Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Od Atinianvma do Vodnjana'

U Palači Bettica u Vodnjanu, u utorak, 12. lipnja, u 9 sati, otvara se izložba 'Od Atinianvma do Vodnjana'. Izložba je rezultat suradnje Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre i Osnovne škole Vodnjan.
mjesto: Vodnjan; Palača Bettica
url: http://www.ami-pula.hr
Vodnjanština je u rimsko doba pripadala širem području pod upravom kolonije Pole, današnje Pule. Vrlo vjerojatno i ime grada Vodnjana potječe iz rimskog doba. Niz stručnjaka je kroz stoljeća iznijelo mišljenje da je ono možda poteklo od imena prvog vlasnika posjeda iz rimskog doba koji je postojao na tom području. Tako su predložili ime Adinius ili Atinius, odakle je nastao Atinianum, od kojeg se razvio „Dignano“ i na kraju „Vodnjan“.
 
Kroz izložbu se međusobno prožimaju arheologija i obrazovanje te je na znanstveno–popularan način prezentirano bogato antičko arheološko nasljeđe Vodnjanštine. Ona je rezultat jednogodišnjeg projekta u kojemu su glavni sudionici bili učenici drugih razreda Osnovne škole Vodnjan-Scuola elementare Dignano.

Na izložbi je moguće vidjeti nekoliko značajnih arheoloških nalaza poput ulomka epigrafskog spomenika koji spominje rimskog konzula T. Settidiusa Firmusa a koji je pronađen 70-ih godina prošloga stoljeća, za vrijeme arheoloških istraživanja kompleksa Sv. Andrije u Betigi pokraj Barbarige; ulomke prelijepih zidnih slikarija (tzv. freske) iz „Peristilne vile“ u Barbarigi, istražene na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće; nekoliko primjeraka rimskog novca; rimsku uljanicu s prikazom Herkulove gozbe, pronađene u okolici Vodnjana početkom XX. st. Pored ovih, stalni postav izložbe čine kvalitetni dječji radovi, odnosno interpretacije arheoloških nalaza poput: podnih mozaika; posuđa i amfora u glini; rimskog novca; crteža detalja rimskih fresaka i amfora; crteža portreta rimske carice Faustine Minor; tradicijske igle ukosnice i ukrasi od metala, rimski epigrafski spomenici, itd., uz svladavanje arheoloških toponima Vodnjanštine na oba jezika: hrvatskom i talijanskom, a koje su izradili učenici drugih razreda Osnovne škole Vodnjan-Scuola elementare Dignano pod mentorstvom i vodstvom njihovih razrednica tijekom cijele školske godine, za vrijeme likovnih radionica održanih u školi.