Preskočite na glavni sadržaj

Srednjovjekovna viteška avantura nadomak Zagreba

Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih posjetiteljima svih generacija će omogućiti da od 1. do 3. srpnja upoznaju srednjovjekovni način života. Više od 300 vitezova i drugih kostimiranih likova oživjet će povijest u Svetom Ivanu Zelini, gradiću udaljenom svega 20-ak minuta vožnje od hrvatske metropole... 
vrijeme: 01.07.2016.
mjesto: Sveti Ivan Zelina
url: http://www.vitezovi-zelingradski.hr/

„Ovo je najveći i najkompletniji prikaz oživljene povijesti u Hrvatskoj, a posjetitelji će uz viteške borbe moći vidjeti kompletan prikaz srednjovjekovnog života, probati hranu i piće spremljene na autentičan način te i sami sudjelovati u brojnim aktivnostima. Dolazi nam većina hrvatskih skupina te brojni gosti iz Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke i drugih zemalja srednje Europe“ – istaknuo je Mario Dananić, član Upravnog odbora udruge Vitezovi zelingradski i naglasio kako je ovo već deseta godina zaredom da se ovakav turnir organizira na području Svetog Ivana Zeline.

Uz broj sudionika, ovaj turnir od sličnih događanja razlikuje i bogatstvo te autentičnost sadržaja. Viteške borbe, noćna opsada grada te okusi i mirisi srednjovjekovne kuhinje samo su dio povijesti koja će oživjeti tijekom turnira. Za one željne adrenalina svakako će najuzbudljivije biti cjelodnevne viteške borbe, uključujući i najekstremniju disciplinu borbe zvane bohurt, u kojoj se bore vitezovi koji se prije toga nikad nisu upoznali. U potpunosti zaštićeni s dvadesetak kilograma teškim oklopima, vitezovi će se suprotstaviti mačem i štitom, sjekirama, buzdovanima i drugim opasnim srednjovjekovnim oružjem.

Vitezovi zelingradski mogu se pohvaliti i najvećim arsenalom autentičnih srednjovjekovnih bojnih naprava poput katapulta, trebušea i baliste, čija se moć demonstrira na vizualno najatraktivnijoj točki turnira - noćnoj opsadi grada. Zahvaljujući više od 300 vitezova u oklopima koji pokušavaju osvojiti utvrdu i spasiti damu u nevolji, dok zidine grada gore u vatri, a po zraku lete neprijateljske vatrene kugle i strijele, posjetitelji će imati osjećaj kao da se nalaze u filmu srednjovjekovne tematike.

Uz ovaj uzbudljivi dio, većina događanja prilagođena je obiteljima s djecom, a posjetitelji mogu i sami sudjelovati u nizu aktivnosti. Tako će moći prošetati živopisnim srednjovjekovnim trgovištem gdje će svoje proizvode ponuditi kovači, stolari, lončari, travari, medari i drugi zanatlije. Gastronomski dio ove je godine posebno naglašen pa će se u kušaoni Dvora Zrinski moći probati brojni specijaliteti rađeni prema srednjovjekovnim receptima kakvi su se tada pripremali za plemiće. Ovogodišnja novost u gastronomskoj ponudi turnira je festival srednjovjekovnih pića, koji je ujedno i prvi festival takve tematike u Hrvatskoj. Turnir je jedinstvena prilika da posjetitelji u autentičnom ambijentu probaju pića poput medenog piva, aromatiziranog vina Hipokras, raznih rakija i mnogih drugih spremljenih po originalnoj recepturi.

Na prostoru turnira postavit će se i tridesetak srednjovjekovnih šatora u kojima će boraviti vitezovi te će se izgraditi srednjovjekovno podgrađe u kojem će se odvijati nastupi uličnih zabavljača i dvorskih luda, razne predstave i događanja za djecu. Najmlađi posjetitelji turnira mogu i sami postati vitezovi i boriti se u jedinstvenoj dječjoj opsadi grada te kroz igru i zabavu upoznati vitezove, vile i čarobnjake ili pak poslušati priče o hrabrosti i odvažnosti dok se svi zajedno zabavljaju na nekoj od interaktivnih srednjovjekovnih radionica. Za posjetitelje će biti organiziran amaterski streličarski turnir, a zainteresirani će se moći prijaviti i za takozvani srednjovjekovni ragbi, čiji je cilj osvojiti krpenu vreću. 

Detaljnije najave događanja, program, informacije kako doći u Sveti Ivan Zelinu i ostale informacije o Međunarodnom viteškom turniru Vitezova zelingradskih možete pronaći na službenoj internetskoj stranici te na službenom Facebook profilu.