Preskočite na glavni sadržaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Ukrainian Culture Centre (in Estonia)

Ukrajinski kulturni centar (UKK) je nevladina, neprofitna kulturna organizacija koja raznim aktivnostima nastoji povezati očuvanje prirode sa stvaralaštvom ručne izrade. Kulturni centar nalazi se u povijesnoj jezgri Tallinna, glavnog grada Estonije u umjetničkoj latinskoj četvrti te traži partnere među europskim zemljama za interdisciplinarni projekt kako bi se prijavili na natječaj za projekte suradnje u programu EU Kreativna Europa. Prijave se primaju do 5. listopada 2016.!

Zainteresirani su za suradnju s muzejima, kulturnim centrima, sveučilištima, privatnim kompanijama, nevladinim organizacijama koje se bave kulturom na interdisciplinarnom projektu koji bi povezao književnost/poeziju, umjetnost i obrt. Povezivanjem brige za prirodom, književnosti i zaboravljenih obrta žele stvoriti privlačan način upoznavanja ugroženih vrsta koji bi bio usmjeren prema širokoj publici.

„Poezija o ugroženim vrstama“ je ilustrirana knjiga poezije koja proizlazi iz suradnje pjesnika i umjetnika iz različitih zemalja i različitih umjetničkih područja. U ovoj knjizi poezija, prirodne znanosti i likovne umjetnosti zajednički žele prenijeti poruku ljudima o vrstama koje postepeno nestaju iz prirode oko nas. Cilj projekta je usmjeriti pažnju ljudi na ugroženost prirode i važnost njezine zaštite i njezinih živih bića. Iz tog razloga žele potaknuti sve potencijalne partnere iz svake potencijalne zemlje da rade zajedno s Prirodoslovnim muzejima i znanstvenim organizacijama iz područja prirode i da ujedine umjetnički i znanstveni aspekt.

Knjiga će biti ručno izrađena, od proizvodnje papira i umjetničkog rada do uveza i obrade kože. Pjesnici, kaligrafi, grafički dizajneri, slikari ikona, stručnjaci za proizvodnju papira, knjigoveže i majstori obrade kože zajednički rade kako bi stvorili jedinstven set knjiga. U toku projekta u sklopu uvodnog predavanja različiti umjetnici prisustvovat će na radionicama i konzultacijama vezanih uz projekt, a koje će se na kraju manifestirati kroz umjetnička ostvarenja te pokazati i promovirati na izložbama, seminarima i konferencijama.

Potencijalni korisnici su knjižnice, sveučilišta, kulturni centri i organizacije te veleposlanstva koji će moći koristiti rezultate ovog projekta jer u cilju projekta je knjigu distribuirati u knjižnice, škole i ostale kulturne institucije koje će ih moći koristiti kao nastavni materijal na satovima književnosti, likovne umjetnosti ili biologije.
 
Kontakt:

Mari Köhler
project manager at UKK
E: k6hler@gmail.com
GSM: +372 53 402 494