Preskočite na glavni sadržaj

Poziv za prijavu izlaganja na međunarodnoj konferenciji - Rat, revolucija i sjećanje: poslijeratni spomenici u post-komunističkoj Europi'

U Zagrebu se, od 17. do 18. veljače 2017. održava međuanrodna konferencija 'Rat, revolucija i sjećanje: poslijeratni spomenici u post-komunističkoj Europi". Organizator je Socijalni rub: zanimljive neispričane priče (SF:ius) koji poziva na prijavu sažetaka izlaganja, do 1. studenog 2016.
vrijeme: 17.02.2017.
prijava: 1.11.2016.
url: www.sfius.org
Konferencija se bavi 'neprimjerenim spomenicima', nastalim poslije 1945. u Istočnom bloku, da bi od pada Berlinskog zida bili sistematski zanemareni, a često i uništavani.

Na koji je način promjena političke paradigme učinila ove spomenike nepoželjnima u post-socijalističkim zemljama? Trebamo li ih danas tretirati isključivo kao estetske objekte ili bi oni - kao relikti zaboravljene prošlosti - trebali biti dio industrije turizma? Zbog koga i čega bi ovo osporavano naslijeđe trebalo biti sačuvano i obnovljeno? - samo su neka od pitanja kojima će se baviti konferencija unutar četiri tematske cjeline: Zaštita spomenika i tranzicija, Prakse zaštite i promjene u zakonodavnom i institucionalnom okviru, Primjeri upravljanja i Konzervacija.

Više o temi konferencije možete saznati ovdje.

Sažetak od 500 riječi i kratku biografiju (na engleskom) treba poslati do 1.11.2016. na adresu: sfius@sfius.org. Prijavitelji će o rezultatima biti obaviješteni do 15. siječnja.