Preskočite na glavni sadržaj

U Makarskoj otkriven spomenik Tinu Ujeviću

U povodu 125. godišnjice rođenja hrvatskog pjesnika Tina Ujevića (1891.-1955.), 5. srpnja, otkriven je njegov spomenik u Makarskoj, gdje je Ujević išao u osnovnu školu.
vrijeme: 05.07.2016.
mjesto: Makarska
Spomenik Tinu, u njegovoj prepoznatljivoj pozi, dok sjedi za stolom, s perom u ruci te s papirom i s čašom vina na stolu, izradio je akademski kipar Tomislav Kršnjavi, a postavljen je na trgu u Makarskoj koji nosi Tinovo ime.

Otkrivajući spomenik gradonačelnik Makarske Tonči Bilić je naglasio kako se spomenikom Tinu Ujeviću ukazuje trajna čast i poštovanje jednom pd najvećih hrvatskih pjesnika i bardu pjesničke riječi.

"U najranijoj mladosti Tin Ujević je uočio ljepotu Makarske proričući joj budućnost turističkog središta, u što se Makarska uistinu i pretvorila", rekao je Bilić.

Autor spomenika, akademski kipar Tomislav Kršnjavi je istaknuo kako središnja ideja za spomenik izvire iz Ujevićeve pjesme "Igračka vjetrova" uklesane u stol spomenika. Pritom je, kaže, puno razmišljao o Tinovoj duši koju je oživljavao u svojem pjesništvu.

Na prigodnoj svečanosti recitirane su brojne Ujevićeve pjesme i čitani izvaci iz "Putopisa" u kojima, uz ostalo, piše o boravku u Makarskoj.

U tim je "Putopisima" Ujević otkrio da je dolazak u Makarsku u ranoj mladosti bio njegov prvi susret s morem. "More me uči da prirodu osjećam pjesničku", napisao je, kao i to da ga je "more uvelo u neku erotiku unutarnjeg života" te da ga je "Makarska učinila zamišljenim".
(Hina)