Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Đure Serdara u Labinu

Gradska galerija Labin predstavlja samostalnu izložbu Đure Serdara 'Slikar i njegova slika' koju će otvoriti Branka Arh, povjesničarka umjetnosti, u utorak, 9. kolovoza,  u 20.30 sati. Izložba ostaje otvorena do 3. rujna.
vrijeme: 09.08.2016. 20:30
mjesto: Ulica 1. maja 5, Labin

Đuro Seder rođen je u Zagrebu 1927. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Antuna Mejzdića 1951. Specijalizaciju za slikarstvo završio je kod prof. Marina Tartaglie 1953. Nakon studija radio je u časopisu Jugoslavenski radio kao ilustrator i tehnički urednik, u izdavačkom poduzeću Panorama te u Agenciji za marketing – Vjesnik od 1968. do 1981. kao grafički dizajner. Od 1981. do 1983. bio je docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, od 1983. do 1987. obnašao je službu dekana, od 1987. do 1998. bio je redoviti profesor.
Samostalno je izlagao od 1958. sve do danas. Od 1959. do 196. bio je članom grupe Gorgone. 1980-ih je godina bio jednim od začetnika „nove slike“ u hrvatskoj umjetnosti. Izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama.
1960-ih i 1970-ih objavljivao je i poeziju.
Dobitnik je značajnih nagrada za svoj rad od kojih se ističu Nagrada Vladimir Nazor za slikarstvo 1986. i za životno djelo 2002. g. i Nagrada Galerije Forum 2007. za samostalnu izložbu u Klovićevim dvorima.
Od umirovljenja 1998. u statusu je profesora emeritusa. Redoviti je član Razreda za likovne umjetnosti HAZU od 2000., a od 2011. obnaša i funkciju voditelja Gliptoteke HAZU.

O izložbi „SLIKAR I NJEGOVA SLIKA“
U Gradskoj galeriji  Labin svoje će slike izložiti Đuro Seder, doajen hrvatskog slikarstva i jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Labinskoj publici predstaviti će se sa ukupno 40 ulja na platnu nastalih od 1982. do danas, tematski povezanih propitivanjem odnosa umjetnika i njegova djela.  Dan nakon otvaranja izložbe u Labinu, u Paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji otvara se još jedna izložba gospodina Sedera, pod nazivom „Dvoje“.
Izložbe „Slikar i njegova slika“ i „Dvoje“ rezultat su suradnje Gradske galerije Labin i Hrvatskog muzeja turizma Opatija, te će se izdati objedinjeni katalog kojem je autorica predgovora Branka Arh, povjesničarka umjetnosti, a ujedno i kustosica obiju izložbi.
Izložba Slikar i njegova slika predstavlja onaj dio njegova opusa koji u svojemu najdubljem izvorištu razrješava problem slikara, pitanja odnosa umjetnika i njegova djela, egzistencijalnog promišljanja čovjeka-umjetnika koji tajnu i dramu svijeta poistovjećuje s problemima slikarstva, koji svoje iskustvo života i umjetnosti potvrđuje kroz sliku. Izložba Dvoje nosi ugođaj intimne radosti, nježnosti susreta i suptilne erotske igre u komunikaciji žene i muškarca, ali i nemogućnosti pravoga dodira i istinskoga otkrića drugoga. Pokazuje ih u trenucima iskrene zapitanosti o vlastitom identitetu, o smislu, tajnama i razlozima svoga postojanja. Skida s dvoje sve što bi moglo zavarati, uljepšati, uputiti na lakoću susreta, na površne i isprazne dijaloge. Ostavlja tek ogoljelu stvarnost osamljenih bića. Ne mari pritom ni za figuru ni za prepoznatljive pojedinosti. Stoga ne treba Sederovu sliku gledati kroz temu i sadržaj. Njemu je važna likovna bit, umjetnička istina i razina, traženje (i nalaženje) odgovora na pitanja o umjetnosti, stvaranju, životu i svijetu. Izjednačujući egzistenciju umjetnika i egzistenciju slike, vlastiti identitet i identitet stvaralačkog djela, briše vanjsko da bi dopro do unutarnjeg. A to unutarnje uvijek ima ljudsko lice (koje se često potvrđuje kao vlastito), velike oči koje propituju mogućnosti otkrivanja tajne ljudske sudbine, prodiru u dubinu života i umjetnosti, velike ruke koje drže kist ili prebiru po strunama spoznaje, uvijek dosljedne i svoje.“
Branka Arh ((...) iz predgovora katalogu izložbe)
 
Radno vrijeme Gradske galerije Labin:
svakim danom
od 10 do 14 sati i
od 19 do 23 sata.