Preskočite na glavni sadržaj

Makedox 2016.: Svjetska premijera filma 'Moj svijet je naopačke'; hrvatski filmovi u konkurenciji

Manjinska hrvatska koprodukcija 'Moj svijet je naopačke' Petre Seliškar otvorila je Međunarodni festival kreativnog dokumentarnog filma Makedox u Skopju. U ostalim će se natjecateljskim programima prikazati još četiri domaća naslova: manjinska koprodukcija 'Zid smrti i tako to' Mladena Kovačevića, 'Nešto o životu' Nebojše Slijepčevića, 'Turizam!' Tonćija Gaćine i 'Ana trg' Jelene Novaković.
vrijeme: 20.08.2016.
mjesto: Skopje
url: http://nov.makedox.mk/en/festival-2016/

Dugometražni glazbeni dokumentarac o slovenskom Charliju Chaplinu Franu Milčinskom - Ježeku, Moj svijet je naopačke, nastao je u produkciji slovenskog Petra Pan Filma u koprodukciji s makedonskim PPFP i zagrebačkom produkcijskom kućom Restart, a na Makedoxu će imati svjetsku premijeru. Uz režiju, Petra Seliškar potpisuje i scenarij, direktor fotografije je Brand Ferro, montažeri su Dorijan Milovanović i Vladimir Gojun, producenti Petra Seliškar i Brand Ferro, a koproducenti Petrula Veljanovska i Oliver Sertić. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
U sklopu programa 'newcomers' prikazat će se dugomeražna srpsko-hrvatska koprodukcija Zid smrti i tako to srpskog redatelja Mladena Kovačevića. Uz režiju, Mladen Kovačević odradio je posao producenta i scenarista, a film je nastao u produkciji Horoptera i Restarta – hrvatski koproducent je Tibor Keser, a pridruženi producenti su Vanja Jambrović i Oliver Sertić (Restart). U istom će se programu prikazati i opservacijski dokumentarac Turizam! redatelja Tonćija Gaćine koji potpisuje i scenarij i kameru. Montažu je odradio Jan Klemsche, oblikovanje zvuka Martin Semenčić, grafički dizajn Ana Vuko, producent je Tibor Keser, a film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti Zagreb i Kino kluba Split.
 
Kratkometražno ostvarenje Nešto o životu u režiji Nebojše Slijepčevića nagrađeno je posebnim priznanjem žirija u regionalnoj konkurenciji nedavno završenog DokuFesta koji se održao u Prizrenu, a na Makedoxu se prikazuje u konkurenciji kratkometražnih dokumentaraca. Uz režiju, Nebojša Slijepčević potpisuje scenarij i kameru, montažu je odradila Iva Kraljević, oblikovanje zvuka Alena Murar, producentica je Vanja Jambrović, a film je nastao u produkciji Restarta.
 
Ana trg Jelene Novaković prikazuje se u konkurenciji studentskih filmova. Uz režiju, Jelena Novaković potpisuje i scenarij, kameru Wolfram Huke, montažu Hrvoslava Brkušić, a producenti su Vanja Jambrović i Oliver Sertić. Film je također nastao u produkciji Restarta.
 
Makedox se održava od 20. do 26. kolovoza, a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala.

Izvor: HAVC