Preskočite na glavni sadržaj

Tarshito / Zaljubljeni putnik

Muzej Mimara u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu poziva na otvorenje izložbe 'Tarshito / Zaljubljeni putniku', u srijedu, 1. lipnja, u 19 sati. Povodom otvorenja izložbe umjetnik će održati performans 'Offering'. Izložba ostaje otvorena do 19. lipnja.
vrijeme: 01.06.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Trg F. Roosevelta 5
url: http://on-the-move.org/
Izložba, čija je kustosica talijanska povjesničarka umjetnosti Martina Corgnati, donosi po prvi put u Hrvatsku odabir od 50ak reprezentativnih djela iz jedinstvenog i raznolikog opusa talijanskog umjetnika, dizajnera, performera i arhitekta Tarshita. Djeluje u Bariju, a dugi niz godina je strastveni zaljubljenik i proučavatelj istočnjačkih kultura koje su za njega i njegov rad postale poput druge prirode. Tarshitov estetski i kulturalni projekt je bez premca u talijanskom suvremenoj umjetničkoj i dizajnerskoj sceni jer se temelji na sustavnoj preklapanju i integraciji tek naizgled različitih tehnika i praksi (istraživanju boje i oblika daje prednost nad iznalaženjem projekta i definiranjem predmeta i prostora), a tu je i dijalog s različitim umjetnicima i tradicijama, duboko usađen u njegov umjetnički DNA i karakterističan za cijeli njegov rad.

Posebnost Tarshitovog djelovanja vidljiv je već u samim životnim odabirima: nakon završenog studija arhitekture u Firenzi (gdje mu je mentor bio Gianni Pettena), u sklopu kulturne udruge „Speciale“ tijekom 80-ih godina organizira niz projekata i događanja posvećenima nekima od najpoznatijih talijanskih umjetnika kao što su Mario Merz, Aldo Mondino te Nanda Vigo. Više od 30 godina Tarshito njeguje i održava duboke veze s Indijom i njezinom tradicijom, a i sam je tamo boravio u raznim prilikama stvarajući umjetnička djela, samostalna ili s lokalnim umjetnicima i obrtnicima, stvarajući slike, predmete i umjetničke intervencije visoke ekspresivne i simboličke, ali i dekorativne te uporabne vrijednosti. Prema umjetnikovom shvaćanju uključivanje drugih umjetnika ili publike neizostavan je element za uspjeh i „život“ umjetničkog djela.

Izložba hrvatskoj publici predstavlja ukrasna tkanja, skulpture i predmete od različitih materijala poput bronce i keramike, podijeljene u različite tematske grupe: Doček/ponuda,  Novo čovječanstvo, Rođenje novih svjetova i prirodnih elemenata te Svete životinje. Povodom otvorenja izložbe, umjetnik će izvesti performans Offering koristeći se umjetničkim djelom izloženim na zapadnom dijelu dvorane koja ugošćava izložbu.
Na ulazu će biti postavljena dva čuvara, ratnika ljubavi, velike heraldičke figure koje umjesto oružja i neprijateljskog stava nude cvijeće i blage pokrete. Tradicionalna ikonografija ratnika ovdje je pretočena u nositelje ljepote i radosti. Zamisao je da ove dvije skulpture dočekuju posjetitelja i uvode ga u središnji dio izložbe s raznobojnom tapiserijom velikih dimenzija koja prikazuje svete životinje u trenutku preobrazbe.

Sa strane, preko četiri zida obješena su djela među kojima i zamišljeni predjeli koji predstavljaju sintezu svijeta bez granica. Tu su i raznobojne, izvezene vaze različitih obrada, poput simboličkih i praktičnih elemenata, prepoznatljivih u svim epohama čovječanstva uključujući i one primitivne. Predstavljene su i minijature nastale u Rajasthanu u Indiji u suradnji s braćom Rajou i Mukesh Swami (Bikaner), a koje imitiraju tipični oblik minijatura iz lokalne tradicije. Za kraj, predstavljeni su „tepisi“ s crtežima svetih životinja u metamorfozi te odabir predmeta od keramike i bronce koji pripadaju ciklusu „zlatne barke“ i onom plemenskih i fascinantnih „ratnika ljubavi“.