festival

Špancirfest: organizatori najavljuju dosad najbolji ulični program


vrijeme: 22.08.2014. - 31.08.2014.
mjesto: Varaždin

Ovogodišnji, 16. Špancirfest od 22. do 31. kolovoza u Varaždinu, uz bogat glazbeni program, publici će ponuditi dosad najbolji ulični program te prvi međunarodni susret verglaša, najavili su organizatori na konferenciji za novinare u Varaždinu.

Direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, organizatora tog festivala, Branka Tropp rekla je da je manifestacija ove godine "evoluirala" u smislu nadogradnje i poboljšanja programa i produkcijskih uvjeta, a istodobno je zadržala svoj "prepoznatljiv duh i atmosferu".

Najveće zanimanje i dalje pobuđuje koncertna ponuda, posebno na glavnoj pozornici Staroga grada, koja će ove godine ugostiti Laibach, Siddarthu, 2Cellos, Urban&4, Malehookerse te kultni njujorški sastav Blondie s Debbie Harry. Tu je i koncert Kirila Džajkovskog te londonskog Stereo MCs, a koncerte će održati i turbofolk-punk band Brkovi te Kawasaki 3P i Punčke.

Pozornicu Staroga grada 22. kolovoza otvaraju varaždinski glazbenici spektaklom pod nazivom "Varaždin 90's All Stars Band", a zadnji dan Špancirfesta rezerviran je za koncert Parnog valjka.

Koncerti će se održavati na još nekoliko mjesta u gradu, a na njima će među ostalima nastupiti Lačni Franc te Rade Šerbedžija i njegov band Zapadni kolodvor.

Organizatori najavljuju dosad najbolji ulični program u kojemu će se predstaviti mnogi performeri, umjetnici i ulični svirači, a održat će se i prvi međunarodni susret verglaša.

Uska ulica i ove je godine namijenjena likovnim umjetnicima, a neće nedostajati ni kazališnih predstava na otvorenome.

Organizatori ponovno u deset dana očekuju oko 200 tisuća posjetitelja. U proteklih 15 godina Varaždin je tijekom Špancirfesta posjetilo oko 2,5 milijuna ljudi.

Branka Tropp istaknula je na konferenciji na novinare da je "The New York Times" Varaždin uvrstio na popis 52 mjesta koja se moraju posjetiti u 2014. godini te da je popularni britanski turistički vodič "Rough Guides" Špancirfest stavio na popis najboljih hrvatskih festivala. (Hina)

(R.P.B., 11.07.2014)