Preskočite na glavni sadržaj

Najavljeni brojni popratni programi 63. pulskog filmskog festivala

Šest izložbi i nekoliko koncerata te brojni popratni programi koji obogaćuju filmsku festivalsku ponudu i izvan su samoga okvira prikazivanja filmova, predstavljeni su na konferenciji za novinare Pula Film Festivala održanoj u petak u pulskom kinu 'Valli'.
vrijeme: 09.07.2016.
mjesto: Pogon
url: http://www.upogoni.org/

Izrazivši zadovoljstvo organizacijskim pripremama za 63. izdanje nacionalnog filmskog festivala koji je, kako je rekla, "iz godine u godinu sve veći po broju posjetitelja i programa ali i stručnih suradnika, polaznika radionica i studenata pa je ujedno i zahtjevnija organizacija tako velike i važne filmske manifestacije", ravnateljica festivala Gordana Restović istaknula je kako će se prva od šest izložbi pod nazivom "Izložba plakata suvremenog srpskog filma" kustosa Miroljuba Vučkovića otvoriti 7. srpnja u Srpskom kulturnom centru u Puli.
 
"Već slijedećeg dana u galeriji Makina otvara se izložba 'Impromptu' Marija Delića odnosno 'Renata Poljak: Partenza' kustosa Mladena Lučića u Muzeju suvremene umjetnosti u Istri dok je festivalska nedjelja tradicionalno rezervirana za otvorenje izložbe 'Cinemaniac' kustosice Branke Benčić", naglasila je ravnateljica Festivala dodavši da će uslijediti i otvaranje izložbe učeničkih radova Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli u kinu Valli te izložba "Pozor... snima se u Istri" u galeriji C8 koja je ostvarena u suradnji Istarske filmske komisije i Daniela Rafaelića.
 
Osim izložbi važan nezaobilazni element festivalskih noći čini tematski raznorodna ponuda glazbe u sklopu koje će nastupiti grupe Nola, Detour, Mate Matišić kvartet, Rundek Cargo Trio i Drvored te tri DJ-a.
 
"Svi su programi besplatni osim filmskih projekcija u Areni", poručila je Restović.
 
Članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić najavila je posebnu gošću, redateljicu Martu Meszaros, jednu od najznačajnijih svjetskih redateljica kojoj će se dodijeliti nagrada "Zlatna Arena za životno djelo".
 
"Riječ je o autorici čiji su filmovi obilježavali najvažnije svjetske filmske festivale i čiji je rad uvelike mijenjao svijet u kojem živimo. Prva je žena koja je režirala jedan mađarski film te prva dobitnica Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu i kojoj je posvećena ovogodišnja Retrospektiva", dodala je.
 
Ovogodišnje izdanje Pulskog filmskog festivala održat će se od 9. do 16. srpnja, a umjetnički savjet u sastavu Hrvoje Pukšec, predsjednik, te članovi Mike Downey i Tanja Miličić, u selekcijskom procesu odabrao je 16 dugometražnih i 18 kratkometražnih igranih filmova koji čine hrvatski program 63. pulskog filmskog festivala. (Hina)