Preskočite na glavni sadržaj

Novi program splitskog Kazališta broji 10 premijera

Izvedbom čak 12 koncerata, premijernim izvedbama šest drama, te po dvije opere i baleta splitski je HNK sastavio i Kazališno vijeće prihvatilo program nove kazališne sezone u kojoj bi svaki ljubitelj kulture na njihovom repertoaru trebao pronaći nešto za sebe s obzirom da je predviđeno deset premijera.
vrijeme: 23.09.2016.
mjesto: Pula, Croatia
url: http://www.hnk-split.hr/

U opernom programu se očekuje premijera opere "Mala Floramy" Ive Tijardovića, kojom će dirigirati Hari Zlodre, dok se intendant Goran Golovko pobrinuo za režiju. Publika će tu operu moći pogledati 3. prosinca. Dražen Siriščević je redatelj druge operne premijere "Moć sudbine" Giuseppea Verdia kojom će dirigirati Ivo Lipanović, a na programu je 4. veljače 2017. godine. Od repriznih opera splitska će publika moći pratiti Puccinijevu "Madam Butterflay", Bizetovu "Carmen", Verdijev "Ernani", Gotovčev "Ero s onoga svijeta", te Tijardovićev "Spli'ski akvarel".
 
Čak šest premijera biti će izvedeno na Velikoj sceni u dramskom programu. Prva je na redu 18. studenog i to predstava "Šest lica traži autora" Luigija Pirandella, redateljice Olje Lozice. Predstavu Nenni Delmestre "Neprijatelj naroda" Henrika Ibsena publika će gledati 21. siječnja 2017. godine, dok će 7. travnja 2017. biti izveden "Nosorog ili Elegija za sićušna bića" Eugene Ionesco, redatelja Ivana Plazibata.
 
Na maloj sceni će u siječnju iduće godine biti izvedena "Clara Schumann" Valerije Moretti i pod redateljskom palicom Ivana Lea Leme, a na Sceni 55 redateljica Marica Grgurinović pripremila je predstavu "Što čekamo?" Marije Dukić. Posljednja od dramskih premijera zakazana je za 18. veljače, a riječ je o "Romanci o tri ljubavi" Antuna Šoljana, redatelja Nikole Šimića.
 
Od dramskih repriza na programu će biti "Kašeta brokava" Elvisa Bošnjaka, "Melodrama" Jelene Kovačić i Anice Tomić, "Strašni roditelji" Jeana Cocteaua, "Buža" Živka Jeličića i "Čudo u poskokovoj dragi" Ante Tomića. Na Maloj sceni će se reprizirati "Mali bračni zločini" Erica Emanuela Schmitta, "Priče iz Vukovara" Siniše Glavaševića, "Preobrazba" Franza Kafke, te "Zlatni zmaj" Rolanda Schimmelpfenniga.
 
Predviđene su i dvije baletne premijere i to "La sylphide" Hermana Severina Lovenskiolda u koreografiji Augusta Bournonvilla, a na programu je 10. ožujka. U svibnju 2017. godine je u koreografiji Saše Eftimova, Igora Kirova i Stephena Delattre zakazan baletni triptih "East/west (istok/zapad)", a od repriza su u ponudi baleti Igora Kirova "5 do 12" i "Na putu", potom "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog, te "Vragolasta djevojka" F. Herolda i L. Hertela.
Što se koncerata tiče uoči blagdana svih svetih, 31. listopada u Crkvi Gospe od Zdravlja Zbor i Orkestar HNK Split održat će koncert u kojem će nastupiti Valentina Fijačko, Terezija Kusanović, Bože Jurić Pešić i Ivica Čikeš. Već 10. studenog će se izvesti 1. Simfonijski orkestar kojim će dirigirati Hari Zlodre. Povodom 25. godišnjice smrti Borisa Papandopula, 45. godišnjice praizvedbe kantate i 70. godišnjice Župe Gospe od Zdravlja, 19. studenog će se održati koncert "Kantata Gospi od Zdravlja". Solisti su Gordan Tudor-alt saksofon, Antonija Teskera-sopran i Vinko Maroević-tenor.
 
Dva dana prije Božića održat će se "Božićni koncert" kojim će dirigirati Ivo Lipanović, a Goran Listeš će svirati gitaru. Novogodišnji koncert je predviđen 28., 29. i 30. prosinca. Solisti će biti Andrea Jelavić na flauti i Ante Jelinčić na klarinetu. Svirat će valcere i polke. Već 13. siječnja će biti održan 2. Simfonijski koncert kojim će dirigirati Alan Bjelinski, zatim 17. i 18. ožujka Klavirski koncert-Beethoven, 3. Simfonijski koncert će biti 20. travnja, a mjesec dana poslije "Filharmonija budućnosti" u kojoj će nastupati solisti glazbene škole "Josip Hatze" i HNK Split. (Hina)