Preskočite na glavni sadržaj

U Dubrovniku otvorena izložba Mersada Berbera

Izložba slika Mersada Berbera pod nazivom 'Sretni amalgam' otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji Sebastian u Dubrovniku. Izložba ostaje otvorena do 29. rujna.
vrijeme: 01.09.2016.
mjesto: Festroia, Portugal
url: http://www.festroia.pt/
Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen prilikom otvorenja izložbe istaknuo je kako je ovom velikom svjetski poznatom slikaru Dubrovnik bio drugi dom, te kako su večeras izloženije slike iz posljednje faze njegova života.

'Ovom velikom umjetniku Dubrovnik je bio drugi dom. Ovdje je imao svoj atelje i uvijek mu se vraćao, ne samo kao mjestu stvaranja nego i kao mjestu inspiracije. U mnogim ciklusima Dubrovnik je tema, ne samo njegovi motivi nego i njegova umjetnost. Poznat je njegov ciklus ''Hommage Vlahi Bukovcu''. I prošle godine bila je postavljena jedna njegova izložba, a ove godine nalaze se djela koja su mahom iz njegove posljednje životne faze, posljednjih 15-ak godina njegova života. Na nekima od njih vidi se postklasični ugođaj, melankolični, bezvremenski na kojem su ti klasični likovi postavljeni na platna i ostalim materijalima, istaknuo je.

Ovdje je izloženo 20-ak djela, mahom ulja na platnu'', rekao je Viđen to dodao kako je ovo umjetnik kojem je Dubrovnik prirodno mjesto izlaganja.

Mersad Berber rođen je 1940. godine u Bosanskom Petrovcu u Bosni i Hercegovini. Za vrijeme Drugog svjetskog rata obitelj Berber seli u Banja Luku gdje je Mersad završio osnovnu školu i gimnaziju. Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani završio je 1963. godine u klasi prof. Maksima Sedeja, a poslijediplomski studij grafike 1965. godine na istoj instituciji kod prof. Rikarda Debenjaka. Iznimno plodan Berberov opus razvijao se u minulim desetljećima kroz stvaralačke cikluse rađene u klasičnim likovnim tehnikama: ulje na platnu, crtežu i grafici. Preminuo je u listopadu 2012. godine u Zagrebu.
(Hina)