Preskočite na glavni sadržaj

Radionica 'Ostati ili otići?' u MSU

Radionica uz izložbu Kristine Leko i suradnika/ca: Kako živi narod, održava se u subotu, 24. rujna, od 15 do 17 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti. Radionica nosi naziv 'Ostati ili otići?'.
vrijeme: 24.09.2016. 15,00 - 17,00
mjesto: Prizren, Kosovo
url: http://dokufest.com/2014/
Posljednje desetljeće s pravom možemo nazvati desetljećem migracija. Osim globalne „migrantske krize“, Hrvatsku potresa i snažna emigrantska kriza. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatsku je u razdoblju između 2005. i 2015. godine napustilo više od 140 000 osoba, a trend iseljavanja, nakon ulaska Hrvatske u EU, znatno je porastao u posljednje dvije godine. Najveći broj iseljenika iz Hrvatske čine mlade, nerijetko visokoobrazovane osobe.

Ova radionica potaknuta je pričama dviju obitelji (iz Tijarice i iz Vukovara) predstavljenih na izložbi Kristine Leko „Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti. Poučna izložba u osam cjelina“. Na osnovi njihovih priča raspravljat ćemo o uzrocima, razlozima i oblicima migracija 60-ih /70-ih i onih današnjih? Ima li razlike? Tko su tzv. gasterbajteri 70-ih, a tko danas napušta Hrvatsku? U kojim predjelima Hrvatske je iseljavanje bilo najjače izraženo nekad, a u kojima danas? Koje su to „obećane zemlje“ i što nude?

Sigurno većina vas poznaje nekoga tko je u proteklih nekoliko godina napustio/la Hrvatsku. Razmišljate li i vi o odlasku? I, konačno, je li „vani“ zaista bolje i možemo li ipak stvoriti uvjete za ostanak u zemlji? Na sva ova pitanja pokušat ćemo odgovoriti na ovotjednoj radionici.
 
Radionica je u prvom redu namijenjena mlađim osobama s oštećenjima sluha (srednjoškolcima i studentima), ali i ostalim zainteresiranima.
 
Radionica je besplatna, a svi materijali osigurani. Na radionicu se možete prijaviti ovdje.