Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna izložba karikatura u Klovićevim dvorima

Tradicionalna Međunarodna izložba karikatura 'Zagreb', koja se otvara danas, 31. svibnja, u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, ove godine donosi devedesetak radova okupljenih oko teme 'Zdrav život', među kojima je i ovogodišnji pobjednik, ruski karikaturist Andrei Popov.
vrijeme: 31.05.2016.
url: http://www.hdk.hr
Hrvatsko društvo karikaturista izabralo je za izložbu ponajbolje radove od njih oko 700 pristiglih, koje je poslalo 282 karikaturista iz 59 zemalja, među kojima su bili najbrojniji oni iz  Hrvatske, Srbije, Ukrajine i Rumunjske.

Prvu nagradu osvojio je Andrei Popov iz Rusije za prikaz čovjeka koji preskače uže od dima cigarete i pare iz šalice kave, drugu Jiri Novak iz Češke za karikaturu na kojoj konobar gošći vilama servira sijeno na tanjur, a treću Anton Buzeti iz Slovenije za biciklista koji gledajući projekciju utrke "pobjeđuje" na sobnom biciklu.

"Čovjek se počeo baviti zdravim životom odmah nakon što se razbolio. Uključio je tu razne struke, koje svaka na svoj način daju pametne preporuke. Sad su se ovom pokretu pridružili i karikaturisti, što znači da je stanje vrlo ozbiljno", zapisao je u predgovoru kataloga o ovogodišnjoj temi izložbe Srećko Puntarić – Felix.

"Budući da oni na neozbiljan način pokušavaju prići problemu bolesnog života i smijehom ga pretvoriti u zdrav život, nameće se zaključak da je - smijeh lijek", ustvrdio je.

Posebna priznanja dobili su Tošo Borković, Saša Dimitrijević, Vlado Volaš iz Srbije, Josip Kovačević iz Hrvatske i Luka Lagator iz Crne Gore. U Ocjenjivačkom sudu bili su Frano Dulibić, Damir Novak, Zdenko Puhin, Ivan Sabolić i Darijan Kučko.
 
Izložba izabranih radova u Galeriji Klovićevi dvori traje do 12. lipnja, a karikature će biti izložene i u prostoru Medijateke u Preradovićevoj ulici.
(Hina)