radionica, kolonija, djeca, mladi

Bibliocikliranjem do razvoja čitateljskih navika


vrijeme: 01.09.2014. - 10.10.2014.

Promocija knjižnica kao mjesta druženja i zabave, bibliotekarstva kao struke, čitateljskih klubova te razvijanje čitateljskih navika kod djece i mladih neki su od ciljeva studentskog projekta Bibliocikliranje kojeg provode studenti bibliotekarstva zagrebačkog Filozofskoga fakulteta u suradnji s Dječjom knjižnicom Marina Držića.
 
U sklopu projekta, od 1. do 10. rujna bit će posjećene knjižnice u manjim gradovima na relaciji Zagreb-Split te će biti organizirane čitateljske radionice za djecu.
 
Čitateljske radionice uključuju predstavljanje autora i djela, čitanje teksta i razgovor o njemu, kreativno izražavanje i interaktivne igre, a atraktivnost projekta čini i to što bi se put od Zagreba do Splita trebao prevaliti biciklima.
 
Kreće se iz Zagreba, a mjesta u kojima bi se održavale radionice su knjižnice u Karlovcu, Dugoj Resi, Slunju, Korenici, Gračacu, Kninu, Sinju te u Splitu.
 
Projekt je specifičan i po tome što bi se sve, uključujući putovanje biciklima i same radionice, snimalo video kamerama radi izrade dokumentarnog filma koji će biti ponuđen TV-kućama u Hrvatskoj u svrhu promicanja čitanja.
 
Studenti već uspješno provode čitateljske radionice za djecu od 10 do 13 godina te su u suradnji s KGZ Dječjom knjižnicom Marina Držića osnovali i čitateljski klub za djecu – Knjigotron, a potaknuti dobrim rezultatima žele nastaviti s osnivanjem čitateljskih klubova i u knjižnicama drugih gradova, naročito u manjim mjestima. (Hina)

Bibliocikliranje na FB

(D.H.F., 04.08.2014)