Preskočite na glavni sadržaj

Liburnia Film Festival ove godine prvi put na Ljetnoj pozornici u Opatiji

Liburnia Film Festival ove će se godine prvi put, nakon 13 godina u lučici u Ičićima, održati na Ljetnoj pozornici u Opatiji, a u konkurenciji za nagrade bit će prikazana 22 hrvatska dokumentarna filma, najavljeno je u utorak u Opatiji na konferenciji za novinare.
vrijeme: 22.08.2016.
mjesto: Opatija
url: http://www.liburniafilmfestival.com/

Direktor festivala Oliver Sertić izvijestio je da je na natječaj pristiglo sedamdesetak filmova. Sa zadovoljstvom je ustvrdio da se širi produkcijski spektar tako da ove godine ima profesionalnih filmova, televizijskih produkcija ali i filmova nastalih na radionicama. Istaknuo je i da su filmovi u konkurenciji iz svih dijelova Hrvatske što pokazuje da dokumentaristika jača u cijeloj zemlji.
 
Iz programa je izdvojio svjetske premijere filmova "Naslijeđe" Sanje Šamanović, koji će otvoriti festival 22. kolovoza, potom "Vijesti iz Laayaouna" Đure Gavrana te kratke filmove "201507-STDR-L" Vjekoslava Gašparovića i "Ti si mići mići mrav" pulskog umjetnika i performera Josipa Ivančića koji se potpisuje kao i.j. piNO. Na programu je i hrvatska premijera talijansko-hrvatskog dokumentarca "Tanka linija" Nine Mimice i Paola Sangiovannija te novi dokumentarac Tomislava Žaje "Slobodni". Prva festivalska prikazivanja imat će filmovi "Čestica 81/5" Maje Bošković i Renate Lučić te "Irenino ogledalo" Leona Rizmaula.
 
Osim filmova konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, u popratnom programu bit će prikazano šest dokumentarnih filmova produkcije Restart, suorganizatora festivala, te odabrani radovi polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma.
 
U edukacijskom programu ovogodišnjeg festivala su filmska radionica za najmlađe, radionica namijenjena svim dobnim skupinama nazvana "Prvi put snimam" i case study o postupku nastanka dokumentarnog filma Tihe Gudac "Goli", pobjednika prošlogodišnjeg festivala. Vraćaju se i "Kave s autorima", jutarnja druženja, odnosno moderirani razgovori s redateljima i producentima filmova prikazanih protekle večeri.
 
Rajna Miloš, direktorica ustanove Festival Opatija, koja upravlja Ljetnom pozornicom, kazala je da je s veseljem prihvatila ponudu da se Liburnia Film Festival održi na Ljetnoj pozornici. Ocijenila je da je dosadašnji prostor u Ičićima bio izuzetan, ali da je teško raditi u improviziranim uvjetima u okolnostima rasta festivala. Ovdje postoji mogućnost da festival učini i korak dalje, rekla je. (Hina)