Preskočite na glavni sadržaj

Nagrade domaćim filmovima i koprodukcijama na 19. Festivalu slovenskog filma

Filmovi 'Ustav Republike Hrvatske' redatelja Rajka Grlića te hrvatske manjinske koprodukcije 'Houston, imamo problem!' Žige Virca i 'Noćna ptica' Špele Čadež nagrađeni su na 19. Festivalu slovenskog filma, održanom u Portorožu od 13. do 18. rujna.
vrijeme: 18.09.2016.
mjesto: Slovenija; Portorož
url: http://www.fsf.si/2016/en/

Houston, imamo problem! redatelja Žige Virca osvojio je nagradu Vesna za najbolji dugometražni film, a pripale su mu i nagrade za najbolju mušku ulogu, koju je odigrao Ivan Pavić alias Božidar Smiljanić, te za najbolju montažu koju potpisuje Vladimir Gojun. Film koji istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog stoljeća nastao je u produkciji Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke Republike i Katara, a hrvatski koproducent je Nukleus film.
 
Još jedna manjinska koprodukcija, Noćna ptica Špele Čadež, nagrađena je kao najbolji animirani film. Film priča o ludoj noćnoj vožnji pijanoga jazavca, junaka "navučenog" na zov fermentiranih krušaka, a nastao je u koprodukciji s hrvatskim Bonobostudiom.
 
Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića, prikazan u konkurenciji koprodukcijskih dugometražnih igranih filmova, osvojio je dvije nagrade: Vesna za najbolju slovensku koprodukciju i Vesna za najbolju kostimografiju, koju potpisuje priznati i nagrađivani slovenski kostimograf Leo Kulaš. Film je nastao u produkciji Interfilma, a nagradu je u Portorožu preuzeo Jani Sever, slovenski koproducent iz tvrtke Sever&Sever Ljubljana.
 
Ustav Republike Hrvatske u hrvatska kina stiže 6. listopada, te priča o četvero ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i vjeri. Vjerojatno nikada ne bi međusobno prozborili da ih nesreća na to ne natjera i učini međusobno ovisnima, te se oni mučno i bolno polagano počinju otvarati i prepoznavati kao ljudi.
 
Izvor: HAVC