Preskočite na glavni sadržaj

Uschi Payer-Deutschmann: Karst / Kras

U četvrtak, 15. rujna, u 20 sati, u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju, otvara se izložba umjetnice Uschi Payer-Deutschmann na kojoj će biti predstavljena djela iz ciklusa Karst /Kras. Izložba će biti otvorena do 8. listopada.
vrijeme: 15.09.2016.
mjesto: Mali Lošinj; Galerija Fritzi
url: http://www.muzej.losinj.hr
Uschi Payer-Deutschamnn u svojem radu koristi zemlju s otoka Lošinja kojoj dodaje pigment. Na kršnom području poput otoka Lošinja, zemlja je rijetka i škrta, no zbog toga i dragocjenija. Umjetnica ju oblikuje s velikom pomnjom, a u njenim rukama ta zemlja poprima ljudsko obličje. U imaginaciji umjetnice ljudsko tijelo postaje skup kodiranih znakova, sredstvo komunikacije kojim umjetnica posreduje svoje iskustvo i životnu filozofiju. Smeđi tonovi zemlje, bijela boja kamena i plave nijanse mora međe su njenog svijeta. Svijeta strasti i radosti, no istovremeno svijeta čežnje i melankolije.

Austrijska umjetnica Uschi (Ursula) Payer-Deutschmann (Bruck an der Mur, 1956.) od 1986. godine vodi Galeriju Payer u Leobenu, a od 1987. do 2007. godine organizira kulturnu manifestaciju Obersteierischen Kunsttage. Godine 2006. zajedno s Vinkom Šainom, voditeljem galerije Alvona, pokreće Istarski simpozij umjetnica koji se održavao u Labinu četiri godine. Iste godine dobila je nagradu Grada Leobena. Izlagala je u Austriji, Hrvatskoj i Italiji.