Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Gašpara Bolkovića Pika na Rabu

Izložba Gašpara Bolkovića Pika otvorit će se u subotu, 30. srpnja u 21 sat, u galeriji Pik, na otoku Rabu. Izložba ostaje otvorena do 11. kolovoza 2016.
vrijeme: 30.07.2016. 21:00
mjesto: Galerija Pik, Ivana Rabljanina 3, Rab
U okviru Rapskog likovnog ljeta posthumna izložba Gašpara Bolkovića Pika, druga poslije one u Ravensburgu 2009., otvara se u galeriji Pik, u sklopu umjetnikove obiteljske kuće u Rabu. Bolković je ovaj prostor zamislio kao galerijsko-muzejsko i likovno središte koje će doprinositi kulturi otočne sredine. U njemu je redovito priređivao vlastite izložbe kada bi tijekom ljetnih mjeseci boravio na Rabu.
 
Slike za izložbu odabrao je slikarev sin Marko Bolković, nenamjerno otkrivajući vlastito razumijevanje i saživljenost s očevim stvaralaštvom. Rapski tornjevi, četiri zvonika unutar urbane otočne jezgre tako logično obilježavaju izložbu, uz druge rapske teme, ljude, barke, izoliranu malogradsku svakodnevnicu. Konkretan odabir izložbi daje ton odnosno boju jer izostavljene su, primjerice, monokromne slike – emocionalni odraz preseljenja u Ravensburg (1967.) ili one iz ciklusa Ecce homo, nastale u jeku najžešće agresije na Hrvatsku početkom 1990 – ih.
Po mnogočemu žanrovsko, ovo slikarstvo jarkog kolorita i variranja istih motiva s vremenom se nije potrošilo već je doseglo razinu vlastite slikarske autonomnosti kao odraz jake emotivnosti i uvjerenja o neodvojivosti slikanja i života.
 
Kustosica izložbe: Sabrina Žigo
 
Gašpar Bolković Pik rođen je 19.svibnja 1929. u Rabu kao peto i najmlađe dijete Gašpara i Ivane Bolković (rođene Gonano). Školovao se u Šibeniku i Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Postaje član TOHM-a (tajne organizacijehrvatske mladeži) 1945. i stoga je osuđen na trogodišnji zatvor gdje teško obolijeva od TBC-a. Po izlasku iz zatvora, 1947. upisao je studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirao u klasi prof. Ive Režeka 1951. Iste godine pohađa specijalizirani studij slikarstva i grafike kod prof. Marijana Detonija. Radi kao nastavnik crtanja i povijesti umjetnosti na učiteljskim školama u Petrinji (1952.) i Čakovcu (1955.).
Predaje likovni odgoj na eksperimentalnoj školi "Pionirski grad" u Zagrebu (1956.). Od 1961.radi na  osmogodišnjoj školi u Varaždinu, a 1964. – 1967. profesor je na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu. ". Od 1967 živi u njemačkom gradu Ravensburgu. Tijekom Domovinskoga rata aktivno je sudjelovao u prikupljanju pomoći za Hrvatsku u okviru Hrvatske zajednice "Dom" u Ravensburgu i humanitarne akcije "Kroatien - hilfe". Osnivač je Njemačko- hrvatskog društva u Ravensburgu 1996.  Iste godine odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Izlagao je na pedesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Svoju je kreativnost ispoljavao i u drugim umjetničkim područjima, književnosti, glumi, glazbi, ali i u pedagoškom radu.
O njegovom djelu izdana su dva monografska izdanja (2000. i 2007.).
Umro je u Ravensburgu 13. ožujka i pokopan na Rabu 22. ožujka 2008.