predavanje, tribina

'Cenzura u medijima i medijska prezentacija kulture'


vrijeme: 19.05.2014. 18 h
mjesto: Osijek; Svečana dvorana Umjetničke akademije u Osijeku, K.P. Svačića 1/F

Tribina pod nazivom 'Cenzura u medijima i medijska prezentacija kulture' će se održati u ponedjeljak, 19. svibnja, s početkom u 18 sati, u Svečanoj dvorani Umjetničke akademije u Osijeku. Ovom tribinom ujedno otpočinje i program 'K-laB 2' osječkih Kinematografa u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

O problemu medijske prezentacije kulture govorit će se u kontekstu odnedavno osnaženoga javnoga promoviranja teme kulture i kulturnih sadržaja blogom „Oskultura“, pokrenutog u svrhu animiranja javnosti za kampanju kandidiranja Osijeka za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, no također će se problematizirati i činjenica da trend komercijalizacije medija pod izlikom antirecesijske politike i nužnosti tržišnoga opstanka rezultira sve učestalijim „gašenjem“ programskih prostora i rubrika za teme kulture u medijima.

Na temu cenzure u medijima govorit će se o političkoj polariziranosti lokalnih medija na osječkoj sceni, javnim tajnama političkih pritisaka na rad lokalnih medija, ali i o zabrinjavajućem trendu novinarske autocenzure zbog egzistencijalne ucijenjenosti i prinuđenosti zadržavanja posla bez alternative, kao i o sve evidentnijem problemu premještanja s problema političke cenzure na medijsku samocenzuru prema onim oglašivačima, gospodarskim subjektima prema kojima su redakcije ovisne kao prema izvoru kapitala.

O navedenim temama govorit će:
- Drago Hedl, novinar
- Goran Flauder, novinar i voditelj sa STV-a
- Marin Čurić, novinar, urednik i voditelj sa STV-a
- Dario Topić, medijski savjetnik i urednik bloga „Oskultura“
- Luka Alebić, suautor istraživačkoga rada o prezentaciji kulture u osječkim medijima s osječke Kulturologije
- Kristina Babić, savjetnica za odnose s javnošću

Moderator tribine je Igor Gajin.

(R.P.B., 16.05.2014)