Film Festival, ovaj tjedan odlazi u Buje, Buzet, Motovun i Vodnjan, u očekivanju ovogodišnje dodjele Oscara donoseći filmove nominirane za najprestižniju svjetsku filmsku nagradu.
 
djeca, mladi

Pukotine: nove epizode video serijala 'Fixer'

Nova platforma 'Pukotine/PKTN' kroz generiranje tematski bliskog sadržaja od strane stručnjaka i mladih, nudi prostor u kojem se mladi osjećaju sigurnije i zaštićenije identificirajući se međusobno, ali i prostor koji podržava, usmjerava na rješenja s ciljem konačnog zacjeljenja. Ovim putem predstavljaju nove epizode serijala 'Fixer'.
 
projekcija

Tjedan u Kinoteci: Odjeci novog romana

Ciklus 'Novi roman, novi film' ovog tjedna posvećen je odjecima ove stilske struje u kinematografijama diljem svijeta, u sklopu Filmsko-čitateljske grupe gledat će se '400 udaraca' Françoisa Truffauta, a za vikend uživati u FonoKinoteci i gostovanju Vedrana Ružića.
 
projekcija

Panonske melankolije Béle Tarra u kinu 'Tuškanac'

Od četvrtka, 15. do utorka, 20. travnja, kino 'Tuškanac' u suradnji s Mađarskim kulturnim institutom u Zagrebu donosi retrospektivu čuvenog mađarskog redatelja Béle Tarra koji čini osam autorovih naslova nastalih u razdoblju 1977-2011.
 
obavijest

Kino klub Sisak prikupio nešto više od 19 tisuća kuna

Članovi Kino kluba Sisak prikupili su od kraja prosinca prošle godine nešto više od 19 tisuća kuna, nakon što su potresi uništili prostorije Kluba, opremu i domove nekih članova.
 
obavijest

Hrvatski projekti na radionicama Torino Film Laba

Na radionici Torino Film Laba 'Next - Film #2' sudjeluju dva hrvatska projekta dugometražnih igranih filmova, a jedan na radionici Script Lab. Radionice se odvijaju tijekom cijele godine, a nastaju u organizaciji Međunarodnog filmskog festivala u Torinu.
 
projekcija

Hrvatski filmovi u tematskom programu na 67. Oberhausenu: Solidarnost kao disrupcija

Branka Benčić i Aleksandra Sekulić kuriraju središnji tematski program 67. međunarodnog festivala kratkog filma u Oberhausenu pod nazivom 'Solidarnost kao disrupcija' koji je strukturiran u pet cjelina. U sklopu programa prikazuju se naslovi nastali 1960-ih i 1970-ih godina iz područja bivše Jugoslavije te recentni radovi filmaša iz Hrvatske i regije. Projekcije se odvijaju online za vrijeme trajanja festivala, od 1. do 10. svibnja 2021.
 
radionica, kolonija

Prozor u TV - tečaj glume i animacije

Prozor u TV organizira tečaj glume i animacije koli će se održavati od travnja do rujna ove godine. Ako si maturant i zanima te svijet glume, animacije ili tražiš pripreme za umjetničke akademije, prijavi se!
 
predstavljanje, projekcija

Go Short 2021.: Fokus na Hrvatsku i njezinu bogatu filmsku povijest

Svake godine Međunarodni festival kratkometražnog filma u nizozemskom Nijmegenu – Go Short u fokus stavlja jednu zemlju i njezin kratkometražni film. Ove godine naglasak je stavljen na Hrvatsku, kojoj su posvećena tri različita filmska programa. Hrvatska je prisutna i u ostatku festivala – hrvatski filmovi predstavljeni su i u drugim programima, a domaći autori sudjeluju u brojnim aktivnostima industrijskog dijela festivala koji je posvećen filmskim profesionalcima. Go Short se ove godine održava isključivo online, od 8. do 25. travnja.
 
projekcija

Novi film Zrinka Ogreste 'Plavi cvijet' u glavnom programu 43. Moskovskog filmskog festivala

Novi film redatelja Zrinka Ogreste 'Plavi cvijet', koji je dovršen početkom ove godine, doživjet će svjetsku premijeru u glavnom natjecateljskom programu 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala koji se od 22. do 29. travnja ove godine održava u ruskoj metropoli.
 
obavijest

Više od 400 polaznika ovogodišnje Filmske naSTAVe

Na upravo završenom proljetnom izdanju Filmske naSTAVe sudjelovalo je više od 400 polaznika, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski filmski savez, napomenuvši kako je taj projekt 'jedina dobra stvar koju je donijela pandemija'.
 
projekcija

Gorke satire Luisa Garcíe Berlange u kinu Tuškanac

Povodom 100. obljetnice rođenja španjolskog redatelja i scenarista Luisa Garcíe Berlange, kino Tuškanac od 12. do 14. travnja u suradnji s Veleposlanstvom kraljevine Španjolske u RH prikazuje pet značajnih filmova realiziranih u razdoblju od 1953.-1963., u kojima je proslavljeni autor na satiričan način prikazao tadašnje španjolsko društvo. 
 
projekcija

Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala

U petak počinje online izdanje regionalnog filmskog festivala u kojem su se udružili Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). 
 
radionica, kolonija

Mala filmska forma

Čuvena KKZ-ova radionica kratkog film, Mala filmska forma, otvara prijave za ovogodišnje izdanje. Prijave su do 13. travnja, a uvodno predavanje održat će se u četvrtak, 15. travnja, u 18 sati, u Kinoklubu Zagreb.
 
obavijest

Animafestov prošlogodišnji trailer u natjecateljskom programu namjenskih filmova u Annecyju

Najavni spot za 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020. uvršten je u natjecateljski program za namjenske filmove ovogodišnjeg međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, a potpisuje ga zapažena japanska umjetnica Yoriko Mizushiri.
 
natječaj

Hrvatska zemlja partner industrijskog djela Doclisboe: otvoren poziv za projekte

Svake godine Nebulae, industrijski program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Doclisboa, odabire zemlju partnera i predstavlja filmske profesionalce iz te zemlje. Ove godine, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Doclisboa ugošćuje Hrvatsku organizirajući prigodni program sastanaka, prezentacija te pitching sesiju za projekte iz Hrvatske. Rok za prijavu projekata je 1. srpnja 2021.!
 
projekcija

'Stilska tabloidnost Samuela Fullera' u kinu 'Tuškanac'

Kino 'Tuškanac' travanjski program otvara velikom retrospektivom legendarnog američkog filmaša Samuela Fullera koju čini čak 16 filmova nastalih u razdoblju 1949-82.
 
radionica, kolonija

Mašković, Gavran i Barišić gosti Filmske naSTAVe

Glumac Frano Mašković, redatelj dokumentarnih filmova Đuro Gavran i autor knjige 'Filmska gramatika videoigara' Ilija Barišić gosti su proljetnog ciklusa Filmske naSTAVe, besplatnog online edukativnog programa za koji su prijave otvorene do 5. travnja 2021.
 
predavanje, tribina, projekcija

'Vodnjan film festival u Fažani film festival' u Pulskoj filmskoj tvornici

Ovog četvrtka, 1. travnja, s početkom u 20 sati, u Pulskoj filmskoj tvornici gostuje jednodnevni filmski antifestival koji je nastao kao reakcija na karantenu 2020., a čije puno ime glasi 'Vodnjan film festival u Fažani film festival'.
 
projekcija

Dvije filmske legende u travanjskom fokusu Art-kina: Kieślowski srijedom i Tragom Ivice Vidovića

U travnju se pod filmskim povećalom riječkog Art-kina, u sklopu obljetničkih ciklusa, nalaze domaći glumački velikan Ivica Vidović i jedan od najznačajnijih poljskih redatelja Krzysztof Kieślowski. Za proljetne praznike nova filmska iznenađenja sprema i nova kinodvorana u Dječjoj kući.
 
projekcija

Hrvatski naslovi na 21. goEast festivalu

U sklopu 21. izdanja Međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast, tri hrvatska filma prikazat će se u raznim sekcijama. Festival se u hibridnom formatu održava od 20. do 26. travnja 2021.
 
predavanje, tribina

Monsterclass s Daliborom Barićem

Gost Monsterclassa u petak, 2. travnja, je Dalibor Barić, redatelj filma 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' koji je bio u širem izboru za ovogodišnju nagradu Oscar za najbolji animirani film.
 
projekcija

'Zašto skačem' - film koji donosi jedinstveni pogled u svijet autizma

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu bit će prikazan nagrađivani dokumentarac britanskog redatelja Jerrya Rothwella 'Zašto skačem' o osjetilnom doživljaju svijeta osoba s poremećajem iz spektra autizma. Svoju zagrebačku premijeru imat će u Dokukinu KIC u petak, 2. travnja, nakon čega će ga moći vidjeti publika u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.
 
projekcija

Hrvatski filmovi u konkurenciji 45. Annecyja

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju prikazuje se film 'Sve te senzacije u mom trbuhu' Marka Dješke, a u kategoriju studentskog filma uvrštena je 'Kula' Sunčane Brkulj. Osim toga, hrvatski radovi dio su natjecateljskog programa za namjenske filmove. Ovogodišnje, 45. izdanje festivala u Annecyju, odvija se u hibridnom obliku, od 14. do 19. lipnja.
 
natječaj

Otvorene prijave za 59. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Otvorene su prijave za najstarije i najveće dječjeg filmsko događanje u Hrvatskoj, 59. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koje će se održati od 30. rujna do 3. listopada u Varaždinu.
 
festival

Proljetno izdanje ZFF-a na prvom zajedničkom regionalnom filmskom festivalu

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, prvi put se na devetodnevnom online festivalu okupljaju četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Herceg Novi Film Festival (Crna Gora). Od 9. do 17. travnja prikazat će se filmovi koje su izabrali selektori tih četiriju festivala i bit će to njihovo proljetno izdanje.
 
projekcija

MSU kino program

MSU kino program nastavlja s prikazivanjem filmova u novom prostoru, na prvom katu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a dvorana Gorgona je još je u postupku sanacije.
 
djeca, mladi

Novi filmski prostori za nove generacije u riječkoj Dječjoj kući

Uz novootvorenu knjižnicu, lutkarske i izložbene prostore te niz radioničarskih kutaka, prostor Dječje kuće krase i nova kinodvorana te dva studija za montažu i zvuk koja će, na najvišem tehnološkom nivou, djeci istodobno omogućiti gledanje i stvaranje vrijednih filmova i drugih audiovizualnih sadržaja.
 
projekcija

Projekcije Kina Cirkus u četiri grada

Trodnevnim programom u četiri grada ponovno kreću projekcije Kina Cirkus, edukativnog filmskog programa splitskog suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju. U ovom tjednu projekcije Kina Cirkus održavaju se u Splitu, Zagrebu, Puli i Samoboru.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>